kolko ja kužim europa ima diktirane fiksne cijene šećera neovisno o burzovnoj
cijeni…………tako da to objašnjenje uzimam sa velikom zadrškom jer ni ovdje
gazde ne govore pravu istinu…….al mi se čini da jednostavno nemogu prodat u EU jer
tamo kad je kriza ne šmirglaju uvoznu robu nego forsiraju svoje a viro bez tih svojih
partnera tamo nemože pronać kupca …………čini mi se da jednostavno svake godine
sve teže pronalaze kupce u eu a u ostatku svijeta još manje………premali su igrači da
bi našli sebi tržište van hrvatske a izgleda da ljudi koji vode prodaju nisu dorasli boljim rezultatima……….po meni bi trebali tražit bolje ljude za prodaju i tu bi pravi menađer
došo do izražaja a ovako izmišljaju gluposti i misle da su ljudi nepismene tuke…………….
Prihodi Vira lani smanjeni čak 29 posto
Uprava tvrtke na čelu sa Željkom Zadrom objašnjava kako je lani tzv. realizacija šećera bila 22 posto manja u odnosu na prethodnu godinu budući da se nije ostvario očekivani porast cijene šećera na tržištu tijekom 2009.
Nives Matijević
Virovitička industrija šećera Viro u 2009. je godini ostvarila 579,36 milijuna kuna ukupnoga prihoda, što je čak 29 posto manje nego u prethodnoj godini, dok je dobit tvrtke iznosila 3,5 milijuna kuna ili 1,2 milijuna kuna (49 posto više) više nego istom razdoblju 2008.
Uprava tvrtke na čelu sa Željkom Zadrom objašnjava kako je lani tzv. realizacija šećera bila 22 posto manja u odnosu na prethodnu godinu. Osnovni su razlozi, navode, smanjenje realizacije šećera kao trgovačke robe budući da se nije ostvario očekivani porast cijene šećera na tržištu tijekom 2009., zatim smanjenje proizvodnje šećera iz uvoznog sirovog trščanog šećera, te značajan pad realizacije šećera na izvoznom tržištu EU, tako da je u izvoz lani plasirano 38 posto manje šećera nego godinu prije.
Ukupno je udio izvoznih prihoda Vire (ostvarenih u Njemačkoj, Rumunjskoj, Velikoj Britaniji i Sloveniji) lani smanjen sa 31,34 na 25,91 posto, a istodobno je povećan udio prihoda od prodaje u Hrvatskoj sa 64,01 na 65,56 posto.
Povećanje neto dobiti, a posebno EBITDA od 91 posto na 61,96 milijuna kuna ponajprije je rezultat višegodišnjeg investicijskog ulaganja u modernizaciju proizvodne opreme, te povećanja instaliranog kapaciteta prerade tako da su se značajno smanjili svi troškovi po jedinici proizvoda, a posebno utrošak glavnog energenta, zemnog plina i to za gotovo 20 posto. I u 2010. Viro će biti fokusiran na daljnje povećanje efikasnosti poslovanja, najavljuju iz te tvrtke.
Inače, u prošloj je godini Viro preradio ukupno 32.333 tone sirovog šećera iz šećerne trske te 436.756 tona šećerne repe iz čega je ukupno proizvedeno 95.299 tona konzumnog šećera.
Nitko ne želi komentirati izvješće. Evo ja ću. Izvješće je vrlo interesantno.
A biti će i bolje od 2010. jer u svijetu nastaje odnosno već je nastao veliki deficit šećera.
I iz toga razloga cijena mora up.
Da li će viro up nemam blage jer ga ne pratim, ali bi morao skupa sa šečerom.
lp i uživajte
p.s. nemam viro
Nitko ne želi komentirati izvješće. Evo ja ću. Izvješće je vrlo interesantno.
Da, jako je interesantno.
Ne mogu ga prestati čitati od jučer.
Možda snime i film prema njemu [bye]
Ja sam dionicar i iskreno govoreci srednja zalost sta se tice izvjesca,moglo je biti puno bolje ali ocito neki spavaju zimski san.
Contrary signals on medium-term world sugar market prices
German research company F.O. Licht has argued that the huge increase in Brazilian sugar production is laying the foundations for the end of the current sugar price boom, with the projection that prices will fall over the course of 2010. Despite this decline, F.O. Licht said that sugar prices are expected to stay above 20 US cents/lb and argued that expanded production would lead to a balanced market next season. Other analysts, however, have argued that with a sugar supply deficit of between 7.2m and 8m tonnes, prices could remain around the 30c/lb mark. In this context it should be borne in mind that on 11 February, Bloomberg.com reported that China was set to make major purchases of sugar on the world market in April 2010 in order to top up its stocks in the face of a 2m tonne shortfall in production. This could further stimulate prices in the first half of the year, particularly since India, Indonesia, Pakistan, Egypt and Russia are also planning major purchases in the coming months. These demand pressures could serve to support prices until the outlook for the Brazilian and Indian crops is known in July 2010, with the Indian crop being seen as unreliable, resulting in major mills operating at around half of installed capacity.
According to the EC update on price developments in international agricultural commodity markets covering developments in December 2009, the steep rise in global sugar prices is the result of ‘a significant drop in supply in key producing regions against the background of increasing consumption in main importing countries’. While EU sugar production dropped following the implementation of reform measures, good yields have subsequently increased production. World sugar production is expected to recover in 2009/10, yet a deficit is expected to remain sustaining current price levels.
Source
Bloomberg BusinessWeek.com, 4 February 2010
http://www.businessweek.com/news/2010-02-04/end-of-sugar-boom-in-sight-o…
Bloomberg.com, 11 February 2010
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601089&sid=a.mUO5amOat0
SKIL, Latest Industry News, February 2010
http://www.sucrose.com/news.html
EC, file note, doc. ref. D(2010) agri.l.5 39821, 22 January 2010
http://ec.europa.eu/agriculture/analysis/tradepol/commodityprices/012010…
Editorial comment
A world market price of 20 US cents/lb at current euro-US dollar exchange rates is the equivalent of €325.5 per tonne, some 8% above the EU reference price. Any world market price above 18.5c/lb is likely to maintain the EU market price for ACP sugar above the current guaranteed price of 90% of the EU reference price.
Any world sugar prices above 20c/lb would imply that world markets are more attractive than the EU market. Under such circumstances, some ACP exporters may choose not to export raw sugar to the EU, but rather to sell their sugar on local, regional and world markets, where returns would be higher. Thus we find that in November 2009 Ethiopia suspended sugar exports to the EU in order to meet domestic needs from domestic production, rather than purchasing sugar for domestic use at the high price currently prevailing on the world sugar market. This represents a significant turnaround in the relative position of the EU as a destination for sugar produced in the ESA region. The uncertainties over future price developments as shown by the contrary signals from expert commentators on the industry are increasingly complicating the marketing strategies of ACP sugar exporters.
danas više nego solidnih 261.000 kn (724 komada), a nitko ni riječi? kupuje se u tišini, ha?
neka, neka… i ja sam uzeo danas, ovih 360 kn se često pojavljuje kao čvrsta potpora prije rasta preko 400 kn [proud]
Agrokor u šećernom biznisu vrijednom 88 milijuna kuna
Belje, VUPIK i PIK Vinkovci za šećerane će zasijati 4700 hektara šećerne repe, što je 20 posto ukupno ugovorenih površina pod šećernom repom u Hrvatskoj i više od 30 posto slatkog korijena.
Belje, PIK Vinkovci i VUPIK u sastavu Agrokor koncerna te šećerana Viro i Sladorana danas su u upravi Belja potpisali 88 milijuna kuna vrijedan ugovor o proizvodnji šećerne repe u ovoj godini.
Potpisivanje ugovora nastavak je Agrokorove suradnje s najvećim hrvatskim proizvođačima šećera za koje će na svojim površinama zasijati 4700 hektara, što je 20 posto ukupno ugovorenih površina pod šećernom repom u Hrvatskoj i više od 30 posto slatkog korijena.
– Belje je lani na površini od 1500 hektara proizvelo 116.300 tona šećerne repe za Viro, a ove godine planovi su još veći. Kao najveći hrvatski proizvođač šećerne repe potpisivanjem ovog ugovora dajemo podršku domaćoj prerađivačkoj i prehrambenoj industriji koja finalizira primarnu proizvodnju u Hrvatskoj – rekao je Goran Pajnić, predsjednik uprave Belja.
Prema riječima Željka Zadre, predsjednika uprave tvornice šećera Viro, članice koncerna Agrokor već danas ostvaruju prinose daleko iznad europskog prosjeka što iznosi 12 tona šećera po hektaru te je takva proizvodnja najbolje jamstvo konkurentnosti hrvatskog šećera u Europskoj uniji.
– Šećer i duhan jedini su hrvatski prehrambeni proizvodi koji uopće ulaze u statistiku EU (više od 1% ukupne proizvodnje u EU) te time i potpisivanje ovog ugovora dobiva na važnosti – kazao je Zadro
večernji list
bravo, suradnja odličnih hrvatskih kompanija na obostranu korist.
ide VIRO ubrzo preko 400 kn [thumbsup]