VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

rast prihoda , pad dobiti . to je O.K

pitanje je samo gdje je lova.

ne bih se previše začudila da ponovno vidimo Robija u top 10 sa svojih 14 500 r-a.

jel može netko komentirat AOP 059

beholder: ” cipp: ” Izašlo izvješće za viro. Mišljenja sam da sam bio u pravu s pretpostavkom o povečnim zalihama, i to skoro duplo. Dakle, evidentno je da nisu mogli prodati zbog isteka kvota, odnosno da nebi trebalo biti problema sa tim plasmanom ove godine. ” što će reći da je 75 mil kn u zalihama, a kolika je marža? 15%? to bi bilo da će extra dobit na ime tih zaliha biti nekih 11 mil kn? ” Od kud ti tih 75k mil kn u zalihama? kako si došao do te brojke?

aop 39 bi bili troškovi proizvedene a neprodane robe[undecid]

Sve je to lijepo i krasno ali realno gledajući ovaj FI nije dobar, i nekako teško je to reći ali je tako. Nekad se može ostati zatečen, jer ovakav FI nitko nije očekivao…

RASHODI
D) Promjene u zalihama gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje 039 -74.185 -13.065

Može li netko detaljnije da objasni ovaj dio izvještaja…….

Izvjesce je lose i to nitko nemoze vise osporiti. Sto je sa perspektivom? Losa kad pogledamo smanjenje cijene secera i neto profitne marze. Niti rijeci nije bilo o dokapitalizaciji. Upitno je sada moze li viro preuzeti sladoranu. Povecani su i troskovi prema kooperantima. Drzava ne zeli povecati poticaje (nema kinte). Zalihe jesu nesto vece i to je nekakav mali plus. Jedino svjetlo bi mogla biti Coca Cola ali pod pretpostavkom da se ta suradnja ne dogodi uz minimalnu marzu. Plus su i nova trzista i povecanje proizvodnje. Sve u svemu ako ne bude daljnjeg odustajanja kooperanata od secerne repe nebi trebalo biti velikog pada cijene dionice. Uz ovu krizu na trzistima kapitala realna cijena dionice je po mojem misljenju oko 900 kn. P/E omjer uz tu cijenu je 13,5 a P/B 2,57. Medjutim ako neto profitna marza ostane na razini iz ovog izvjesca(oko 12,5%) onda je i ta cijena prevelika.

Ako je ovo precijenjena vrijednost, a što je onda bilo 1780 kn. Pa nisu u tom rasponu valjda djeca kupovala.

Izvjesce je lose i to nitko nemoze vise osporiti. Sto je sa perspektivom?

scenario je jasan, sada ce veliki igraci stvoriti pritisak na prodaji, cijena ce pasti 15-20%, plasit ce nas pricama o krizi secera u usa i eu, a istovremeno ti navijaci ce polako kupovati na niskim razinama, viro ce ostvariti solidne rezultate u prva dva kvartala, tu je blizu i cola ugovor, prošlogodišnje investicije pocet ce davat dobre rezultate, regionalna situacija ce se bitno popravit i u par mjeseci viro raste do 1500, i onda navijaci okrenu pricu, uzmu 40-50% a ovce se pitaju zasto su opet osisane.

zato pamet u glavu, razmislite prije prodaje, ovo je dobra dionica (raste proizvodnja 22%, raste prihod 17%, pokriva 2/3 tržista rh, skoro je monopolista kao ht), ovo izvjesce nije uopce tako tragicno, vise je tragicnija napeta situacija na burzi kad se krdom vrlo lako manipulira.

fly robin fly

2005 dobit 71milja
2006 dobit 101milja
2007 dobit 91milja
Slažu se kockice za rast firme i sad mi svi sa foruma i iz birtija važemo svaku
brojku, potez kroz kvartal ili mjesec ili dan, važemo svaki potez nabave prodaje,
više znamo o njihovu poslu od njih samih i lagano otpisujemo firmu kao loše.
Tu smo svjetski prvaci ali kad treba nešto napravit vlastitim rukama nigdje nikoga.

Sto je sa perspektivom? Losa kad pogledamo smanjenje cijene secera i neto profitne marze. Niti rijeci nije bilo o dokapitalizaciji. Upitno je sada moze li viro preuzeti sladoranu. Povecani su i troskovi prema kooperantima.

wow ti si fakat vidovit kada si sve to zaključio iz toga što zbog kasnijeg početka kampanje nisu uspjeli plasirati sav šećer do kraja kalendarske godine!!

RASHODI
D) Promjene u zalihama gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje 039 -74.185 -13.065

Može li netko detaljnije da objasni ovaj dio izvještaja…….

Znači 74 mil su im troškovi koje su imali za proizvodnju robe koju nisu plasirali ali im se oduzimaju od glavnih troškova.Kada plasiraju robu koju su proizveli tih 74 mil će im ući u troškove,ali će im i prihodi narasti od prodaje te robe.

SAM PROTIV SVIH

jel može netko komentirat AOP 059

Nema se tu šta komentirati povećali su zalihe za 138 milja,zato im je u AOP 039 -74 milje

SAM PROTIV SVIH

New Report

Close