Pa da li moji poštovani kolege Vi razumijete ovaj post.Viro se širi-kupio je ohoho svojih dionica,preko sladorane kupujeSlavoniju,kupio14 hektara zemljr za izgradnju bioplinskog postrojenja i proširivanje tvornice etanola.Za Slavoniju je ponudio 57,28 miliona kuna za 76 posto vlasništva,te sa time pomaže svoje kooperante………………………….Viro je zlatni rudnik,jedan od rijetkih u Hrvatskoj,a kada će to shvatiti svi koji rade sa dionicama-JAKO BRZO.
KOlega povisujem cijenu na kojoj prodajem na 1500, i plaćam sve .SRETNO$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Zašto se, nakon za proizvođače šećera izuzetno loše 2010., žele širiti u nove biznise…
… Zadro zbog burzovnih pravila nije mogao iznijeti brojke, ali je kazao da je 2010. za proizvođače šećera bila je najgora otkad se oni time bave.
Došlo je do velikog povećanja cijene šećera, sa 610 eura po toni početkom 2010. na sadašnjih oko 800 eura koje se poklopilo s jačanjem dolara u odnosu na euro, a ne zna se što je gore
Čovjek je tri puta u intervjuu rekao da situacija nije dobra.
Zašto je onda trezor kupovao dionice? Je li laže da jeftinije kupi?
To što piše dolje je malo u sukobu sa ovim rečenim tu. KOme sad vjerovati?
http://rnz.hrt.hr/view_file.php?dat_id=46127
Zadro: Preuzimamo Slavonija novu zbog 1000 kooperanata, a planiramo i proizvodnju bioplina
Želimo kooperante pratiti i u drugim kulturama osim šećerne repe i nuditi im financiranje, pojašnjava motive ulaska u nove biznise predsjednik Uprave Vira u čijem je vlasništvu Sladorana
——————————————————————————–
Nives Matijević Objavljeno 12.1.2011
Prilično izvjesno preuzimanje tvrtke Slavonija nova koju županjska Sladorana želi otkupiti od države mogla bi biti prva privatizacija i prvo preuzimanje u Hrvatskoj u 2011. godini. Naime, Sladorana, koja je u vlasništvu virovitičke industrije šećera Viro jedina se javila za HFP-ov natječaj za prodaju Slavonije nove, ponudivši 57,28 milijuna kuna za 76 posto dionica, te još 10 milijuna kuna ulaganja.
Zašto se, nakon za proizvođače šećera izuzetno loše 2010., žele širiti u nove biznise jer Slavonija nova je tvrtka za preradu i promet žitarica, predsjednik uprave Vira Željko Zadro otkrio je u razgovoru za http://www.banka.hr. "Naš je glavni motiv taj što želimo svojih oko 1000 kooperanata pratiti u svom kulturama koje imaju u plodoredu, nudeći im i usluge financiranja, što je jako važno, a ne samo u šećernoj repi. Naime, kooperanti ne mogu svake godine na istu zemlju saditi šećernu repu već sade i suncokret, soju, pšenicu i druge kulture. Osim toga, Slavonija Nova ima silose za žitarice i uljarice kapaciteta 80.000 tona, koji su nam praktički pred vratima", ističe Zadro.
Usto Sladorana je još ranije kupila 14 hektara zemljišta koje se nalaze između dvije tvrtke, a na kojem u perspektivi planira proširenje tvornice etanola, ali i gradnju bioplinskih postrojenja. Naime, nakon vađenja šećerne repe svake godine imaju oko 180.000 tona zelene mase koja se može preraditi u energiju.
U proizvodnju bioplina s ulaskom u EU
"U Sladorani već imamo vlastitu proizvodnju struje od 8,5 megavata, ali nam još trebaju fermentori za proizvodnju plina, u kojima biomasa mora odležati. No, gradnja novog bioplinskog postrojenja od 8,5 megavata investicija je teška oko 15 milijuna eura, a za takve investicije članice EU daju 50 posto bespovratnih sredstava. Zato ćemo s tom investicijom ipak pričekati ulazak Hrvatske u EU", objašnjava Zadro.
Govoreći o poslovanju Vira i Sladorane u prošloj godini, a po prvi put, kaže, radit će se konsolidirano izvješće, Zadro zbog burzovnih pravila nije mogao iznijeti brojke, ali je kazao da je 2010. za proizvođače šećera bila je najgora otkad se oni time bave.
"Plin nam je poskupio 120 posto, a povećali su se i drugi fiksni troškovi poput prijevoza repe. S druge strane, imali smo duplo više oborina nego što iznosi 50-godišnji prosjek od 680 litara. Urod repe je stoga katastrofalan, kako u tonama tako i u kvaliteti jer imala je 2,5 posto manje šećera nego godinu prije, a vađenje repe zbog kiše je bilo otežano. I mi i kooperanti pretrpjeli smo veliku štetu, a sve će se to odraziti i na rezultate", kaže Zadro.
Komentirajući zbivanja na međunarodnom tržištu šećera Zadro je podsjetio da je cijena šećera otišla u nebo, da ga nema na tržištu, te da je Brazil jedini u svijetu sa suficitom šećera.
"Došlo je do velikog povećanja cijene šećera, sa 610 eura po toni početkom 2010. na sadašnjih oko 800 eura koje se poklopilo s jačanjem dolara u odnosu na euro, a ne zna se što je gore", zaključuje Zadro i najavljuje "zanimljivu" 2011. godinu.
Zašto se, nakon za proizvođače šećera izuzetno loše 2010., žele širiti u nove biznise…
… Zadro zbog burzovnih pravila nije mogao iznijeti brojke, ali je kazao da je 2010. za proizvođače šećera bila je najgora otkad se oni time bave.
Došlo je do velikog povećanja cijene šećera, sa 610 eura po toni početkom 2010. na sadašnjih oko 800 eura koje se poklopilo s jačanjem dolara u odnosu na euro, a ne zna se što je gore
[/quote]
Intervju je o sladorani a ne o viru, to su još uvijek dvije različite firme.
Nego, kako su i zbog čega nedavno mnoge dionice rasle, pa ova je već trebala porast na 700-800 kuna, bez lažne skromnosti.
Pa ljudi ko je vlasnik sladorane?VIRO radi fantastičan posao,samo čini mi se da vi razmišljate bez veze.Frckavi se vata zadrinih riječi teška,neizvjesna—-a pozadina—-Temeljni kapital se povećava i to juhu, proizvodnjom plina dobivaju jeftinu energiju ,svoje kooperante drže na okupu,kao nusproizvod prodaju krmnu smjesu I SADA MI RECITE KOLIKO JE PALA CIJENA PROIZVODNJE ŠEČERA,A CIJENE GOTOVOG PROIZVODA NA NAJVIŠIM RAZINAMA OD 1928.
BRAVO za upravu stvarno ste sposobni ljudi i mislim da ćete bez problema u tržišnu utrku u EU.
ČESTITAM!
A vi kolege koji ne razumijete …………………….razumjet ćete uskoro.
[/quote]
Intervju je o sladorani a ne o viru, to su još uvijek dvije različite firme.
[/quote]
Intervju je o proizvođačima šećera. Barem mi se tako čini iz gore navedenog citata. A Viro je, čini mi se, proizvođač šećera.
@peyo: Jedini koji o zadnje vrijeme spominje dokapitalizaciju, kolega, ste Vi. Niste dali nikakav dokaz za to osim nekakvog intervjua od prije 4-5 godina kad su cijene dionica bile bitno više. Na osnovu čega mislite da će to ići sada?
Loše ti se čini -intervju je od 12.01.2011.Moje nagađanje je bila dokapitalizacija,ali ovo je nešta puno bolje ovo je širenje grane industrije uz proizvodnju vlastite energije koja se više neće plaćati nego će biti proizvedena iz otpada koji se inače "baca".A kad netko za keš pokupuje toliki broj svojih dionica i to preko burze ,kupi 140 hektara zemlje,kupi firmu koja između ostaloga ostaje raditi svoj posao ,a šta je bitno ima svoje ogromne silose i ide na ruku svojim kooperantima,diže im otkupnu već ugovorenu cijenu šećerne repe………………Da li ti još treba kakvo objašnjenje??????????
Viro to ne radi iz ljubavi prema nama već se osigurava za tržište EU.Znači troškovi proizvodnje šećera smanjeni na najmanju granu,tržište je tu ,nema problema sa plasmanom,cijena šećera danas najviša u 100 godina,i taj nusproizvod koji služi kao hrana za krave i sa kojim se postigli fantastični rezultati.PA KAKVA TI JOŠ OBJAŠNJENJA TREBAJU SA DUŽNIM POŠTOVANJEM KOLEGA FRCKAVI????????????
Ma koji je intervju bio 12.1.2011.? Ovaj radio-intervju? U njemu se nigdje ne spominje dokapitalizacija. Od kud vam onda ta informacija? Dajte link.
A što se tiče objašnjenja koja bi trebao:
Kako se to smanjuju troškovi proizvodnje, ako se istovremeno povećavaju otkupne cijene kooperantima?
Od kuda im toliki financijski troškovi u 2009. i da li će se ponoviti u 2010.? U radio-intervjuu kažu da je to bilo zbog "nepovoljnih kretanja na tržištu kapitala". Što to točno znači? Znači li to da je netko tamo ulagao Virov novac u dionice na TK?
Zašto kupuje za trezor, ako spominje da je situacija za proizvođače tako loša?
BANKA HR. 12.01.2011.-link
Frckavi ———????????????????????……’?????????????????????.???????????????????
bez komentara
Kolega, pošto očito ne znate staviti link, ja ću vam pomoći:
http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Hrvatska/tabid/102/View/Details/ItemID/66056/rbpid/255f2e07-6c60-4efa-b9e7-d49bfb7bd721/Default.aspx
A vi mi pokažite gdje se u tekstu spominje dokapitalizacija Vira.
Osim toga, mislim da imate problema sa tipkovnicom.
Ja sam ti nepismen sa puno love,i ne znam staviti link,ali znam razmišljati i ulagati novac.Ne igram za burek,nego za lovu.A evo kupit ću novu tipkovnicu pa ti obećajem da ću pisati bolje.E još samo nešta ja sam ti na bidu pa vidim da si burek igrač tuci ,šta više Vas poštovani kolege izađe prije ćemo gore.Evo dignuo si svojih 100 kunica po dionici -bravo.A sad gledaj kako to majstori rade.E sory još nešta- stavi kapu………..