Naravno da ne otvaraju Bosanci nego austrijska Agrana zajedno s Ilijom Sirovinom. Nema tu neke veće štete.
Naravno da ne otvaraju Bosanci nego austrijska Agrana zajedno s Ilijom Sirovinom. Nema tu neke veće štete.
ilija sirovina sigurno nema nikakve veze niti s agranom niti sa budućom rafinerijom. a kad već pišem reci mi molim te od kuda ti podatak da hrvatska troši 160.000 tona šećera. to ne da je previše, nego je puno previše.
drage kolege, prije nego me netko optuži da imam drhtave ručice ;))) ipak, malo sam zabrinuta za ovakvo i ovoliko rušenje cijene..ne kuzim…zasto??netko izlazi..očito… hpb, victoria..nebitno…ali sa 1770 na 1610, halo??pa koji ku..??izvješće solidno??? ima li nekakovih drugih razloga pa da i ja bjezim ak je vrijeme [smiley16]
To sto neke firme nakon relativno dobrih FI, trenutno padaju, ne ovisi uvijek trenutno o FI. Razlog danasnjeg pada konkretno VIRA mogao bi se pripisati i nekim drugim čimbenicima poput IPO-a Atlantica, trenutnoj likvidnosti trzista i sl. Necem slicnom bili smo svjedoci ovog ljeta i pri objavljivanju izvjesca za 1H.
Moja subjektivna procijena FI 3Q za Viro , kao sto vec napisah jest da je dobar. Inace, VIRO je po meni
dobro i uspijesno poduce cije bih dionice drzao na dulji rok. Iz razdoblja u razdoblje primjecuje se trend povecanja proizvodnje i uk.prihoda.
Inace pozicija AOP 008 znaci zalihe kratkotrajne imovine tj.sirovina,repromaterijala i sitnog inventara.
Pozicija AOP 039 trebala bi znaciti zalihe gotovih proizvoda u skladistima na odredjeni dan. Mislim da je ona unesena sa predzankom – jer taj iznos zaliha nalazi se jos u skladistu i njie prikazat u rashodima poduzeca.
Svaka kompanija koja se bavi proizvodnjom ima iskazanu takvu poziciju RDG-a i to ,po meni, ne znaci nista lose jer u buducem razdoblju kad te proizvode prkiaze kao rashod, istovremeno bi trebala oprihodovati u iznosu uvecanom za mark up(marzu). Iako se ne mogu pohvaliti time da previse kuzim proizvodna poduzeca, nadam se da sam Vam bar malo olaksao razumijevanje fin.izvj.VIRA.
Pozdrav.
drage kolege, prije nego me netko optuži da imam drhtave ručice ;))) ipak, malo sam zabrinuta za ovakvo i ovoliko rušenje cijene..ne kuzim…zasto??netko izlazi..očito… hpb, victoria..nebitno…ali sa 1770 na 1610, halo??pa koji ku..??izvješće solidno??? ima li nekakovih drugih razloga pa da i ja bjezim ak je vrijeme [smiley16]
vidjet cemo navece al to izgleda HPB pod hitno izlazi da bi ugrabio atgr,mnoge dionice tako rade.Npr. jdpl u kojem sam ja, je odradio to prije par dana i sad se vratio ne tamo gdje sam ja kupio nego sam jos u plusu.Nema panike,hpb ima visok prosjek pocetka prodaje od nekih 1780kn kad je bio na vrhuncu tak da ce na kraju izaci prosjek oko 1700kn.Nemogu svi fondovi u jednom danu izaci iz puno dionica jer bi se stvorila velika panika i crobex bi opao jako,sad ce viro odradivati par dana dok jdpl koji je bio najnize na 770 kn odradjuje tamo gdje treba biti i neutralizira viro zbog crobex-a
Strpljenja i bez panike…
Na burzi je bitan tajming,a ne cijena…
često ovakav galopirajući rast cijena kao što je imao viro, za fondove znaći i promjenu izloženosti prema toj dionici, sada ako uzmemo da se neki fond nakrcao prije pol godine virom i da mu je izloženost u odnosu na imovinu bila 4%, te ako je cijena porasla za duplo sada mu je izloženost nešto malo manje od 8%…i sada ako je ograničenje izloženosti na 5% imovine, onda taj fond mora pod hitno prodati ovu razliku…a to može biti poprilična količina dionica…
Ne ruše cjenu fondovi nego male drhtave ručice.
Pogledaj transakcije pa ćeš vidjeti da se radi u prosjeku o 20-30 kom i manje.
Fondovi su se samo makli sa kupnje i ostali su samo mali koji nemaju snagu apsorbirati količinu koji opet mali izlažu na prodaju.tko zna iz kojeg razloga.
Ili su kupili nisko pa kapitaliziraju dobit,ili su se ovi novi novopečeni dioničari uspaničili jer vide da cjena pada pa prodaju bud zašto.
Činjenica je da zbog samog poslovanja firme i fundamenata cijena ne bi trebala puno padati.
Prestat će sa padom kad se ove drhtave ručice istresu i prestane pritisak prodaje ili kad fondovi odluče zaustaviti pad velikim nalozima na kupnji.
Sve u svemu ova je dionica dobra za dugoročno ulaganje i rast će sigurno,ne treba se plašiti ovih padova jer su one sastavni dio burze.
Najbolje ponude [ VIRO-R-A ] Kupnja Cijena
6 1.590,00
4 1.586,00
10 1.585,11
2 1.585,00
1 1.584,00
Cijena Prodaja
1.599,99 3
1.610,00 17
1.615,00 16
1.618,00 6
1.619,94 5
——————————————————-
Pa ko pri zdravoj pameti prodaje po ovoj cijeni dionicu koja je prije 2 dana startala na 1750
Sigurno novopeceni ( a, uskoro) ak tak nastave izgoreni dionicari.
treba biti strpljiv sa VIRO-m. Isplatiti ce se.
Wiking dobro radi usporedbu sa JDPL. i ja sam unutra i nebrinem!
Potrošnja šećera je poznata. Ona može ići za ovaj proizvod +/- par %. Podatak o potrošnji se jednostavno nađe kroz Google.