Velika Depresija 2 – san ili java

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Velika Depresija 2 – san ili java

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Jedino uporište koje je zadnjih mjeseci spriječavalo potpuno potonuće hrvatskog tržišta kapitala je bio bull market u SAD-u. Sad se više ne možemo hvatati za slamke, pa je logično da će sve potonuti.
Država i ekonomija su u rasulu, pa zašto bi dionice rasle?
Nemojte se zavaravati da će biti rasta u ovoj najtežoj godini od domovinskog rata. [bye]

Slazem se sa ovim ali ne u potpunosti. Naime, ja ocekujem 2011 jos goru od 2010 a 2012 bi mogla biti totalno cistiliste. Nakon toga cemo vidjeti. Malo je daleko za predvidjeti. Za ove dvije godine gotovo da sam siguran. Mislim da slobodno mozemo reci da je moguce ocekivati tektonske poremecaje.

MY PRECIOUS!!!!

Jedino uporište koje je zadnjih mjeseci spriječavalo potpuno potonuće hrvatskog tržišta kapitala je bio bull market u SAD-u. Sad se više ne možemo hvatati za slamke, pa je logično da će sve potonuti.
Država i ekonomija su u rasulu, pa zašto bi dionice rasle?
Nemojte se zavaravati da će biti rasta u ovoj najtežoj godini od domovinskog rata. [bye]

aups….nema sta…….stvarno iskren i nadam se pogresan post ali mi se cini tocan
utjeha nam je da nas burza uvijek znade iznenaditi……i to u bilo kojem smjeru….ma kakva god to bila utjeha
pofuk

Ponavljati stalno jedno te isto i očekivati drugačiji rezultat je ludilo. Proračunsko uništavanje privrede traje od vremena Škegre i uvođenja PDV-a. Uvođenje PDV-a je automatski privredu gurnulo u recesiju. Nije bilo problematično samo uvođenje PDV-a nego njegova naplata. Mnogo poduzetnika je tada propalo jer je npr. odradilo poslove brodogradnji, fakturirali im obavljene radove, ovi ne plaćaju, ali su poduzetnici morali platiti taj PDV. I kada se u proračunu stvorio višak napravio se rebalans. Ne, to nije značilo smanjivanje nekih poreza nego je rebalansom odlučeno kako podijeliti taj novac.
Kosorka će nas spasiti?
Vaš link
Uz ovako postavljen sustav? Malo morgen.
Privredi je uvalila nove harače i davanja kako bi se očuvala svetinja raznoraznih proračunskih korisnika , a da bi se još zapaprilo situaciju sa druge strane su nas obradovala javna i državna poduzeća raznim povišicama njihovih "usluga". Neka mi plaćamo njihovo loše poslovanje, a istovremno imaju natprosječne plaće.
Ja znam kada je proračun iznosio 50mlrd kn i bio je ogromno opterećenje. Sada je on "samo" 120mlrd? Mislim ipak je kriza? [bye]

Najsigurniji način da udvostručite novac je da ga presavijete i vratite nazad u džep. [i]židovska poslovica[/i]

http://www.jutarnji.hr/labuda-rastava-sokirala-britanske-ornitologe/511246/
Jel ovo spada u black swan event? [undecid]

Mislim da nije. Ali ovi grafovi bi mogli biti:

http://www.dollardaze.org/blog/

MY PRECIOUS!!!!

Mislim da možemo biti sretni svi skupa što nam je tržište i ova snažna depresija omogućila dokup podcijenjenih dionica poput LEDO. Jedna takva firma na 2,2 booka. depresijska cijena za jednu takvu firmu.

Mislim da nije. Ali ovi grafovi bi mogli biti:

http://www.dollardaze.org/blog/
[/quote]
Ajd objasni šta nam želiš poručit ovim grafom.

A za one koji su mi se davno smijali na ovom forumu kada sam pricao o Ag i Au (999) evo nesto slikovito:

http://www.dollardaze.org/blog/?page_id=00024

MY PRECIOUS!!!!

Fali graf plrirasta stanovništva i stope inflacije…da bi bilo koliko toliko realno.

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

Fali graf plrirasta stanovništva i stope inflacije…da bi bilo koliko toliko realno.

Tako je Cico, demografija je sila br. 1 u društvenim i ekonomskim kretanjima. [thumbsup]

Konačno se vidi gdje će najavljene milijarde.
Vaš link
[bye]
Jedini je problem što baš nisam uvjeren da ta javna poduzeća za zamračivanje državnog novca neće baš biti transparentna u "nabavi" i ne znam koliko su oni u ovo kratko vrijeme dok su im investicije bile stopirane uspjele poboljšati plaćanja.
Efekt će biti kratkotrajan i kratkog dometa. Opet ide po starom. Država se posredno postavlja kao investitor, umjesto da postane jeftinija kako bi poduzetnici mogli opstati u tržišnoj utakmici sa stranom jeftinom konkurencijom. Znamo već kako to završava kada je država, odnosno politika investitor.
Ali mora se priznati da se barem trudi iako se vidi da Vlada ne zna kako i što da rade. Zapravo možda i zna samo nema snage za rezove.

Najsigurniji način da udvostručite novac je da ga presavijete i vratite nazad u džep. [i]židovska poslovica[/i]

Tako je Cico, demografija je sila br. 1 u društvenim i ekonomskim kretanjima. [thumbsup]
[/quote]
ovo je jako zabavno područje! Kako ja to vidim:

“Demografski prirast” na gospodarstvo (GDP per capita) utječe slično kao inflacija na TK. Zanimljiva analogija.
Mali demografski prirast je oodlična stvar, slično kao mala inflacija.
Prevelik prirast može biti poguban, sličan kao prevelika inflacija.
Negativan prirast stanovništva je možda i najgora stvar (slično kao deflacija za gospodarstvo i posljedično TK).

Npr. USA već jako dugo imaju “savršen” prirast stanovništva koji je jedan od važnih pozitivnih elemenata koji utječe na dugoročne perfomanse gospodarstva koje su imali do sada, a vjerojatno će imati i dalje…

Japanci su primjer “deflacije stanovništva” što je jako velik problem za njihovo društvo, koje je sve starije…

Kinezi su primjer države koja je mogla otići u propast upravo zbog pretjeranog prirasta – a obuzdavanje tog procesa (“hiperinflacije stanovništva” :P) je jedan od ključnih faktora u postavljanju gospodarstva na dugoročniji i možda održivi put rasta.

Nizozemci su primjer jedne države koja je gotovo cijelo stoljeće plesala “na rubu” sa stopom rasta od cca. 1,4 % što je blizu granice od 1,5 % koja se smatra već “visokom”. Možda je i to jedan od fundamentalnih razloga zašto su izgubili 1. mjesto u Europi u GDP per capita, pali na 4.-5. mjesta do sredine stoljeća, odnosno danas već do negdje 9.-10. mjesta u Europi (premda doduše sve zemlje koje su ispred imaju puno manje stanovnika, pa je i dalje 1. među zemljama Europe sa preko 10 mil stanovnika… naime: malima je lakše imati jače relativne pokazatelje – a gdje smo tu mi?? [lol])

Dakle za nas pouka:
– nije loše biti mali!, male zemlje imaju najviše GDP per capita (sve zemlje u vrhu su male zemlje, jedina velika zemlja među prvih 30-ak su USA, ostale su u prosijeku kao Hrvatska!)
– prirast stanovništva je nužan za održivost svakog gospodarstva, ali nije potreban prevelik, već 1,4-1,5 % je “opasna zona”, dakle oko cca. 1 % kao npr. USA što ima je optimalno – tome trebamo težiti!

Na nama je sada da iskoristimo svoje potencijale, svoje prirodne resurse… svoje ljudske resurse… i da jednoga dana postanemo u društvu npr. tih “prvih 30-ak zemalja svijeta po GDP per capita” a koje su sve redom male kao mi (često i puno manje), velika je samo USA (300 mil), druga po veličini među njima Nizozemska (16 mil), a sve ostale su bitno manje od njih, od Švedske (9 mil) preko Švicarske i sličnih sa 7-8 mil do ovih 4-5 mil (Norveška, Irska, te mnogih izvaneuropskih te veličine) koje su prevladavajuće i s kojima bismo se po svemu jednoga dana mogli mjeriti!! Ne možemo se mjeriti sa onima najmanjima među njima tipa Luxemburg, kojega nitko nikada osim nekih malih Emirata ne može prestići u per capita terminima ali sa zemljama slične veličine: zašto ne??

Zašto npr. Norveška nafta vrijedi puno više od npr. našeg mora? Ne mora vrijediti- sve je stvar kako svoje prirodne potencijale iskoristimo.

Netko će reći: lako je vaditi naftu i tako biti bogat… moj odgovor je: ne gledajmo tuđa posla nego se usredotočimo na ono što imamo i kako od toga možemo nešto napraviti!

Svi su doživljavljavali depresije, ako RH i doživi jednu takvu, pa nije smak svijeta, i Nizozemska je npr. najduže od svih razvijenih država svijeta bila u Velikoj depresiji 30-ih godina – pa je opet među najjačima, unatoč daleko oslabljenom sjaju u odnosu na prva stoljeća “novog vijeka”.

New Report

Close