a znam, pa samo im je drugi kvartal pokrio više od pola akumuliranih gubitaka (ako sam dobro zapamtio 6-mjesečno) uz veliko povećanje prometa
evo – sada i mi znamo tko ovi što su kupovali jutros
Ukupni konsolidirani prihodi Genera Grupe u razdoblju I.- IX. 2014. godine porasli su za 11% u odnosu
na prethodnu godinu te iznose 154,4 milijuna kuna. Ukupna prodaja na razini Grupe bilježi rast od 13%
u odnosu na prošlu godinu te iznosi 151,8 milijuna kuna. U istom razdoblju realizirana je konsolidirana
bruto dobit od 57,6 milijuna kuna što predstavlja porast od 17% u odnosu na 2013. Konsolidirana
operativna dobit (EBIT) bilježi značajan rast u odnosnu na isto razdoblje prošle godine i iznosi 6 milijuna
kuna, dok je u 2013. bilježila 1,7 milijuna kuna. Ostvarena neto dobit za razdoblje I.-IX. 2014. iznosi 1,9
milijuna kuna, dok je u poslovanju prošle godine bilježen gubitak od 1,8 milijuna kuna. Neto dobit nakon
manjinskog interesa za isto razdoblje u 2014. godini iznosi 5,1 milijuna kuna. Prodaja na izvoznim
tržištima porasla je za 17% u odnosu na 2013. godinu, a spomenuti rast ponajviše se odnosi na tržišta
Europske unije te JI Europe.
izvoz, izvoz i samo izvoz. dosadni su više s tim izvozom 🙂
ovo je iz izvješća i još je i važnije od trenutnih brojki
Poslovne aktivnosti vezane za proširenje portfelja proizvoda Genera Grupe
U trećem tromjesečju 2014. Genera je predala svoj prvi EU file u registracijski postupak
na 13 europskih agencija za lijekove. Kao referentna država koja će ocjenjivati prvi
Generin EU registracijski dosje izabrana je Velika Britanija, a cjelokupni postupak vodit
će britansko nadležno tijelo Veterinary Medicines Directorate (VMD). U narednih godinu
dana plan je pojačanom dinamikom nastaviti s registracijskim aktivnostima u Europskoj
uniji te svaka tri do četiri mjeseca predati barem jedan novi dosje u postupak
ocjenjivanja. Tako će u razdoblju od jedne godine u postupak biti predano još 5 file-ova
iz segmenta peradarskih cjepiva. Referentna zemlja i za ove registracijske procedure bit
će Velika Britanija. Nakon završetka registracijskih aktivnosti u ovih 13 EU zemalja
sustavom ponovljenog postupka – repeat use pokrenut će se postupci registracija
Generinih peradarskih cjepiva i na ostalim europskim tržištima. Europsko odobrenje za
stavljanje lijekova u promet jedan je od glavnih preduvjeta za prodaju proizvoda na
svjetskim tržištima. Nakon završetka evaluacije dokumentacije očekuje se ishođenje
odobrenja za stavljanje lijekova u promet što će Generi omogućiti prodaju proizvoda i na
najstrože reguliranim tržištima. Navedene aktivnosti rezultat su dugogodišnjih ulaganja u
proširenje proizvodnog portfelja Genere kroz izradu analitičkih izvještaja, laboratorijskih i
terenskih studija kako bi se dokazali najviši standardi kvalitete, neškodljivosti i
učinkovitosti proizvoda koje propisuju i najzahtjevnija izvozna tržišta.
Također, u trećem tromjesečju 2014. Genera je uspješno završila proces europske
registracije te ishodovala rješenje za veterinarsko-medicinski proizvod Canitenol plus u
Španjolskoj i Portugalu. Registracijski postupak vođen je u suradnji s Generinim
licencnim partnerom Syvom, a očekuje se da će prodaja ovog proizvoda na tržištima
Španjolske i Portugala započeti u prvom kvartalu 2015. godine.
Dodatno, u promatranom razdoblju, regulatornim agencijama na postojećim i novim
tržištima predana su 32 dosjea na registraciju. U istom razdoblju dobiveno je i 55
registracijskih rješenja, od čega 15 za postojeće proizvode na novim tržištima te 40 za
obnove rješenja
odlicno, rast prihoda, dobiti i izvoza.
vecinu dobiti generira genera lijekovi, dok matica jos uvijek malo steka, a sto ce se ubrzo promijeniti zbog ovoga:
Genera je predala svoj prvi EU dosje u registracijski postupak u 13 europskih agencija za lijekove, a u godinu dana u postupak će biti predano još pet dosjea iz segmenta peradarskih cjepiva, izvijestili su danas iz te kompanije.
Naime, cjenovno cjepiva iz Genere su povoljnija nego istovrsna iz UK I EU, i odborenjem navedenih izvoz bi stvarno mogao dosegnuti 90%, kako je Hanzekovic najavljivao.
a evo i novih lijepih i zelenih brojki sa moje dionice. stari lisac hanži je dobro ocijenio da će 2014 god vern početi izbacivati prve spomena vrijedne dobiti. farmacija je visokoprofitabilna djelatnost jednom kad izgradiš laboratorije, iškoluješ ljude i ishodiš dozvole – a vern je kako čitamo upravo posvršavala dobar dio te domaće zadaće,
P/S 0,45 3/14
P/E 12,04 3/1
P/B 0,57 3/14
EV/EBITDA 8,41 3/14
dug je tu još, i npm je još niska, ali trendovi su jasni – rastu prihodi, raste izvoz, raste dobit, kako je to gore kolega wiseguy sažeo u tri riječi.
evo i rješenje za štakore u centru Zagreba 😉 http://www.genera.hr/pro/hr/1691/#.VFst38maL2N
Moram komentirati trgovanje ovom dionicom. Neće biti nagovor na ništa, jednostavno imam potrebu to napisati na forumu.
Dakle, nisam čudniju i indikatinviju situaciju na ZSE vidio već dugo. Svi znamo koliko je tržište plitko i kako je većina investicija podcijenjena. Ali, ovdje je riječ o nečemu sasvim drugačijem. Nakon tri pozitivna izvješća koje je Genera ove godine objavila, cijena dionice je za 15-20% išla gore, da bi ubrzo bivala ponovno spuštena na početne razine. Slučajno? Osobno ne mislim tako – mislim da je cijena pod utjecajem svojevrsnog brokeraja koji ciljano diže/spušta cijenu dionice na burzi. No, kome to odgovara i zašto? Za ATGR znamo da se cijenom manipulira, ali u korist dioničara, a ovdje je sasvim suprotna priča.
Ili nije?
Je li moguće da pozitivno i progresivno poslovanje nije prepoznato koliko god nam tržište kapitala bilo očajno? Čak su i neprepoznate prilike poput AUHR (gdje Top10 i trezor redovito kupuju) ili BCIN prepoznate od početka godine, a ovo se drži na razinama kao i prije izvješća za 4Q prošle godine.
OK, netko će reći: “šuti i skupljaj”, ali do kad? Dok nekom ne bude u interesu da dionica naraste, a mali dioničari na to ne mogu utjecati. Koliko god privatni kapital digao cijenu, krenut će se u rušenje na početne razine. Ne optužujem nikoga jer to nisu provjerene informacije, samo zdrava logika.
Iskreno, ne znam koliko živaca treba imati da bi se investiciju držalo u – vrlo moguće – kontroliranoj dionici.
Kakva su vaša razmišljanja oko ovoga?
Moja su razmišljanja takva da sam pri ovom zadnjem padu sa 60 na 50 išao provjeriti jel im blokiran žiro-račun. [emo_smijeh]
Dokle god je ovo nelikvidna dionica, spuštanja cijene poput nedavnog su lako moguća, ali s obzirom na sve dobro što je ovdje, od poslovanja do prakse većinskog vlasnika da sredi firmu a potom je proda, ja ovdje mirno spavam i grickam nakon svakog vrhunskog izvješća, pa makar i pretrpio kratkoročne padove.
End-game, otključavanje vrijednosti, bla bla bla
Moja su razmišljanja takva da sam pri ovom zadnjem padu sa 60 na 50 išao provjeriti jel im blokiran žiro-račun. [emo_smijeh]
Dokle god je ovo nelikvidna dionica, spuštanja cijene poput nedavnog su lako moguća, ali s obzirom na sve dobro što je ovdje, od poslovanja do prakse većinskog vlasnika da sredi firmu a potom je proda, ja ovdje mirno spavam i grickam nakon svakog vrhunskog izvješća, pa makar i pretrpio kratkoročne padove.
End-game, otključavanje vrijednosti, bla bla bla
Upravo tako, dobro ste to identificirali.
Jedino što uslijed posljednjih najava privatizacija nekih državnih firmi, debelo podcijenjenih dionica i sl., prakticiram kratkoročno ulaganje u ono što će već sutra (!) pokazati vrijednost, pa stoga postajem nestrpljiv zatvaranjem u ovakve prilike u kojima nelikvidnost dopušta volatilnost 🙂 .
Ali, slažem se s onime što ste napisali, ovo mi je jedna od rijetkih dugoročnih investicija (imao bih ih i više, ali trenutne prilike na burzi dopuštaju špekulativno ulaganje u neke dionice, pa to koristim dok se još može)!
Uvjete za uključenje u indeks CROBEXplus© i odgovarajući sektorski indeks zadovoljile su dionice:
Maistra d.d. (oznaka MAIS-R-A) – indeks CROBEXturist;
Liburnia Riviera Hoteli d.d. (oznaka LRH-R-A) – indeks CROBEXturist;
Excelsa nekretnine d.d. (oznaka ATLN-R-A);
Genera d.d. (oznaka VERN-R-A) – indeks CROBEXindustrija;
Hoteli Maestral d.d. (oznaka HMST-R-A) –indeks CROBEXturist.
Promjena sastava indeksa CROBEXplus© i sektorskih indeksa izvršit će se nakon završetka trgovine 21. studenog 2014. godine.