VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Meni nije jasno zašto viro ne kupuje u trezor dionice da potakne kupovinu dionica. Jer stvarno ovo već nema smisla kad cijena atlanske plovidbe i uljanik plovidbe padala oni su kupovali po tisuće dionica kako bi pokazali da ona vrijedi, a ovi su jedva kupili 382 komada, a imaju predviđenih 10 milijuna kuna za to. Pa kaj ni uprava ne misli da ova dionica više ne vrijedi. Ako još pokažu i loš 1q ja bježim iz ove dionice stvarno su netrasparentna firma. Gospodin barić je u prvom mjesecu izjavio kako im je ovo bila najbolja godina a kad tamo lošija nego prošla. Mislim da su mnogi mali investitori izgubili povjerenje u ovu dionicu makar su do prije pola godine smatrali jednom od najboljih dionica na burzi, zbog takvih izjava članova uprave firmi. Sad je zadnje vrijeme da poprave mišljenje o firmi.[embarass][embarass][embarass]

Nemoj te biti pesimist… nije lose biti dugorocni investitor… [thumbsup]

Uf ovako nešto sam proživio s atlantskom plovidbom zbog nje sam skoro čir na želudcu dobio sve raste a ona stagnira ili pada i iskrcavanju nikada kraja kao da negdje štacaju beskonačno dionica i prodam nju kupim viru i uvalim se u još veća go….
No gledam opet financijsko izvješće pa ljudi firma je više nego odlična ne kužim čemu ovo, bojim se da do 30.4 nećemo ni makac s cijenom 1Q će odrediti sudbinu za bar iduća 3 mjeseca.
Nekako mi se čini da bi trebao bitri bolji u odnosu na prošlogodišnji ali ide mi na živce uprava koja stvarno ni da mrdne umjesto da kupe bar 2000 dionica a ne neku crkavicu. Dečki što vi mislite kako će viro dalje, ali probajte isključiti osjećaje dakle pristranost

Baskija ne bih se složio s tobom fora je pad profita što je kampanja krenula kasnije jer ti seljaci ne vole vaditi repu prije 10. mjeseca jer joj je optimalan rok od 10. mj. pa recimo do jedno kraja 11. Fora je (ne znam na kojim površinama viro najviše uzima repu od kooperanata) ali ja ti mogu reći za područje vukovarsko-srijemske i osječko baranjske županije. Kampanja je krenula tek sredinom 10. mjeseca kako treba a fora je što su onda krenule masovne kiše nitko nije upsio povaditi repu do sredine 12. mjeseca što znači pojavio se snijeg pala je masa repi a digestija je bila katastrofa ove godine oko 1.5 % niža nego lane a o suši preko ljeta da i ne pričamo. Barem 20% su ljudi imali manji prinos nego lane i preklane. Zato problem sa sirovinama a za sušu u sijanju ne razumijem o čemu ovaj lik priča, repa se sije od 1.3 ( ko hoće riskirati da mu mraz ne ubije ali bi zato imao bolju repu pred vađenje) optimalno od jedno 15.3. do jedno 10.4. sad suša oko sijanja ok bilo je par dana bez kiše ali se zato pojavila kasnije i sve je ok jedini problem je onda što se stvara trvda kora od zemlje i repa ne može izaći kako treba ili opiči led ko kod nas prije 4-5 dana pa ne znaš šta bi sve ponovno pripremio i ponovno sijo ili ostavio. Ali dobro je što viro uvozi dosta sirovina tako da ne ovisi previše o domaćoj proizvodnji (koliko ja znam pvečati će ove godine uvoz) cijena šećera ponovno naglašavam raste (jer je EU odredila smanjenje za 25% posijanih površina) mislio sam da bi Brazil to mogao kompenzirati ali je fora što su se oni nedavno okrenuli proizvodnji bio goriva. Jedino sad u vezi coca cole tu ti ne mogu ništa reći ali se ipak nadam da će nešto biti od nje. Ako ne bude loše godine ko lane vidjeti ćeš da će viro imati veću dobit nego 2007. i da će cijena dionice rasti

Gledano zadnje tri godine viro je stvorio čvrsti kontiniutet u proizvodnji i
prodaji. Vrsta posla je takva da se mogu događat odstupanja zbog recimo
vremenskih faktora, znači kao sada kampanja kasni i ne stigne se prodat u istom
kvartalu. No za ozbiljnu analizu treba sagledat godinu za godinu i primjetit čvrsti
kontiniutet koji sam već spomenuo.
Instaliranjem nove proizvodne opreme smanjivat će utjecaje na količinu proizvodnje
ovih meteo faktora i još će lakše održavat i povećavat količine. Znači šta se tiče
povećanja količine proizvodnje to ide po planovima. E sad druga bitna stvar je prodaja
gdje se kontiunirano pozicioniraju prvo na domaćem tržištu i preko partnera u EU. Namjera
pozicioniranja kod proizvođača bezalkoholnih pića(cola, pepsi..) u regiji donijet će nastavak
povećanja kontiniuteta prodaje kojim će se dignut na višu razinu prodaje ili ti prihoda.
No to sve se ne događa preko noći nego iziskuje i vremena i truda, a ne kao šta tu neki iz
virtualnog svijeta misle da su to bajke gdje je sve crno ili bijelo.

Iz ove dionice sam izasao jos na 1200kn naravno sa gubitkom. Nakon izvjesca ova dionica jednostavno ne vrijedi vise od 900kn, moguce je da ce ona i rasti sa rastom crobexa ali to vise jednostavno nije dobra dionica. Ima dosta boljih prilika trenutno.

@lukic

Sve štima, za tebe je loša firma i basta. Nadam se da i ostali koji tako
misle zaobilaze ovu dionicu za svagda.
No ono tvoje “ima dosta boljih prilika trenutno” govori o načinu ulaganja
likova sa ovog foruma. Da se ne lažemo to bi bilo tipa kad nešto ode na +20%
uvali nekome na brzinu i onda čekaj opet na -20%. Pa sad to mi nazivamo investiranjem
i ako uđeš u dobar ritam pravimo se velikim facama no budimo iskreni mi smo samo
mali špekulanti kojima nikad neće biti dosta.

Ja se slažem sa lukicem, stvarno sam očekivao više od ove dionice. Sad mi je žao kaj sam ušal nutra (mada nije loš ulaz na 1000), ali kad pogledaš oko sebe skužiš koliko je ovo u banani. Sve krene rast a ona stagnira … šta više reči

[u]If you need a friend, get a dog. [/u]

@gekko

Ak si ušo na 1000 ovaj mjesec i već kukaš brzo sutra prodaj.
To nek ti bude stop loss.

meni viro po 890 je dobra kupnja …

Cookie Monster

cijena šećera ponovno naglašavam raste (jer je EU odredila smanjenje za 25% posijanih površina)

molim vas lijepo, ne možete govoriti ovakve stvari na javnom forumu, netko će krivo shvatiti.

Nadam se da svi koji i pomisle zaviriti u ovaj dio foruma su svjesni da cijena šećera na europskom tržištu “srednjoročno” pada, i da neće netko doći u tešku zabludu pročitavši ovo, ali mislim da ipak treba na to reagirati.

To što cijena šećera na svjetskom tržištu sada raste, a ja mislim i dugoročno da će, nema nikakve veze sa time kakve će prihode ostvariti naše šećerane u narednih nekoliko godina, jer nama će cijene šećera do 2012. godine padati. Dao Bog da nas svjetske tada gotovo sustignu pa da se to tržište i iznad očekivanja stabilizira i krene nam ponovno rast cijena i u Europi, ali do tada, rast cijena na svjetskom tržištu gdje je danas šećer 2 i pol puta jeftiniji nego u EU, ne znači za nas ništa! Nas jedino zanima nastavak EU reforme šećerne industrije i kako se najbolje snaći u tome!

Jedini način za održavanje ili čak povećavanje prihoda uz ovaj pad cijena je rast količinske prodaje, a u tome kontekstu treba biti svjestan i priličnog ograničenja EU kvotama za Hrvatsku. Bilo bi sjajno kada bi se i domaća industrija počela više oslanjati na hrvatski šećer, pa su tu i susjedne zemlje… Dakle kada imamo takva ograničenja za izvoz u EU bitno je dalje raditi i na izvozu u nečlanice Unije te na prodaji na domaćem tržištu koje je preplavljeno uvoznim jeftinijim šećerom, jer povećanje prodaje nam je jako važan cilj.

Uz zadržavanje ili čak rast prihoda a koji je generiran većom fizičkom proizvodnjom uz manje cijene, za postizanje iste ili čak veće dobiti očito da je daleko najvažnije povećavati učinkovitost proizvodnje – na tome se kvalitetno radi i to je dobro. Ako postignemo prinose repe po hektaru slične u najučinkovitijim članicama Unije, ako tehnološki proces prerade bude na istom nivou… naša šećerna industrija ima najmanje jednaku sudbinu kao i šećerna industrija tih zemalja (Francuska), dakle imamo potencijale koje samo treba iskoristiti, pregrmiti ovih par godina koje možda budu malo teže, i tada nam dolazi sunce, nećemo biti ništa lošiji od drugih preživjelih europskih šećerana, ako to bude naš odabir – Viro sasvim sigurno da namjerava preživjeti obzirom na sva ulaganja koja vrši i sl. Neka od naše preostale dvije šećerane možda odluči ugasiti svoju proizvodnju, pokupiti subvenciju za restrukturiranje i to je to, ali Viro pak očito da se namjerava boriti do kraja, i mislim da će to odlično završiti u konačnici.

fyi,
boys obratite pozornost sto se desilo s cijenama secera u europi i sa pricom oko kvota za HR….npr u razdoblju zadnje 3 godine…

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

Tako je Vipy slažem se s tobom, ne miriše to na dobro, bolje se skloniti na neko vrijeme u hladovinu dok se ne raščisti situacija.

[u]If you need a friend, get a dog. [/u]

New Report

Close