khm khm… nemam vam namjeru smetati u raspravici oko medvjeđeg brloga, al samo jedna konstatacija ako vam je možda promaklo..
Kolega koji je otvorio topic vam je "unutra". Eno jadan na KODT-u kuka kako je to dobro.
Da nije čiko otpilio granu na kojoj sjedi? ajme ajme ajme…
Hoćete li mu pomoći?
Hoćete li pomoći drugaru?
Tko će koga ošišati, vi njega ili on vas?
Gdje je puklo prijateljstvo?
Jel je i on još jedno odbjeglo čeljade?
ajme ajme ajme… [cry]
Ajde, ajde..pa i kolega kojem se obraćate je svako malo unutra čim nanjuši bilo kakvu naznaku bull runa..a ovdje njeguje image tvrdolinijaša. Valjda je to sada in. [thumbsup]
Neki baziraju investiranje na temelju ocekivanja. Drugi na temelju cinjenica i realnosti. Dakle izbora ima. Pick your choice. [thumbsup]
He he kolega. Svaki investitor ulaže na osnovu očekivanja.
Da li će pogodit , to je drugi par rukava. [smiley]
Neki baziraju investiranje na temelju ocekivanja. Drugi na temelju cinjenica i realnosti. Dakle izbora ima. Pick your choice. [thumbsup]
[/quote]
džaba bilo konja vrani… [bye]…kada kolega ulaže retrospektivno, temeljem prošlih događaja [thumbsup]..evo sada samo što nije sve zbuksao u atomsko sklonište jer je pročitao da je 1941.bombardiran Pearl Harbour [thumbsup]
[/quote]
Kolega možemo li vidjeti vaše forcaste za iduće dvije godine???………..da i kolega Lebanonac nešto nauči
Može.
Moje predviđanje je da ćemo vjerojatno rasti i padati…samo ne znam kad.
Možda vi znate.
btw. mislim da će konditori dobro proći slijedeće godine…jer to će izgleda biti jedino slatko. [lol]
Nije mi bas jasna veza izmedu naslova i teksta.
Ako se nastavi printanje dolara, njegova vrijednost pada, raste zlato, ali rastu i cijene dionica.
Da, zbog losih podataka mogu i hoce padati (ipak na burzi sve ide gore-dolje), ali zasto bi isle ispod P/E 11 (na SPX 666) dok je trosak kapitala skoro nula, nije mi bas jasno.
Nije mi bas jasna veza izmedu naslova i teksta.
Ako se nastavi printanje dolara, njegova vrijednost pada, raste zlato, ali rastu i cijene dionica.
Da, zbog losih podataka mogu i hoce padati (ipak na burzi sve ide gore-dolje), ali zasto bi isle ispod P/E 11 (na SPX 666) dok je trosak kapitala skoro nula, nije mi bas jasno.
[/quote]
Kolega, ako kompanijama padne dobit onda im raste P/E pa imaju daljnjeg prostora za pad.
Osim toga trebalo bi provjeriti kako su se ponašale cijene dionica u inflaciji.
Navodno je samo umjerena inflacija dobra za cijene dionica. Malo žešća ih može pokopati.
Provjerite ove moje navode, pa se čujemo……….
Ako im pada dobit a istodobno i cijena onda ce P/E biti relativno stabilan.
Da sada sve padne na 666, P/E bi bio 11.
Odnosno E/P bi bio 9%.
Zvuci bolje od 0,25% za kes ili 3% u banci.
Sto se tice inflacije, da umjerena je super za dionice, dok im jako visoka inflacija ne pogoduje, ali daleko od toga da ih moze pokopati.
Kolega usporedite te vaše podatke s ovim, pa ćete dobiti malo realniji pregled situacije.
Graf vam dajem besplatno kao bonus za korektnost………
pozdrav
Consider the following: The “real” value of the Dow Jones Industrials in terms of GOLD — TRUE MONEY, or what I like to call REAL WEALTH.
Suppose you had $10,000 of paper dollars (or digital dollars in your brokerage account) to invest in the DJI at the beginning of 2001 …
At the end of 2001, while your original $10,000 investment in the Dow was worth $10,021 — a gain of 0.21 percent — that paper money would have only bought you 38.5 ounces of gold.
At the end of 2002, your original $10k investment in the Dow would have been worth only $8,341.64 – a loss of $1,679.36, or 16.78 percent — and it would have only bought you 21.8 ounces of gold, 43.4 percent LESS gold.
Compared to 2002, in 2003 and 2004, the Dow actually slightly outperformed real money (gold), and would have bought you 25.9 and 24.9 ounces, respectively.
But then, look what happened to the real value of the Dow from 2004 on …
At year-end 2005, you would have been able to buy only 19.5 ounces of gold with your money invested in the Dow …
At year-end 2006, only 15.8 ounces …
At the end of 2007, only 13 ounces of gold …
At the end of 2008, only 10.4 ounces …
At the March 2009 low of 6,440 in the Dow, your investment would buy you only 7.08 ounces of gold, an amazing loss of 79.77 percent of the Dow’s purchasing power!
Sve je to u redu, samo si zaboravio da je osjećaj bogatstva stečen na TK subjektivan osjećaj, a za to zlato si ne možeš kupiti ni toaletni ako nije likvidan.
Možda da ga daš Kaćinariju da ga pretopi.