Sumrak osobne potrošnje – vratila se na razinu 2002.
Kad bi državni proračun pratio potrošnju građana u maloprodaji, ne bi trebao biti veći od 87 milijardi kuna. Državi je do prosinca stiglo pet milijardi kuna manje PDV-a i trošarina nego 2008. Ove godine očekuje se daljnjih tri posto pada. Prijevremeno ukidanje poreza solidarnosti može pokrenuti osobnu potrošnju s mrtve točke zbog psihološkog učinka na potrošače.
Autor: Ljubica Gatarić
15.02.2010 19:00
Sumrak osobne potrošnje – vratila se na razinu 2002.
(Foto: Anto Magzan/Pixsell)
Nakon lanjskog pada prometa u trgovini na malo od 14,1 posto, potrošnja u Hrvatskoj vratila se na razinu 2002. godine u realnom iznosu, a u nominalnom na razinu 2005.
Zavaravanje traje
Da je kojim slučajem državna potrošnja pratila zbivanja u trgovini, državni proračun u ovoj godini ne bi bio 120 milijardi kuna nego 87 milijardi kuna, koliki su bili rashodi državnog proračuna u 2005. Usporedba sa 2002., na koju se razinu realno strmoglavio promet u trgovini na malo, još je dramatičnija jer je tada proračun bio 76 milijardi kuna.
Analitičarka PBZ-a Ivana Jović lanjski je pad u tjednim analizama banke nazvala sumrakom osobne potrošnje, koji će vjerojatno dovesti do srednjoročne gospodarske stagnacije, “samo je pitanje u kojoj smo mjeri to spremni priznati”. Jović vjeruje da prijevremeno ukidanje poreza solidarnosti može pokrenuti osobnu potrošnju s mrtve točke, zbog psihološkog učinka na potrošače.
– Mislimo da je trenutačna “ručna kočnica“ osobne potrošnje podignuta ponajprije zbog negativnih očekivanja u dijelu tržišta rada, odnosno rasta nezaposlenosti – navodi Jović, koja nesklonost kućanstava potrošnji iščitava i iz kretanja kreditne aktivnosti. Potkraj 2009. krediti za kupnju automobila pali su 19 posto, krediti po kreditnim karticama 9,2 posto, a ostali krediti stanovništvu 3,6 posto.
Pozitivan korak
– S obzirom na već postojeću visoku razinu zaduženosti kućanstava, činjenicu da se više ne može očekivati dvoznamenkasti rast kreditiranja potrošnje te sve negativne posljedice koje vraćanje na “stare” razine potrošnje nosi, više je nego sigurno da Hrvatskoj treba promjena modela rasta. U kratkom roku zasigurno do takve promjene neće doći jer ona iziskuje promišljenu gospodarsku strategiju koja zahtijeva određeno vrijeme provedbe prije nego što donese pozitivne rezultate, a mi tek trebamo provesti niz strukturnih reformi koje u kratkom roku djeluju u negativnom smjeru. Prvi pozitivni korak svakako je predložena mjera osnivanja jamstvenog fonda za investicijske projekte, no provedba i plodovi takvih projekata daleko su ispred nas – upozorava Jović.
Nakon što su analitičari banke isključili utjecaj trgovine motornim vozilima na ukupan promet (koji su u padu od gotovo 60 posto), došli su do zaključka da je ostatak trgovine bio u nominalnom padu 4,5 posto (realno 5,7 posto). Pad se posebno ubrzao u drugoj polovici godine, nakon što je došlo do povećanja poreza, a potkraj 2009. prvi put je u posljednje četiri godine pala i potrošnja hrane, pića i duhana 0,7 posto. PBZ očekuje pad gospodarstva u ovoj godini od 1,2 posto.
Ivek!
Sinjski alkari prodaju 20kg zlata i zabroavio sam kolko kg srebra da time financiraju izgradnju nekih svojih dvora.
kuko si da ne možeš nabavit bullion, eto ti prilike, sad bilo na vijestima.
koji carevi prodaju pri vrhu, alkari u sridu. [cool]
Tako je pricao i kolega Geronimo 2007! Daleko je to od vrha prijatelju. Jako daleko. [cool]
Stari, mozda si ti nasao stan po 1000 eura u centu Tokija i naravno da je to super investicija..
To je tvoja privatna stvar i tvoje pravo, kao i nacin investiranja.
Ali generalno gledano, ne mozes reci da deflacija pred nama i investiranje u nekretnine idu skupa..
A cuj, negdje mora biti neko dno. Kod nas jos ima dosta lufta za pad. Da li ce se dogoditi nemam pojma. Ali ovdje mi je jos turbo skupo i ne pada mi na pamet ovdje kupovati dodatne nekretnine. Sto zbog vjerojatnosti nadolazeceg poreza na iste kao i na nasljedstvo. Biti ce ovdje stanova za svinje hraniti. Zemlju jos kako tako ako netko nema bas nista. Ali stanovi??? Zaboravi za sada. Pogotovo sa Jacinom navlakusom – ne pada mi na pamet spasavati gradjevinske spekulante sa turbo losom gradnjom. 8 od 10 stanova u podsljemenskoj zoni su ciste grobnice i ne vrijede niti lipu. Prosao sam sve od Svetog Duha do Simunske ovo ljeto. Trakasti temelji, nemaju pojma koji je sastav tla, materijali upitne kvalitete ali zato brate zamaskirano svijetski. Samo maska sa vremenom pada jer zub vremena cini svoje.
Malo je kvalitete radjeno zadnjih 15 godina jer nisu bili konkurentni oni koji su radili u skladu sa strukom. Dakle na trzistu imamo stambenu zalihu od cca 15 godina gradjevinskog srota.
Ima lokacija u svijetu gdje je trziste vec dosta izmasakrirano i meni osobno se isplati kupnja. Kroz koji dan se vratim na ovaj post kada odradim ono sto imam u planu. [cool]
Da li ste gledali Dnevnik danas?
Nelikvidnost,unutarnji dug veći za 50% u odnosu na 2008. godinu?!?!?!
Nezaposlenih 309 000, porast od 21% u odnosu na 2008. godinu?!?!?!
Osobna potrošnja pala na razinu iz 2002. godine?!?!?!?
Brodogradilišta treba sanirati novcem poreznih obveznika u iznosu od 12 miljardi kuna?!?!?!?!
Onaj kreten Škegro izjavljuje da će BDP ove godine rasti?!?!?!?!
[bye] [bye] [bye]
Ivek!
Sinjski alkari prodaju 20kg zlata i zabroavio sam kolko kg srebra da time financiraju izgradnju nekih svojih dvora.
kuko si da ne možeš nabavit bullion, eto ti prilike, sad bilo na vijestima.
Btw, tako su i u HNB-u mislili 2001 pa su frknuli sve po 266 USD/Oz!!! [lol]
Da li ste gledali Dnevnik danas?
Nelikvidnost,unutarnji dug veći za 50% u odnosu na 2008. godinu?!?!?!
Nezaposlenih 309 000, porast od 21% u odnosu na 2008. godinu?!?!?!
Osobna potrošnja pala na razinu iz 2002. godine?!?!?!?
Brodogradilišta treba sanirati novcem poreznih obveznika u iznosu od 12 miljardi kuna?!?!?!?!
Onaj kreten Škegro izjavljuje da će BDP ove godine rasti?!?!?!?!
[bye] [bye] [bye]
Mislim da treba malo potkrijepiti sa stranom lektirom.
Redoing the Kitchen While the House Burns Down
Vaš link
(dobro pogledati graf zaduživanja po BDP-U)
Ron Paul warns Americans of coming economic collapse and possible martial law
Vaš link
(obratiti pozornost na "Political ans Social Chaos")
The "Y-shaped" downturn -A Greater Depression?
Vaš link
Kiss That V-Shaped Recovery Good-Bye: The U.S. "Worse Than Greece," Says Economist
Vaš link
(pogledati video o "tee-pee shaped recovery")
Kaj tek nas ceka?
krv, znoj i suze.
samo masovni treninzi. svaki dan iz dana u dan. hiljade i hiljade sklekova. zgibova. dipseva.
Bol, anelgetici i konjetina.
Kaj tek nas ceka?
TA klasika, target zona oko 3,00% skoro dosegnuta. [smiley]