Viro s gubitkom od 7,8 milijuna kuna iz prvog tromjesečja
Hina
29.04.2009 16:58
Virovitička tvornica šećera Viro u prvom je tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od 7,83 milijuna kuna, nakon 6,8 milijuna kuna dobiti iz istog razdoblja lani, a gubitak je prvenstveno rezultat pada prodaje gotovih proizvoda zbog smanjene dinamike otpreme šećera inozemnim kupcima, stoji u izvješću Vira dostavljenom Zagrebačkoj burzi.
Vezane vijesti
Analiza: Sjajan početak sezone objave kvartalnih rezultata
Ukupni prihod virovitičke šećerane iz prva tri mjeseca ove godine manji je za čak 52,45 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 121,3 milijuna kuna. Ukupni su rashodi istodobno povećani za 47,99 posto, na 129,14 milijuna kuna.
Među glavnim razlozima značajnog rasta rashoda iz Vira navode povećanje vrijednosti zaliha vlastitih gotovih proizvoda od 11,6 milijuna kuna, ali i rast financijskih rashoda sa 5 na 17 milijuna kuna zbog tečajnih razlika, budući je veliki dio obveza tvrtke vezan uz stranu valutu.
Viro opet nešto mulja!
Ne bi se iznenadio da propadne opet na 220kn ili možda i niže na 200kn.
Iako ipak mislim da je ova negativa već u cijeni!
"Realizacija gotovih proizvoda u promatranom razdoblju je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u padu, a osnovni razlog tome je smanjena dinamika otpreme šećera inozemnim kucima uzrokovana našim ugovornim obvezama u kojima se garantira isporuka do 01.07.2009."
Šta im ovo dođe? Ima neki pametni da mi objasni ovo? Jel to znači "sisamo kitu pa seremo kao dobri smo" ili "ne treba sve otpremit sada, stignemo mi to do 01.07". Hvala.
"Realizacija gotovih proizvoda u promatranom razdoblju je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u padu, a osnovni razlog tome je smanjena dinamika otpreme šećera inozemnim kucima uzrokovana našim ugovornim obvezama u kojima se garantira isporuka do 01.07.2009."
Šta im ovo dođe? Ima neki pametni da mi objasni ovo? Jel to znači "sisamo kitu pa seremo kao dobri smo" ili "ne treba sve otpremit sada, stignemo mi to do 01.07". Hvala.
To znači mogli smo isporučiti, ali smo bili nesposobni, pa nas sad spašava ugovorna stavka da možemo isporučiti do 1.7, ako i onda ne zaj…mo.
To znači mogli smo isporučiti, ali smo bili nesposobni, pa nas sad spašava ugovorna stavka da možemo isporučiti do 1.7, ako i onda ne zaj…mo.
[/quote]
znači nemaju rizik pada demadna al babe su uzimale preduge pauze il kaj? jel treba doć pomoć im napravit taj šećer ? Evo di da odem to zamješat? [lol]
Nešto je trulo u toj šećerani, prečesti su poslovni feleri.
[/quote]
znači nemaju rizik pada demadna al babe su uzimale preduge pauze il kaj? jel treba doć pomoć im napravit taj šećer ? Evo di da odem to zamješat? [lol]
[/quote]
Poštovani Arnolde,
nema potrebe za izrugivanjem. Vidim da vam baš nije najjasnije poslovanje ovog društva, jer da jest znali bi da poslovanje ovog društva treba gledati na kumulativu barem polugodišta ako ne i cijele godine. A razlog su nejednake otpreme/sales po kvartalima. Dio otpreme iz prvog kvartala sigurno će se alocirati na drugi kvartal zbog obveze prema inozemnim narudžbama. Prošle je godine, primjerice, sales prvog kvartala iznosio 250 milijuna, a drugog samo cca 100. Ove će se godine najvjerojatnije dogoditi suprotno ili će društvo plaćati penale, a u koju se situaciju sigurno neće dovesti. Za ovu godinu planirana proizvodnja šećera je veća u odnosu na prošlu,a ne vjerujem da ga proizvode kako bi šećerili knedle od šljiva. Držte se vi Vašeg Tode, a ovu dionicu prepustite investitorima i mirovinskim fondovima. Bez ljutnje i dalje ste mi dragi. [cool] [smiley]
POSLOVNI REZULTATI
Viro u prvom kvartalu ostvario gubitak
Autor/izvor: Tomislav Petrov, tomislav.petrov@seebiz.eu
KOMENTAR – Povrat na kapital Vira u prvom ovogodišnjem kvartalu negativan je kao posljedica ostvarenog gubitka
http://www.seebiz.eu/hr/analize/viro-u-prvom-kvartalu-ostvario-gubitak,44056.html
Ne dajte se zavoditi izvješćima, ona se daju "našminkati", a isto tako daju se i "unakaziti". I u jednom i u drugom slučaju postoje određeni razlozi za to. Osobno kupujem VIRO iz razloga što cijena šećera na svjetskom tržištu ide konstantno na gore. Četvrti kvartal bi za VIRU trebao biti prekretnica, što se tiče ostvarene dobiti, do tada ništa. Postavio sam si limit, a to je da kupujem do 250 kn. kom.
Malo teže ide posljednjih dana sa tom cijenom, ali ako bude ponovno kakvih "svinjskih gripa", pačijih gov… ili trbušnog tifusa i sličnih "nabuloza" možda se domognem još kojeg komadića.
Čemu žurba – "novac je na strani strpljivih ulagača". A ako bikovi nastave trku, i to mi odgovara, jer na kraju krajeva I U DIONICAMA SAM. [proud]
Ne dajte se zavoditi izvješćima, ona se daju "našminkati", a isto tako daju se i "unakaziti". I u jednom i u drugom slučaju postoje određeni razlozi za to. Osobno kupujem VIRO iz razloga što cijena šećera na svjetskom tržištu ide konstantno na gore. Četvrti kvartal bi za VIRU trebao biti prekretnica, što se tiče ostvarene dobiti, do tada ništa. Postavio sam si limit, a to je da kupujem do 250 kn. kom.
Malo teže ide posljednjih dana sa tom cijenom, ali ako bude ponovno kakvih "svinjskih gripa", pačijih gov… ili trbušnog tifusa i sličnih "nabuloza" možda se domognem još kojeg komadića.
Čemu žurba – "novac je na strani strpljivih ulagača". A ako bikovi nastave trku, i to mi odgovara, jer na kraju krajeva I U DIONICAMA SAM. [proud]
Iz grafikona baš i ne izgleda da raste jer je većinom u – minusu.
Ma jeli otko vidi uvu ukupnu kupnju i prodaju koja stoji već nekoliko dana.
kupnja 3253
prodaja 1773
[shocked]
ovo je jedna od rijetkih dionioca koja ima veću kupnju od prodaje.
A kad znamo da su unutra 4 mirovinska fonda jasno je da će društvance malo podignuti ljestvicu.
Maloprije na prodaji 534 kom otislo u minutu.
Nešto se ovdije sprema. Pa nisu zaludu izbacili loše izvješće . [lol] .
A ja se uvijek držim one moje stare što gori izvještaj to više kupujem.
Evo samo primjera na tisku i vijaduktu.