Recimo jedna Norveška sa 4,66 mil stanovnika, sa svojim "naftnim fondom" koji se procjenjuje na nekih 500 milijardi USD i koji drži oko 1,25 % svih Europskih dionica odnosn 0,77 % svjetskih nam je velik izazov – ali zašto ne prestići npr. jednu Irsku koja prirodno nema ništa bolje od nas??
Bilo kod nas Depresije uskoro ili ne – dugoročno: možemo sve što hoćemo! Samo se moramo potruditi!
Neke činjenice o Irskoj, koje vama inženjerima nisu u prvom planu, a imale su presudan utjecaj na njihov bombastičan razvoj.
-dobar strateški položaj – vrata EU za Ameriku, veliki brat UK.
-engleski jezik – neusporediva komparativna prednost.
-najveća i jedna od nacionalno najosvještenijih dijaspora na svijetu.
-ogroman kapital nepovratno dobiven od EU (u najboljim godinama oko 5% BDPa).
Oni su to sve znali maksimalno iskoristit, što mi tek moramo naučit.
nije im preveć dugo trajalo to "gospodarsko čudo"
nije im preveć dugo trajalo to "gospodarsko čudo"
ako misliš da njihova kriza nije privremena… nama tim lakše: prestići ih! 😉 Unatoč tome što nemamo neke od komparativnih prednosti koje James Knox lijepo nabraja.
Moramo biti malo optimistični, bez optimizma: ništa!
Recimo jedna Norveška sa 4,66 mil stanovnika, sa svojim "naftnim fondom" koji se procjenjuje na nekih 500 milijardi USD i koji drži oko 1,25 % svih Europskih dionica odnosn 0,77 % svjetskih nam je velik izazov – ali zašto ne prestići npr. jednu Irsku koja prirodno nema ništa bolje od nas??
Bilo kod nas Depresije uskoro ili ne – dugoročno: možemo sve što hoćemo! Samo se moramo potruditi!
Kolega, nemojte imati iluzije. Da mi budemo ko oni potrebna su desetljeca ako ne i koje stoljece da se promijeni mentalitet u cem je osnovna razlika izmedju njih i nas. To Vi i ja necemo sigurno dozivjeti. Znate i sami da sam bio gore zadnja 3 ljeta; razlike izmedju nas i njih u mentalitetu su nedostizne u kratkom vremenu. Ja bi prvi volio da nije tako i da pokupimo od njih sto valja pa da nam bude bolje, ali koliko znam nas narod nema teorije da se to dogodi sam tak.
Kolega, nemojte imati iluzije. Da mi budemo ko oni potrebna su desetljeca ako ne i koje stoljece da se promijeni mentalitet u cem je osnovna razlika izmedju njih i nas. To Vi i ja necemo sigurno dozivjeti. Znate i sami da sam bio gore zadnja 3 ljeta; razlike izmedju nas i njih u mentalitetu su nedostizne u kratkom vremenu. Ja bi prvi volio da nije tako i da pokupimo od njih sto valja pa da nam bude bolje, ali koliko znam nas narod nema teorije da se to dogodi sam tak.
[/quote]
kolega vidim da ste puni hvalospjeva za skandinavske zemlje,i to sto govorite je istina,osobno sam u norveskoj proveo par godina i takvih se cuda nagledao,tako npr. idem jedne subote u shopping centar kad na vrh njega ogromnim slovima ispisano na nasem jeziku:Molimo vas ne kradite [lol]
Ali na drugu stranu,sve pozitivne osobine skandinavskih naroda koje su proizasle vecinom iz strogog protestantskog odgoja(rad,red i disciplina),jos nisu bile dovoljne da bi ostao u toj hladnoj,tmurnoj,rasistickoj zemlji,jednostavno ljudi ne znaju kako uzivati u zivotu,iskljucivo gledanje svojih interesa,ma mozete misliti obicaja kad se dođe u goste domacin ne da pripremi nesto,nego i za casu soka morate pitati,a ko veliki prijatelji,hebes takav narod i zivot.
ako misliš da njihova kriza nije privremena… nama tim lakše: prestići ih! 😉 Unatoč tome što nemamo neke od komparativnih prednosti koje James Knox lijepo nabraja.
Moramo biti malo optimistični, bez optimizma: ništa!
[/quote]
Šta nije glavni razlog irskog booma bila politika 0% poreza na greenfield investicije u periodu od 10 godina. Sad kad je 10 godina prošlo firme se povlače u druge zemlje i frka je zadnjih par godina kako ih zadržati. Kako bilo, svaka zemlja mora pronaći svoj put. Nema tu kopi pejst [wink]
Vaš link [bye]
[/quote]
kolega vidim da ste puni hvalospjeva za skandinavske zemlje,i to sto govorite je istina,osobno sam u norveskoj proveo par godina i takvih se cuda nagledao,tako npr. idem jedne subote u shopping centar kad na vrh njega ogromnim slovima ispisano na nasem jeziku:Molimo vas ne kradite [lol]
Ali na drugu stranu,sve pozitivne osobine skandinavskih naroda koje su proizasle vecinom iz strogog protestantskog odgoja(rad,red i disciplina),jos nisu bile dovoljne da bi ostao u toj hladnoj,tmurnoj,rasistickoj zemlji,jednostavno ljudi ne znaju kako uzivati u zivotu,iskljucivo gledanje svojih interesa,ma mozete misliti obicaja kad se dođe u goste domacin ne da pripremi nesto,nego i za casu soka morate pitati,a ko veliki prijatelji,hebes takav narod i zivot.
[/quote]
To stoji sto ste napisali; i sam sam primijetio da su Norvezani poprilicno hladni. Tu su nam mentalitenom tj. toplinom Finci najblizi koji isprva djeluju hladno dok ne skuzis da su zapravo samo mozda sramezljivi (ne znam kak je njima doma pravilo s cascavanjem, no 6 finskih mornara i 1 "mornarica" su me pretprosle godine pospremili pod stol po sistemo ko kod nas da je svak zavrtil rundu). No zato i rekoh da bi od njih valjalo pokupiti ono sto je dobro. Ne znaci da je sve dobro sto je njihovo [wink]. Trebali bi biti ko Borg: asimilirati ono kaj valja, a ono kaj ne valja otkantati.
No ajmo malo izanalizirati neke dodirne tocke. Zar i kod nas svi ne gledaju samo svoje interese i to sve surovije iz dana u dan? Ovaj forum je divan primjer ta to. Zar nismo i mi, necu reci rasisti, ali definitivno smo ksenofobi? Jesmo. Ne pase nam nitko. Ni Srbi ni Slovenci, kad dodju turisti cujem spike "jebo talijane, jebo ove cehe, jebo bosance…" No za razliku od ovih gore red, rad i disciplina su nam nepoznati pojmovi. Kad bi samo ovo potonje troje pokupili od njih bili bi na konju. I to je ono sto me zdere sto vidim koje prednosti imamo u odnosu na neke skandinavske zemlje (posebno Finsku i Svedsku; Norveska ima naftu, plin, vodu, ribu i rude pa je preobdarena), posebice u turizmu i poljoprivredi a mi to ne da ne koristimo nego i ovo malo jada sto imamo uspjesno sjebavamo. Bogu za plakati.
Nadam se da nije u pravu:
http://www.youtube.com/watch?v=ZdBbTZdsQ5o
http://www.youtube.com/watch?v=BnVaSFrzDmE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=57fKlgYxP64&feature=related
I da nece ovako zavrsiti:
http://www.youtube.com/watch?v=Wkf5mZwgKAA
It happened before. Will it happen again?