Mislim da to nezna ni uprava Vire niti Coca Cole – bit ce kad dogovore sve detalje suradnje. Ipak se tu radi o velikoj kompaniji koja ce pokusati spustiti cijenu na najnizu mogucu razinu. Uprava Vire po mom misljenju nece htjeti potpisati ugovor uz marzu manju od 15-20%.
Trenutna situacija na burzi govori da institucionalni investitori kupuju jer su omjeri takvi da je prodaja veca od kupnje a trend se okrece u pozitivnom smjeru. Situacija u svijetu po svim mojim analizama upucuje na znacajan rast.
Danas u Londonu cijena šećera (white sugar) 397,2 $ , kolko se sjećam prošle godine je u ovo
vrijeme bila oko 300 do 320$. Brazil i Indija se opasno prebacivaju na proizvodnju etanola a američki
GM planira 50% automobila prebaciti na etanol. Čini se da će u budućnosti cijene šećera na svjetskom
tržištu i dalje rasti. Molim komentar. Posjedujem viro-r-a već od cijena oko 900 kn.
Da cijena secera raste zbog prelaska proizvodjaca na proizvodnju kultura iz kojih se proizvodi energija. To traje vec neko vrijeme, tocnije od znacajnijeg rasta cijena nafte. Moje je misljenje koje sam i napisao u jednom od prethodnih postova da ce EU revidirati plan smanjenja cijena secera jer je on donesen prije svega da bi unija mogla otvoriti svoje trziste. Uostalom nije stvar samo u povecanoj potraznji za energijom vec i za hranom i to ponajprije u Indiji i Kini jer vecina Kineza odlazi sa poljoprivrednih podrucja u gradove i dolazi do vece potraznje za hranom. Uostalom najbolji dokaz za to je najava Kineskih vlasti da namjeravaju znatnije ulagati u poljoprivredu jer vide kako se stvari razvijaju. Dok oni taj plan provedu proci ce dosta vremena jer to se jednostavno ne moze preko noci napraviti.
Indija je opet prica za sebe koja ce opet otvoriti identicna pitanja problema energije i hrane. Jednostavno ako oko 2mlrd ljudi na zemlji ide prema naprijed u razvoj nije moguce da ce ostatak svijeta uci u recesiju. Ima tu jos dosta stvari koje koristim u svojim predvidjanjima koje isto idu u prilog rastu cijena dionica i to znacajno. (tehnoloski sektor, sektor alternativne energije, sektor telekomunikacija, sektor prijevoza itd.)
Etanol je visokooktanski alkohol bez udjela vode koji se proizvodi fermentacijom šećera. Uglavnom se dobiva iz žitarica(kukuruz,pšenica), iz krumpira, ŠEĆERNE TRSKE, i ostalih biljaka u kojima ima škroba. Brazil i Indija su najveći proizvođaći šećerne trske. Pošto nema kraja toj proizvodnji etanola izgleda da je to već poćelo utjecati na cijenu šećera.
http://www.virovitica.info/vijesti/380
Ako neko nije čitao tu vam ima o Coca-Coli , članak je od 7.1.2008.
Ja nekako vjerujem da će Viro dobiti taj posao, a onda lagano početi dobavljati tekući šećer i za druge punionice pića u RH. Kada sam 2003 kupovao ernt po 330 kn, nisam vjerovao da će biti na 4100 par godina kasnije. Mislim da bi se ta priča mogla i ovdje odigrati, doduše ne sa tim postotcima ali barem 200-300% na ovu cijenu danas. IMHO
Ja nekako vjerujem da će Viro dobiti taj posao, a onda lagano početi dobavljati tekući šećer i za druge punionice pića u RH. Kada sam 2003 kupovao ernt po 330 kn, nisam vjerovao da će biti na 4100 par godina kasnije. Mislim da bi se ta priča mogla i ovdje odigrati, doduše ne sa tim postotcima ali barem 200-300% na ovu cijenu danas. IMHO
Moguće kolega!
Ja prodao sav portfelj, uz ovakve uvjete na svijetskim tržištima kapitala mi je preskupo držati građevinare i ostale precijenjene dionice(ima ih dosta), te se odlučio za potez koji je kontra svih teorija diverzifikacije rizika. Naime, uložio sve u viru!!![lol]
Jednostavno rečeno, bio mi je dosta jeftin ( P/E = 11)… Kratkoročno bi mogao dosta gore, izvješća mogu svaki dan, privatizacija sladorane je najvaljena za ožujak(najavljena dokapitalizacija ako viro bude kupac, što je više nego izgledno)…… E sad, ako još tome pridodamo sve moguće akvizicije koje bi se financirale dokapitalizacijom te coca cola…………… Mogao bi biti isti P/E ali samo na cijeni dionice od 3000..[lol] [rolleyes][lol] Pozdrav!!!
evo i ja se pridružujem imateljima ovih dionica, presložio portfelj i sad mi je sve u viru, u potpunosti se slažem sa kolegom optimum99
cipp: ” Ja nekako vjerujem da će Viro dobiti taj posao, a onda lagano početi dobavljati tekući šećer i za druge punionice pića u RH. Kada sam 2003 kupovao ernt po 330 kn, nisam vjerovao da će biti na 4100 par godina kasnije. Mislim da bi se ta priča mogla i ovdje odigrati, doduše ne sa tim postotcima ali barem 200-300% na ovu cijenu danas. IMHO ” Moguće kolega! Ja prodao sav portfelj, uz ovakve uvjete na svijetskim tržištima kapitala mi je preskupo držati građevinare i ostale precijenjene dionice(ima ih dosta), te se odlučio za potez koji je kontra svih teorija diverzifikacije rizika. Naime, uložio sve u viru!!![lol] Jednostavno rečeno, bio mi je dosta jeftin ( P/E = 11)… Kratkoročno bi mogao dosta gore, izvješća mogu svaki dan, privatizacija sladorane je najvaljena za ožujak(najavljena dokapitalizacija ako viro bude kupac, što je više nego izgledno)…… E sad, ako još tome pridodamo sve moguće akvizicije koje bi se financirale dokapitalizacijom te coca cola…………… Mogao bi biti isti P/E ali samo na cijeni dionice od 3000..[lol] [rolleyes][lol] Pozdrav!!!
Hrabro nema što, samo nemojte poslije reći da sam Vas ja to nadrukao. [[wink]
Kad ste to učinili ako se smije znati
evo i ja se pridružujem imateljima ovih dionica, presložio portfelj i sad mi je sve u viru, u potpunosti se slažem sa kolegom optimum99
Kako kaže Buffett zašto ulagat u svoj deseti izbor ako možeš u prvi, vrijeme će ocjenit Vašu odluku.