Ma kolega pišu svašta a najviše o alkoholu i stočnoj hrani..da bar znaju za melasu itd.Za eu se vi nebrinite ima još dosta vrimena a viro ko vjeverica skuplja kupuje stare pikove itd.Sigurno da zaokruži proizvodnju danas pao cca 10kn i odma panika,a šta da mi kažemo koji imamo pojedine dionice od 2005 itd.Ako se bojite Francuza mi ih lagano poprašimo sa buhačem ili nečim drugim [lol]
Bravo kolega milušić,sviđaju mi se tvoja razmišljanja i imaš odlične postove.Daj mi samo pojasni onaj tvoj post gdje si pisao da će u petak biti predstavljeno -šta od strane Vire.Jutros rano sam probao objediniti u 10 točaka sve šta smo zaključili i razgovarali proteklih mjesec dana.I mada su me odmah demantiraki za one dvije točke o segetici i Badelu,opet nisu skužili da sam ih navukao na odgovor.Ako su to dvije firme badel i badel 1862,jedna je kupila Segesticu,a druga ipak ide u Sladoranu,ali ne znamo da li ju Sladorana kupuje ili je nekakav deel.Usvakom slučaju opet lova u VIRIN džep.Sve je na strani Vire.
A šta se tiče kvota one vrijede samo za zemlje EU.Ne vrijedi za Bosnu ,Srbiju,Makedoniju,Kosovo………………itd itd. ,znači tržište je i dalje otvoreno,a Francuzi se mogu hebat i postaviti na glavu- ovi su svi blizu i trguju sa Virom.
Ma do daljnjega ništa od smanjenja kvota. Koliko ja čitam u EU se razmišlja čak suprotno.
Evo zadnje vijesti kažu ove godine izgledno dizanje kvote uvoza za dodatnih 500 000 tona. A planirali prije dva mjeseca povećat izvoz.
Kriza pomanjkanja šećera i divljanje cijena su svoje učinili, Europi će u 2011 nedostajati šećera. U Portugalu već nestalo šećera u trgovinama, al doslovno nestalo. Irci u panici da će se i njima isto dogodit. A s Balkana u EU praktički samo Hrvatska izvozi.
A da zlo ne dolazi samo od sebe pobrinili se i Rusi. Uvoz iz godine u godinu raste, ove godine se planira se porast od 35 posto, a još nedavno najavili da će krenut u kupovinu 2 mjeseca ranije.
Jel čitate stranu štampu?
Vaš link
Vaš link
Vaš link
i šećer na kraju
Sugar climbs as EU considers imports boost
Vaš link
Bit će nagodinu dobra dividenda čini mi se.
Kol.čula kazala nešta se dešava i da znam nebi smio pisat javno,kao priče da se Osječkoj sečerani loše piše navodno preuzimanja od vire ,ali kolega to su priče,ja sam izneo da imaju način smanjenja troškova tj plina i tu sigurno mogu nešta riješit kroz bio plin,plaća eu,interes je i meni kao dioničaru obostran,ali kao što rekoh šefovi su napolju i čekam ih najavili su dolazak u petak pa ti javim na privat ako budem šta doznao ,sad da ti ne objašnjavam jer trebalo bi nam dugo ,pa dok bi to ovi naši forumaši skužili ispalo bi da viro proizvodi kristale dijamanata.Sve u svemu ide nabolje. [cool]
Bravo kolega još jednom,a evo jedan stariji post iz 2010 i zašto Viru neće baš puno zanimati izvozne kvote.Ustvari kvota će se po zakonu poštivati,a ostatak ide Agrokoru.A priče da Viro preuzima i Osječki kandit nisu daleko od istine.
"Sve tri tvrtke koje će proizvoditi za šećerane u vlasništvu Vira članice su Todorićeva koncerna Agrokor.
Ukupno će se šećernom repom, za potrebe tih šećerana, zasijati 3970 hektara, od čega 2100 u Belju, tisuću u Vupiku i 870 hektara u PIK-u Vinkovci.
Predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić rekao je kako se vrijednost danas potpisanog ugovora procjenjuje na više od 80 milijuna kuna.
Dodao je kako je Belje prošle godine na površini od 1500 hektara za šećeranu Viro proizvelo 116.300 tona šećerne repe.
Napomenuo je kako se potpisivanjem ugovora želi pokazati kako i u teškim trenucima za poljoprivredu može postojati konkurentna proizvodnja te dati potpora hrvatskoj prehrambeno-prerađivačkoj industriji finaliziranjem proizvoda domaćeg ratarstva u njihovim kapacitetima.
Predsjednik Uprave šećerane Viro Željko Zadro rekao je kako se ove godine u županjskoj i virovitičkoj šećerani planira sjetva 24.000 hektara šećerne repe, a očekuje se ukupna proizvodnja od oko 160.000 tona šećera.
Ocijenio je kako su šećer i duhan jedine dvije kulture u kojima se hrvatska proizvodnja uklapa u europske statistike.
Na novinarski upit znači li da s osječkom šećeranom Kandit premijer uopće nisu vođeni pregovori, ili su vođeni ali nisu uspješno okončani, Pajnić je odgovorio kako tvrtka prati razvoj događanja oko osječke šećerane te "da su u pregovorima", o čemu će se odlučiti u idućem razdoblju.
Potvrdio je da je Belje prethodnih godina surađivalo s osječkom šećeranom, ali u manjem obujmu nego s virovitičkom i županjskom."
.
Evo i na dnevniku u Australiji vjetar polomio šečernu trsku ,ljudi šta čemo sa novcima dobro državi porez,bit če to previše i za unuke ,smo neznam šta se radi sa krečom koji također služi u proizvodnji šečera (ako me još dobro pamčenje služi),a da dat će mo kravama tj.za proizvodnju stočne hrane.Dobro moramo se samo pomolit da godina ne izda….. [thumbsup]
Ma kreće brzi vlak………………………to nema sumnje.Ko je nutra dobro,ko nije možda uskoči,a ko nema kartu leti van.
Vani je sve zeleno kosooki lijepo gaze,europa zasad srameće ali zeleno,a ameri jučer završili u plusu.Ameri danas naznaka proljeće.Šećer najskuplji u 30 godina.Uz sve ostalo rečeno,ljudi stanite na loptu i ne bojte se.
Svaka čast majstore.
cone i peyo ne možemo sreću gradit na tuđoj nesreći