VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

vrijeme je za dividendu

Zadro oće li ?

Interesantno koliko dugo se je čekalo na reakciju. Usporeni hrvatski crno bijeli film.

who dares, wins

29. srpanj 2010.

Cijena šećera mogla bi pasti i 25 posto

Rekordni urod u Brazilu i vrlo dobra sezona u Indiji, vodećim svjetskim proizvođačima šećera, donijet će dodatne količine šećera na tržište

Cijena sirovog šećera mogla bi pasti čak i do 25 posto u iduća dva mjeseca zahvaljujući odličnom urodu u Indiji i Brazilu, vodećim svjetskim proizvođačima.

Indijski farmeri sve više sade šećernu trsku Kushagra Bajaj, izvršni direktor najvećeg indijskog proizvođača šećera kompanije Bajaj Hindusthan, izjavio je da bi cijena terminskih ugovora mogla pasti na 14 američkih centi po funti šećera sa sadašnjih 18,7 centi. Indijska proizvodnja mogla bi u sezoni 2010-2011 skočiti na 27 do 28 milijuna tona, procjenjuje Bajaj. Udruženje indijskih proizvođača šećera je početkom srpnja procijenilo proizvodnju na 25 milijuna tona. Sirovi šećer je od početka mjeseca na burzi u New Yorku poskupio za 17 posto na temelju informacija o rastu potražnje u azijskim državama, posebice Filipinima i Pakistanu. Bajaj procjenjuje da će Indija u idućoj sezoni izvesti između dva i tri milijuna tona šećera. Brazilska regija Srednji jug mogla bi u sezoni 2010-2011 proizvesti gotovo 35 milijuna tona, za razliku od 28,7 milijuna prošle godine, objavila je kompanija Sucden, jedan od najvećih svjetskih trgovaca šećerom. “Cijene se ne mogu držati na sadašnjim razinama u trenucima kad Brazil ima rekordan urod, a Indija očekuje vrlo dobru sezonu”, dodaje Bajaj, a prenosi Bloomberg. Sadnja šećerne trske u Indiji teče vrlo dobro pošto se dio poljoprivrednika sa pšenice prebacio na trsku. Područje zasađenom trskom povećano je za 13 posto, objavilo je tamošnje ministarstvo poljoprivrede.
(pd)

Mislim da so ovo fantastične vijesti za Viru-kupiš jeftino prodaš skupo-čista lova u džep.Mislim da je to neko pronjuškao jer je jučer tučeno po asku-skinut stoper koji stoji tjednima.Da li je to znak da se kolo počelo okretati.

peyo

Kolege ajde malo prokomentirajte trenutno stanje ove dionice.Nisam do sada nikada bio unutra ali me jako gadno svrbi i mislim da je vrijeme za ulaz.Sve vijesti i financijske informacije su za razliku od ostalih dionica više nego fantastične,samo mu je slaba likvidnost.Po svim grafovima se stalno vrti oko 300 ćunica.I da se nadovežem na svoj prethodni post -gledao sam stopera na 308 danima sa 500-tinjak komada-skinut je u sekundi sa par naloga jedan veći i ostalo grickanje.Pisao sam sa očekivanjem nekakvih objašnjenja-ili nije zanimljiva dionica ili,ili ili, prokomentirajte molim spreman sam za ulaz……………….

peyo

nedostatak komentara najbolji ti je komentar [yawn]

moji postovi nisu savjet za kupnju ili prodaju dionica nego moje osobno mišljenje

Pozdrav,

Mislim da je vidljivo svakom i jasno da je ova dionica na ovim cijenama zicer 1/1.Sad zašto se njom malo trguje, po mojem skromnom sudu jedini razlog netrgovanja je čekanje da netko povuče prvi potez.
Uspoređujuči cijenu i izvješče sa 3Q-2009, ne treba vam puno da uočite neke stvari i nemojte sad govoriti da se lani cijena određivala prema ovom izvješću ,kao fol cijena određuje budućnost dionice, jer se nije znalo u to vrijeme ni šta će biti sa ZSEom, a kamoli sa VIRO om.Da zaključim: pasti neće ili vrlo malo, ali za narasti potencijala ima na pretek.

Pa koliko sam ja video resultati su dobri, ništa spektakularno. Teško je pronać kompaniju s kojom bi se Viro mogao poredit, no čini mi se da rade u skladu sa performansom boljih evropskih kompanija u oblasti proizvodnje šećera. Naime, neke su evropske tvornice dosta loše poslovale u krizi, kao primer navodim Hellenic Sugar.

Ovde menedžment dobro radi svoj posao i očekujem da tako i nastavi. Što se tiče cene akcije, trenutno ne bi tipovao na neke velika vrednosti, zasad vidim potensijal rasta negde do booka, daklem 350-360 kuna (15-20 odsto). Vidim i da trezor pomalo sakuplja što nije loše, osim u varijanti gde bi se akcije podelile menedžmentu kao nagrada, a on ih potom prodavao na berzi (Kraš varijanta). Osim toga, oni sami malo podržavaju cenu uoči objave finansijskih izveštaja verovatno da potaknu investitore da pozitivno reaguju.

Na dugi rok teško je dati procenu, no ne vidim neke velike opasnosti po kompaniju s obzirom na veličinu vaše evropske izvozne kvote i dobro obavljenu konsolidaciju Sladorane (dug nije malen, al se uredno vraća, daklem bez ikakvih problema uz stalne investicije koje su ponovo iznad iznosa obračunate amortizacije).

Tira tara i pastira u frulicu kad zasvira...

Ništa se ne događa pa jel Viro mrtvo more,ušao bi ali nema tu prometa ni likvidnosti-čudno nakon dobrih vijesti u 3 kvartala.Na jednu ruku je sigurna dionica a na drugu ako uletim bojim se stagnacije.Ili se stvarno čeka da netko prvi krene…………

peyo

Pratim Viru stalno i ne znam da li ste vidjeli danas pred zatvaranje kako neko varalicu vuče štuki točno ispred nosa a štuka ni trc,za jednu lipu 7 komada pred prvim na bidu.Bid je jači nego proteklih dana ,par izlazaka, likvidnost ništa,a ja na iglama.Malo mi je falilo da ugrizem varalicu,stvarno nisam više siguran -ušao bi ,a opet sve čekam da se neko istrese………prokomentirajte malo, zanima me još mišljenja.Hvala.

peyo

Štuka prespavala noć i probudila se gladna ali danas grize na živu ribicu- varalicu ostavlja i nadam se ribica u ustima a drajhakl prazan,još samo da ostale burze povezu u zeleno…..ipak mislim da je Viro tempirana bomba.Ako je PTKM na blef skočila u nebo ,onda i VIRO sa dobrim rezultatima mora makar 30-40 posto gore.Ispravite me ako griješim ali ja ne vidim niti jednu perspektivniju dionicu ,a jako me svrbe novci koji ne igraju.Sretno viro.

peyo

Štuka prespavala noć i probudila se gladna ali danas grize na živu ribicu- varalicu ostavlja i nadam se ribica u ustima a drajhakl prazan,još samo da ostale burze povezu u zeleno…..ipak mislim da je Viro tempirana bomba.Ako je PTKM na blef skočila u nebo ,onda i VIRO sa dobrim rezultatima mora makar 30-40 posto gore.Ispravite me ako griješim ali ja ne vidim niti jednu perspektivniju dionicu ,a jako me svrbe novci koji ne igraju.Sretno viro.

PTKM raste jer nema razloga rasti pa ju umjetno pumpaju, VIRO ne treba pumpati jer dobro posluje pa će ga držati na ovim razinama i polako kupovati bez većeg dizanja cijene [yawn]

Šećer je poskupio za 5 posto, na 31,81 cent, što je najviša cijena od 1981.

who dares, wins

New Report

Close