Ušao sam u Viro danas, prodao Adris.
Naravno razlog je visok pad dionice Vira u zadnjih par dana.
Kupio sam Viro iz razloga što pad cijene smatram neopravdanim. Cijena pada na osnovu ”lošeg 4. kvartala”, ali ja smatram da je 4. kvartal bio vrlo dobar. Istina, prikazan je gubitak ali detaljnija analiza daje drukčiju sliku.
Uspoređujući 4. kvartal 2007. sa urnebesnim 4. kvartalom 2006. možemo primjetiti da je prodaja bila otprilike ista. Razlog ogromnoj razlici u dobiti očito su povećani troškovi (305 naprema 249 mil. kn), a najveći dio razlike pojavljuje se na troškovima prodane robe (razlika je 52 mil. kn). Dakle, mnogo se više proizvodilo što je vidljivo i po povećanju zaliha u 4. kvartalu 2007. za 75 mil. kn. U tom povećanju zaliha očito se i krije razlog smanjenog profita (tj, prikazani gubitak), a ne u poklonima seljacima.
Imam jedno pitanje za Špancira i ekipu – da li je moguć scenarij da se tih 75 mil. ekstra zaliha proda u prvom kvartalu 2008.? I kakav bi financijski efekt bio?
Definitivno, veća prizvodnja (za 75 mil. kn) ne bi trebao biti razlog pada dionice, bez obzira što ta ekstra proizvedena roba nije prodana.
……. Imam jedno pitanje za Špancira i ekipu – da li je moguć scenarij da se tih 75 mil. ekstra zaliha proda u prvom kvartalu 2008.? I kakav bi financijski efekt bio? Definitivno, veća prizvodnja (za 75 mil. kn) ne bi trebao biti razlog pada dionice, bez obzira što ta ekstra proizvedena roba nije prodana.
Sumnjam da se sva zaostala izvozna prodaja (kvote) može nadoknaditi u 1Q.Dio svakako , i tome se nadam.
Osim toga , proizvodnja je u 2006. bila 101 Kt , u 2007. 131 Kt , a u 2008. se planira 160 (od mogućih 230).
Izvozna kvota za EU je 60.Domaće tržište je u 2007. apsorbiralo 68 – u ovoj bi moglo više od 80.Ostatak – Coca Cola.
Mislim da je ovo realni scenario.Slažemo se da će već 1Q puno toga pokazati (i između ostalog usmjeriti moju daljnju investiciju).
Ušao sam u Viro danas, prodao Adris. Naravno razlog je visok pad dionice Vira u zadnjih par dana. Kupio sam Viro iz razloga što pad cijene smatram neopravdanim. Cijena pada na osnovu ”lošeg 4. kvartala”, ali ja smatram da je 4. kvartal bio vrlo dobar. Istina, prikazan je gubitak ali detaljnija analiza daje drukčiju sliku. Uspoređujući 4. kvartal 2007. sa urnebesnim 4. kvartalom 2006. možemo primjetiti da je prodaja bila otprilike ista. Razlog ogromnoj razlici u dobiti očito su povećani troškovi (305 naprema 249 mil. kn), a najveći dio razlike pojavljuje se na troškovima prodane robe (razlika je 52 mil. kn). Dakle, mnogo se više proizvodilo što je vidljivo i po povećanju zaliha u 4. kvartalu 2007. za 75 mil. kn. U tom povećanju zaliha očito se i krije razlog smanjenog profita (tj, prikazani gubitak), a ne u poklonima seljacima. Imam jedno pitanje za Špancira i ekipu – da li je moguć scenarij da se tih 75 mil. ekstra zaliha proda u prvom kvartalu 2008.? I kakav bi financijski efekt bio? Definitivno, veća prizvodnja (za 75 mil. kn) ne bi trebao biti razlog pada dionice, bez obzira što ta ekstra proizvedena roba nije prodana.
Kolega, poklon seljacima je izazvao gubitak. Još tome treba pridodat smanjenje izvoza ( što je pokriveno prihodima s domaćeg tržišta)….. veći izdaci za rashode sirovina, to je razlog….. a ne zalihe!!!
Kolega špancir, dugujem vam večeru.
Zahebo me Zadro…. On misli na seljake ( opravdano, jer ih mora zadržati na proizvodnji repe zbog očitog trenda prelaska na proizvodnju žitarica) a mi ostali na ledu…… [sealed]
Kolega, poklon seljacima je izazvao gubitak. Još tome treba pridodat smanjenje izvoza ( što je pokriveno prihodima s domaćeg tržišta)….. veći izdaci za rashode sirovina, to je razlog….. a ne zalihe!!! Kolega špancir, dugujem vam večeru. Zahebo me Zadro…. On misli na seljake ( opravdano, jer ih mora zadržati na proizvodnji repe zbog očitog trenda prelaska na proizvodnju žitarica) a mi ostali na ledu…… [sealed]
nisam ni reko da su zalihe izazvale gubitak nego izostanak prodaje (izvozne) al to ne bi trebao biti problem ako se prodaja može realizirati u skorom roku.
no a koliko procjenjuješ da su bili pokloni seljacima?
Dovoljni da umjesto dobiti u zadnjem kvartalu od 70 mil. izazovu gubitak od 15.
[bye]
Coca-cola je siguran partner.
Izasao sam neki dan kad sam vidio na Limunu kakav je FI, ali cekam i cekam da se promijeni sezona jer….pa znate li vi koliko ima secera u samo jednoj casi Cole? Urod cijelog hektara. [wink]
ali ljudi podhitno prestanite piti cocacolu zero [lol] [lol] [lol]
viro je u pitanju [tongue]
nitko mi nije odgovorio na pitanje [undecid]
Ljudi moji bezpredmetno je raspravljati zašto je pao i da li će padati ili rasti. Jedno je sigurno a to ako crobex i dalje bude padao padat će sve bez obzira na rezultate poslovanja j… ga al takvo nam je tržište.
Osobno se ne usudim više ništa prodat radije trpim gubitke nego da npr danas prodam a možda već sutra u 10:oo potegne gore, ne znam kako bih to podnio.
Dakle najbolje pustite burzu sve je otišlo u mp3 i jednostavno se treba pomiriti s tim, ako ode crobi na 3200 ili niže uzimam prvi kredit za dionice i to je sve što mogu al bar znam da ću na tome sigurno zaraditi