WASP znamo mi za ta prebacivanja ljudi i opreme te kredita HIŠu iz kojeg je pokriven dio dugova. No budućnost poslovanja izgleda sjajnije zbog sljedećih razloga: 1.Ujedinjenjem će doći do optimizacije poslovanja i smanjenja troškova.2. Više prihode od cijena šećera za ovu i sljedeću godinu zbog deficita 10 ili 11 mil.t. tj u sljedećoj po procjenama 3 mil. tona. 3. CEFTS i EEFAT provode projekt održivosti razvoja šećerne industrije u EU kroz edukacije i bestpovr. sredstva za razvoj poslovanja. Mislim da su to za sad tri dovoljno dobra razloga za bolja vremena ove kompanije.
WASP što vi mislite?Neki na drugom forumu predviđaju i prebacivanje dionica sad nakon otplate dugova i likvidaciju Vira,što je meni potpuno nerazumljivo.
Ja bih rekao da tek sada ovdje imamo situaciju da su u upravljačkoj strukturi dvojica koji su do jučer bili oštra konkurencija. Jesu li se u svoj ovoj strci dogovorili oko nekih važnih pitanja, npr. čiju tvornicu prvu zatvoriti zbog ekonomizacije proizvodnje jer će to nažalost biti neizbježno.Tko kaže da se sutra i HIŠ ne može rasformirati! Mislim da su napravili i pravni ugovor u takvom slučaju. Nisam pravni ekspert ali mi likvidacija svega onoga što smo kupovali do jučer zvuči nekako nerazumno. Dionice Vira posjeduju i oni koji su ih skupo plaćali i smatrali se mogućim partnerima u budućnosti (Francuski Cristal). Možda su nam oni garancija da neće deblji kraj ovih manevara preko naših leđa. Uz HBOR i rastuću cijenu šećera situacija zasigurno izgleda bolje, ali nisu se preko noći ni našli u teškoj poziciji pa neće tako lako ni iz nje..
Wasp,hvala vam na odgovoru.
Slazem se s vašim razmisljanje o postojanju Vira kao d.d.-a upravo zbog same strukture vlasnistva.Pa Cristal Union i jeste ušao u vlasnistvo upravo iz prethodnih dugogodisnjih dobrih odnosa sa Zadrom koji ima jako dobru reputaciju i stoga priče o izradi nas malih dioničara su mi zbilja nevjerovatne.
Istina sto kazete,nije dug nastao preko noći,ali obzirom koliko je šećerana u svijetu propalo još je Viro dobro uspio opstati.Bolja vremena dolaze,a koliko pratim čini mi se da podrska dolazi i sa drzavne razine te razine EU.
Jest da će se kompromisi trebati raditi unutar HISa.Prvenstveno su obje strane tu usle radi opstanka pa tako i kod racionalizacije poslovanja vjerujem da ce se odluke donositi po kriteriju profitabilnosti.
Zagrebačka burzaZagreb, 12. ožujka 2020.
PREDMET: Obavijest i blokadi računa
Poštovani,Ovim putem dajemo obavijest da je danasračun Viro tvornice šećera d.d. Zagreb blokiran na temelju ovršneisprave–zadužnice,poslane na naplatu od strane Erste&Steiermärkische bank d.d. Rijeka, za iznos od HRK 1.500.000,00.S obzirom na očekivane priljeve na poslovne račune Vira, očekujemo da će se naši računi deblokirati u vrlo kratkom roku.
S poštovanjem,VIRO TVORNICA ŠEĆERA d.d.
To je ta takozvana pomoc od banaka i vlade koju svi najavljuju. Nek secerana napokon napravi svoju proizvodnju alkohola jer materijala imaju pa ce onda ove kaste iz banke molit na koljenima da kupe dezinfekcijsko sredstvo!!!!!
Ovo moze biti dobro (sa dezinfekcijiom) za “spas secerane” jer secer je pao skoro 50% zadnjih nekoliko tjedana,a ne znam da li blokada VIRA jos stoji?Tesko razdoblje za HIS i VIRO.
znam da secerana radi i da su cak izvozili neke kolicine
A ovo je samo dodatna zarada.
U trenucima kada svi rade malo ili uopce ne rade ovo je super
No. Ako pogledate secernu industriju u eu i usporedite pad u odnosu na ostale dionice. Hrana je pala zanemarivo
Covjece pa firmi je blokiran racun!!!Ne bih se iznenadio da se uskoro pokrene stecaj ili PSN.Budite realni.Secer je pao strasno zadnji mjesec.