Ako gledamo tehnički danas popravak oscilatora, izgleda da ništa do daljnjeg za
ispod 300 na veliku žalost trejdera i špekulanata. Kaže ovdje jedan kolega nebi on kupovo
ako krene prema 350 makar je to znak da su očekivanja za poslovanje pozitivna.
Žele oni da ide dole da se da trejdat jer nemaju petlje ulagat u pozitivna očekivanja jer
smo mi takvi bez petlje samo crnilo i pesimizam.
Samo ulaganje i kupovanje navedene dionice -je čin pozitivnog očekivanja u budućnosti,inače ju nebi niti kupovali.
Nebih je kupovao ako krene prema 350-400 kn ,zato jer to nije potrebno u trenutcima klizanja tržišta i pada indeksa burze,ako krene prema 250 kn -kupujem do 200 kn.
[/quote]
Odmah sam vas pročito da ulažete tehnički ali na crobex. Žao mi je da ste uskraćeni
za direktno klađenja na index ali nikako da svatite da smo prešli točku igre mačke
i miša kad su i bakice s placa pričale o dionicama. Nema više širokih masa za poigravanje
sada cijena govori o ozbiljnim očekivanjima no u slučaju kretanja cijena prema dole pada
vam povjerenje i rejting i pogoršavaju vam se uvjeti poslovanja i ulazite u spiralu bez
povratka.
Viro sigurno ima namjeru napravit jednu dokapitalizaciju ali nemogu predvidjed kada, ali
mi sve govori da će tim putem ići na veliko smanjenje ovih dugoročnih obveza koje su došle
preuzimanjem sladorane. Nitko neće u tu dokapitalizaciju ako je cijena u spirali prema dole,
pojednostavljeno veliki im između redaka govore dokažite da vrijedite i možemo u
poso u suprotnom nema mrme. Po meni upravo smo u fazi dokazivanja dali vrijedimo ili ne
makar se vama te cijene činile ko neka igrica. I pošteno je da prvo trezor pokaže puno
povjerenje u stabilnost a onda za njim idu ostali.
Vama preostaje špekulantsko ziheraška očekivanja pada i zarade na odbijancima jer za
long treba imat znanja i petlje.
EkonomijaNaslovnaNovostiOsijekRegijaSvijetKulturaSportCrna kronikaEkonomijaZvjezdarnicaMagazinAuto GlasTvObzor Podijeli na Facebooku
EU OGRANIČAVA PROIZVODNJU REPE NA 10.000 HEKTARA
Zbog Europske unije Hrvatskoj prijeti zatvaranje jedne šećerane
Objavljeno: 1.12.2010Kako se približava ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ponovno se aktualizira jedno od vrlo osjetljivih pitanja: Kakav će položaj u EU imati industrija šećera, odnosno šećer, koji je uz duhan jedan od najkonkurentnijih hrvatskih proizvoda?
Pitanja, ali i neizvjesnosti je to više i stoga, kako ističe Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira, jer se zna da je šećerna industrija u Europskoj uniji bila U OSJEČKoj ŠEĆERANi PROIZVodnja 71.000 tona ŠEĆERA
“Kampanja šećerne repe u Kandit Premijeru bliži se kraju i procjenjujemo da će trajati do sredine prosinca. Do sada je prerađeno oko 490.000 tona šećerne repe i proizvedeno više od 62.000 tona šećera, a do kraja kampanje očekujemo preradu 560.000 tona šećerne repe i proizvodnju šećera od 71.000 tona”, rekao je Damir Rogulja te naveo da je zbog već navedenih nepovoljnih vremenskih uvjeta prosječni prinos po hektaru oko 50 tona. “Nažalost, imamo i vrlo kvalitetnih proizvođača koji zbog ležanja vode na njivama imaju prosječni prinos od samo 20 tona po hektaru. Prosječna digestija (slador u šećeru) je 14,7, što je za 1,3 posto manje nego lani, kada je prosječna digestija iznosila 16”, rekao je Rogulja.
VIRO I SLADORANA PODIGLI OTKUPNU CIJENU ŠEĆERNE REPE
U virovitičkoj i županjskoj šećerani također još traje kampanja šećerne repe. “S obzirom na vremenske uvjete na terenu, pravo je čudo kako osiguravamo dopremu dovoljnih količina repe. Ovim putem želio bih zahvaliti svima u lancu koji osiguravaju nesmetani rad, imajući u vidu da Viro prerađuje 7.300 tona, a Sladorana gotovo 6.500 tona repe dnevno. Što se tiče ugovaranja za sljedeću godinu, ono ide nešto sporije nego lani, jer su naši kooperanti još uvijek u velikom poslu zbog otežanih vremenskih uvjeta”, kaže Željko Zadro, napominjući da ne očekuju neke velike pomake u odnosu na prošlu godinu. Zadro ističe da su zbog izravnih gubitaka koje su imali proizvođači ove godine, od prosječno 15 posto u samom prinosu repe, a u sadržaju šećera još i više, cijenu repe za ovu godinu povećali, iako su imali već potpisane ugovore. “Na taj smo način smanjili štetu našim kooperantima i pokazali da smo tvrtka koja se brine za svoje partnere i u dobru i zlu, a u skladu s tim je formirana i cijena za 2011. godinu”, napominje Zadro, predsjednik Uprave Vira, koji je većinski vlasnik i županjske Sladorane.
UVOZ repe spašava
Manjak šećerne repe u Hrvatskoj industrija šećera nadomjestila je uvozom iz Srbije i Mađarske. Zadro kaže da se stoga može očekivati ipak uobičajena proizvodna godina. On odbacuje tezu da među šećeranama u Hrvatskoj vlada rat za šećernu repu. “Smatram da je rat za repu preteška riječ za tržišnu utakmicu. Kooperanti su ti koji na kraju odlučuju s kim mogu imati bolju dugoročnu suradnju, dakle nije uvijek cijena ta koja odlučuje s kim će se potpisati ugovor o proizvodnji šećerne repe”, zaključuje Zadro.
20-30
tisuća hektara Hrvatska ima pod šećernom repom
300
tisuća tona hrvatska je godišnja proizvodnja šećera od repe i prerade sirovog šećera
13,5
milijuna tona šećera proizvodi EU
16,5
milijuna tona šećera godišnje troši EU
i ostala političko pitanje.
– Činjenica je da je šećer uz duhan jedini hrvatski prehrambeni proizvod koji je konkurentan na tržištu EU i koji uopće ulazi u njihovu statistiku, dakle prelazi jedan posto njihove ukupne proizvodnje. Upravo na tom području će se pokazati pravo lice EU-a, odnosno želi li EU Hrvatsku samo radi tržišta i nekretnina ili nas uvažava kao državu koja nešto treba i proizvoditi. Naime, Hrvatska danas proizvodi 300.000 tona šećera, a ako u pregovorima EU-a s našim Ministarstvom poljoprivrede, a na zahtjev Francuske (s tri milijuna tona godišnje najveći je europski proizvođač šećera), ograniči proizvodnju na sam
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=7&ID_VIJESTI=133647
Pritisci raznih zemalja su najnormalnija stvar u pregovorima, po tom pitanju mi se
čini da traže neki prosjek zadnjih par godina i valjda nebu problem ispregovarat kvote
na današnjoj razini.
nije mi jasno kako EU pada na pamet da proizvodi samo 13,5 mil tona a trosi 16,5 tona i jos bi htjeli smanjiti kvote? Ulaskom Hrvatske dobili bi samo 13,8 mil tona proizvodnje a potrosnja je 16,62 jer hrvatska valjda izveze 180 tis tona a potrosi 120 tis tona? Ludo do boli. Zasto uopce postoji neizvjesnost oko toga. Jel mozete zamisliti da je netko izvana, nekakva unija, branila onoj Jugoslaviji da ne proizvodi vise od toliko i toliko. Sjajna politika. Bravo Francuska. Sarkozy je "plemenito" biće.
Ljudi previše pametujete i analizirate-evo Vam današnji dokaz pokušaja rušenja i stresla se brda rodio se miš.Viro opet na 3 glave.Znam kolegu koji je kupio novi auto i pitao se kako i zašto radi-počeo prčkat po njemu i pokvario ga.Auto je odličan novi i odličnaa marka sjedi pali vozi-i to je to.Za VIRO je dobro da brzopleti izađu jer više neće rušati nego kad shvate šta su napravili ponovno kupnja.Naša obrana je fantastična a ima nas još jako puno golmana.SRETNO
"Zadro ističe da su zbog izravnih gubitaka koje su imali proizvođači ove godine, od prosječno 15 posto u samom prinosu repe, a u sadržaju šećera još i više, cijenu repe za ovu godinu povećali, iako su imali već potpisane ugovore. “Na taj smo način smanjili štetu našim kooperantima i pokazali da smo tvrtka koja se brine za svoje partnere i u dobru i zlu, a u skladu s tim je formirana i cijena za 2011. godinu”, napominje Zadro, predsjednik Uprave Vira, koji je većinski vlasnik i županjske Sladorane."
covjek je vecinski vlasnik, pa to je super, nek daje svima. inace kome bi kooperanti prodali tu repu po toj cijeni? treba se brinuti za kooperante. treba dati svima tko pita. ako koja stranka zeli, njima takodjer dati. svima dati.
Kako se zapravo dolazi do vlasnistva nad velikim firmama u HR?
http://www.thedailygreen.com/living-green/definitions/flooding
nazalost ovo sto se dogadja u metkovicu, gospicu, nedavno u istri…prije u spanjolskoj i francuskoj itd…pokazivat ce zube i dalje…poplave ce biti ucestalije…kako ce to utjecati na cijenu secera kojeg ce prodavati viro..??? nemam pojma.
"Zadro ističe da su zbog izravnih gubitaka koje su imali proizvođači ove godine, od prosječno 15 posto u samom prinosu repe, a u sadržaju šećera još i više, cijenu repe za ovu godinu povećali, iako su imali već potpisane ugovore. “Na taj smo način smanjili štetu našim kooperantima i pokazali da smo tvrtka koja se brine za svoje partnere i u dobru i zlu, a u skladu s tim je formirana i cijena za 2011. godinu”, napominje Zadro, predsjednik Uprave Vira, koji je većinski vlasnik i županjske Sladorane."
covjek je vecinski vlasnik, pa to je super, nek daje svima. inace kome bi kooperanti prodali tu repu po toj cijeni? treba se brinuti za kooperante. treba dati svima tko pita. ako koja stranka zeli, njima takodjer dati. svima dati.
Kako se zapravo dolazi do vlasnistva nad velikim firmama u HR?
Pa što ako je većinski vlasnik-Željko zna posao i imao je od koga naučiti.
ZSE
Viro tvornica šećera d.d. prijavljuje stjecanje 1311 komada vlastitih dionica koje čine 0,095 % temeljnog kapitala.
Nakon navedenog stjecanja Viro tvornica šećera d.d. posjeduje 20762 komada vlastitih dionica koje čine 1,497 % temeljnog kapitala.
"Zadro ističe da su zbog izravnih gubitaka koje su imali proizvođači ove godine, od prosječno 15 posto u samom prinosu repe, a u sadržaju šećera još i više, cijenu repe za ovu godinu povećali, iako su imali već potpisane ugovore. “Na taj smo način smanjili štetu našim kooperantima i pokazali da smo tvrtka koja se brine za svoje partnere i u dobru i zlu, a u skladu s tim je formirana i cijena za 2011. godinu”, napominje Zadro, predsjednik Uprave Vira, koji je većinski vlasnik i županjske Sladorane."
covjek je vecinski vlasnik, pa to je super, nek daje svima. inace kome bi kooperanti prodali tu repu po toj cijeni? treba se brinuti za kooperante. treba dati svima tko pita. ako koja stranka zeli, njima takodjer dati. svima dati.
Kako se zapravo dolazi do vlasnistva nad velikim firmama u HR?
Pa što ako je većinski vlasnik-Željko zna posao i imao je od koga naučiti.
[/quote]
nije jedini, ali zanimljivo je kako se dolazi do vlasnistva u HR. Kako je dosao u priliku imati vise od 50% viro? znaci da su firme robic doo i jos jedna u njegovom vlasnostvu? Posao se moze znati kao vlasnik, kao direktor, ali i kao vlasnik-direktor. Meni je zanimljiva ova zadnja kombinacija.
http://hercportal.com/2069-marinko-zadro-najbolji-menadzer-srednje-europe
http://www.croma.hr/?id=45&menadzer=11
Jesu to otac i sin?
Super mi je biografija u kojoj piše da je netko rodjen te i te godine ali ne i gdje. Uspjesna obitelj, svaka im čast.