Također bi vas molio i za podatak koja je bila prva protrgovana cena od izlistanja ove dionice na berzi? puno vam hvala.
Kako to da niste upućeni u takve stvari, kod nas je barem jednostavno doći do ovih osnovnih informacija:
http://www.zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=VIRO-R-A
Bilo kako bilo cijene šećera su od prosinca porasle preko 50 %, a dolar pada..
poštovani super24, ispričajte me ako sam malo dosadan, nisam sasma upoznat sa hrvatskim tržištem kapitala. Ono što me privuklo na ZSE je činjenica da je Crobex u ovoj krizi pao gotovo jednako kao Belex, a oduvek je hrvatsko tržište bilo likvidnije, i ukupno sagledavajući "kvalitetnije" od tržišta kapitala u Srbiji. Iz tog sam razloga sam deo sopstvenog kapitala odlučio da prenesem u Hrvatsku. Unazad mesec dana izučavam izvešća u sektorima kojima su mi zanimljivi. Kolika je bila najviša cena ove dionice? Ono što sam ja primetio je da se trenutno trži za 20% ispod vrednosti kapitala, te da su hrvatski mirovinski fondovi dosta duboko u strukturi. Također bi vas molio i za podatak koja je bila prva protrgovana cena od izlistanja ove dionice na berzi? puno vam hvala.
Dragi g. Mandiću, nažalost, nisam upoznat sa srpskim tržištem kapitala, no koliko se sjećam VIRO nije nikad išao ispod 400 kuna donedavno.. Najviša cijena je bila oko 2000 kuna po dionici, pa bi se moglo reći da je doživjela dosta zdravu korekciju za ulaz u trenutku kad cijene šećera rastu na svj. tržištima, a VIRO je kakoste i sami primijetili, prilično izvozno orijentiran, kao i njihova nova akvizicija. I u slučaju možebitne devalvacije kune, VIRO ostaje dobra investicija.. možda čak i bolja
ako je sada 10% ath, a nije jer je nekih 17% ali dobro ajde da je to 17% fer cijena je duplo od ove kazes. dakle 600 kn.
Onda je na ATH bio 283.33% precijenjen?
Tako nekako ispada jel?
Meni nikako neide u glavu kako su mirovinci kupovali udio u firmi koja je u industriji koja je uzasno volatilna, ovisi o vremenskim prilikama i jos milijun stvari..
Otvoreni da, ali mirovinci ne..
mislio sam na onih 200 kuna po koliko je išao neko vrijeme. Što se tiče fer evaluacije, ona naravno ovisi i o kamatnim stopama na tržištu .. kad su iste duplo niže, i cijena vire bi mogla biti ugrubo dupla, a opet fer.. na 2000 je sigurno precijenjen bio duplo, no još uvijek manje od nekih građevinara.. svih građevinara točnije.. što se tiče mirovinaca, ovo im je jedna od boljih investicija [lol]
1. viro je dobar za spekuliranje jer je jako ciklican
2. viro nije za dugorocnu strategiju ulaganja mirovinskih fondova., za otvorene je
3. izvoz im je dosta dobar sredjen preko Pfeifera
4. mirovinci su usli prije skoro 2 godine kada je na 1. kotaciji gdje su jedino smjeli kupovati bilo 4 firme, nije bilo ni HT-a ni INE ni ATGR ni IGH ni INGR, nista od toga nije bilo na 1. kotaciji
Mislim da je građevina u svakom slučaju više ciklična od prehrambene industrija.
Ti si, plavi, tokom cijelog pada bio u Ingri, a sad tu pričaš nešto o cikličnosti proizvodnje šećera.
IGH i INGRA nisu ciklični? morti više neki polukrug?
Poštovani kolega Blueman, da li ste vi ikada pogledali u fin. izvešća ove kompanije? Naime ja ne vidim gde u njima vidite volatilnost? Ono što ja vidim je stabilan rast prihoda kroz poslovanje. Ne znam o kakvom špekuliranju govorite kada se na kupnji svako malo pojavljuju ogromni nalozi, a na prodaji ako koji takav slučajno naiđe, odmah se skida.
Ova dionica je sve samo ne za špekuliranje, već za kupi drži strategiju, pogotovo ako se kupuje sada ispod 400 kuna. Išao sam proveriti istorijske podatke (iako me to zaista ne intresuje jer trgujem isključivo po fundamentima i analizama sektora na rok od 3 do 5 godina) i zaista je super 24 u pravu. Osim u ovim danima tržišnog dna, nikada u istoriji ove dionice nije cena bila ispod 400 i nešto kuna.
I dalje mi nije jasno kako možete da pričate da ovo nije dionica za mirovinske fondove? Pa prije je ovo dionica za mirovinske fondove nego nekakve plovidbe ili građevinarske kompanije koje su po prirodi konjukturne i veoma volatilne i rizične, za buduće mirovine. Prema bilancama koje sam uspio istražiti, nekoliko građevinarskih firme je pred stačejam. Ne očekujete valjda da mirovisnki fondovi kupuju te dionice? Mnogo čudno razmišljate gospodine Blueman.
IGH i INGRA nisu ciklični? morti više neki polukrug?
Barem ne ovise o susi recimo.
Malo prolistajte povijesne rezultate Vira.
Mislim da je 2003 ili 2004 bila susa koja ih je srezalo strasno.
Dogodi se a na takve stvari se nemoze utjecat.
Ili da je repa u zemlji jos (Q1 2008 kada nisu mogli izvaditi na vrijeme sve a placali seljake i takve stvari).
nigdar ni bilo da ni nekak bilo 🙂
Prošle god.Viro je isplatija dividendu od 20 kn.
Da li se zna što je sa ovom god.po pitanju iste?
Pozdrav