VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

pa zašto je ova dionica privukla sve mirovinske fondove?zato što nema perspektivu?istina je da je kandit na ovim razinama zanimljiv,ali zašto se onda mirovinci nisu odlučili za njega?

što je najgore,i ja sam prodao adrs da kupim viro,ali bilo mi je jako teško prodati adrs jer je to jako dobra firma,ali nisam mogao odooleliti kad sam viro vidio ispod 1000..pa šta bude,da bude…

mislim da nakon onakvog intervjua u liderpresu, koji daje prilično sumornu sliku (namjerno??), dionici prijete teški dani…
branili je i u petak fondovi.
ali, ako tržište još potone, ide i viro još dole.

u svakom slučaju, mislim da viro više nije toliko atraktivna investicija.

GROBEX, DEC MAJ BEJBI, DONT TAČ IT!

Sumorna slika?
Vjerojatno oni koji se bilo kakvim poduzetništvom i žive u
stvarnom svijetu ne vide tu nikakvu sumornu sliku nego jednu normalnu
svakodnevnicu bilo kakvog poslovanja bilo gdje na svijetu.
Za razliku od tu većine “igrača ” koji žive virtualan život od dana do dana.

Gore mi ispala jedna riječ.

Vjerojatno oni koji se bave bilo kakvim……………

neznam cemu ovo komentiranje…cijela burza je katastrofa i samo zbog toga smo na ovim razinama…da smo objavili duplo vecu dobit nebi nista bolje bilo!ko nemoze cekati da se situacija promjeni u drugoj polovici godine nek izade…u ostalom dobit nije bila nimalo losa i biti ce daleko bolja jer imamo prostora za povecanje dobiti te receno vam je di su nastali odredeni gubitci i do toga ove godine nece doci…

OBAMA................SPASITELJ

jos dodajte u sve to koliko je novca utroseno u modernizaciju tvornice…a i to se blizi kraju…mada nam trenudno nemoze nista pomoci ko ni jednoj dionici na burzi…sve da se i nesto dogodi to bi trajalo tri dana a onda opet pad!ljudi strpljivo i cekajte bolja vremena za nasu burzu[thumbsup]

OBAMA................SPASITELJ

mislim da nakon onakvog intervjua u liderpresu, koji daje prilično sumornu sliku (namjerno??), dionici prijete teški dani… branili je i u petak fondovi. ali, ako tržište još potone, ide i viro još dole. u svakom slučaju, mislim da viro više nije toliko atraktivna investicija.

intervju je zaista sumoran, ali mislim da se radi o tome da je zadro očito antitalent za PR i svadljivac. nastupa frustrirano a ne kao nasmiješeni prodavač. u današnje doba umivenih samoreklamera taj da ga nazovem narodski štih bode oči. i nekako ne povezujem taj ton s poslovnim izgledima. firma koja da ne trepne okom plati kooperantima za neisporučenu robu ne može biti u bedu.

Čovječe pa što je svima. Počeli ste pisati o ovoj firmi tko da je na propasti. Viro je pred potpisivanjem ugovora s coca colom vrijednog 50 milijuna eura (polovica prihoda prošle godine ), a vi ovako o firmi. Istina je da su imali malo lošije poslovno izvješće, ali istina je da četiri mirovinca u ovoj firmi imaju skoro 150 tisuća dionica. Samo az mirovinski i raiffesein mirovinski fond su od petka do utorka kupili preko 3000 tisuće dionica, a ako to nije dovoljan pokazatelj ne znam što jest da ova dionica ipak vrijedi više od sadašnje cijene. A tko ne želi čekati neka prodaje po ovim smiješnim cijenama za ovu dionicu.

Cijena šećera porasla ove godine 8%
Vaš link

pa zašto je ova dionica privukla sve mirovinske fondove?zato što nema perspektivu?istina je da je kandit na ovim razinama zanimljiv,ali zašto se onda mirovinci nisu odlučili za njega?

Mirovinci su se jednom dobro nakrcali Vira (sada mogu samo malo podebljavati pozicije ovisno o atraktivnosti cijene) a ne Kandita zato što je Viro bio u prvoj kotaciji, otvoreniji tržištu kapitala, transparentniji…

Koliko imaju perspektive općenito šećerane teško je pitanje, pogotovo je onda teško uspoređivati njih međusobno. Možda one koje će biti preuzimatelji su malo atraktivnije od preuzimanih (ali u to ne možemo biti sigurno kakvi će događaji na tom polju nastupiti), oni koji iskoračuju u druge djelatnosti (možda po mogućnosti povezane sa šećerom) su možda bolji od onih drugih, oni koji imaju neke druge komparativne prednosti u samoj šećernoj industriji (blizina nasada i kvaliteta/podneblje sirovine) su možda bolji od onih drugih, možda jednoga dana bi se moglo razmišljati o izgradnji postrojenja za proizvodnju bioetanola (na Francuski način, oni rade iz šećerne repe), pa oni koji bi imali mogućnost kombinirati te dvije proizvodnje ovisno koja bude oportunitetnija taj bi proizvođač time također bio u prednosti u odnosu na one koji to nemaju… i sl. To su neka moja razmišljanja o dugoročnijim odnosima među šećeranama. Ali ako cijene u EU budu rapidno padale, niti jednoj nema baš “spasa”… tu je najvažnije kako će se cijene šećera na svjetskom tržištu kretati i što će onda na kraju iza tamo 2011.2012.. biti sa cijenama u Europi.

Ja osobno mislim da će na svjetskim tržištima cijene šećera narednih godina rasti pa da će se “negdje” naći EU cijene i međunarodne za nekoliko godina, glavno pitanje je samo: gdje točno će se te cijene naći, bliže sadašnjim EU cijenama ili onim drugim. Ali u svakom slučaju treba imati na umu i određene troškove prijevoza koji će i rasti s porastom cijena nafte (a koji je teško zaustaviti) tako da i nije tako jako katastrofalna što su tamo negdje preko bare cijene bitno manje jer dok dođe to do naših krajeva… možemo mi i trajno imati nešto više cijene domaćeg šećera pa da je opet sve i više ne nego ok, ali stvar je u tome da će se razlika definitivno ipak smanjiti, pitanje je na kojim konačnim raznima. Ja mislim da će porast potrošnje šećera u svijetu kombiniran sa porastom proizvodnje etanola iz šećera (u Brazilu prije svega) ovisan o visini cijena kukuruza i nafte te sa određenim smanjenjem proizvodnje u EU ipak bitno utjecati na cijene šećera na svjetskom tržištu, a to nas onda spašava, da cijene vani čim prije porastu i prestanu nam biti prijetnja, nego dapače.

mislim da će potrošnja šećera u ovim našim krajevima rasti,rastom potražnje,rasti će i cijena šećera..

Malo bih prokomentirao Zadrin intervju Lideru. Naime uočljivo je (barem meni) da se u članku miješaju sasvim oprečne intonirane tvrdnje kao npr. imamo perspektivu, uskoro ćemo biti jedini proizvođač šećera u krugu od 350 km u kojem se uobičajeno trguje, to je naša šansa, ulažemo dosta u modernizaciju, sa npr. propast, opstanak i slično. No negativna intonacija je uglavnom direktno ili indirektno povezana sa mjestima gdje se govori o spajanju šećerana s kojom je Zadro jako nezadovoljan i u tom kontekstu kao dodatni argument koristi i šećernu Eu reformu. Uostalom i sam naziv članka je na tu temu. Ali kada se odvoji od te 2 teme pokazuje optimizam. Meni se čini da je namjerno intonirao negativno intervju da bi upozorio ili ako hoćete izvršio dodatni pritisak na one koji koče spajanje. Očito je iz članka da je to trenutno njegov permanentni cilj, da sa tim ozbiljno računa. Zbog toga je iskoristio priliku i malo dramatizirao, makar uz rizik da napravi manju trenutnu štetu Viru i/ili preplaši dio dioničara. Iz članka se može steći snažan dojam da je to čovjek koji dobro zna što radi i ima jasne planove za budućnost, ali i prepreke od strane drugih u njegovoj realizaciji. Buduća dokapitalizacija, koju je također spomenuo, je materijalna podloga i jasan dokaz takvih stremljenja.

New Report

Close