Velika Depresija 2 – san ili java

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Velika Depresija 2 – san ili java

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Gledam ove nesretnike radnike Peveca kako čuvaju preostalu robu i provocirajaju izravnu državnu interveciju i osobni spas, pomislim kako su ti ljudi zapravo živjeli u jednom potpuno izmišljenom i virtualnom svijetu, i tako kad je sve bilo gotovo proradio im je instikt preživljavanja. Pogotovo mi se zapekao u mozak jedan čovjek, krupan brko koji sa suzama u očima objašnjava kako je on vozač (valjda viša kasta u ruralnim sredinama, ini Rojsovi, Raići i Zagorci im zasigurno dižu vrijednost cehu). I na šta je sad kao spao da ne može platiti si kavu i mora prositi okolo nakon par neprimljenih plaća. A siguran sam da je barem nekoliko godina dobro živio, možda si kuću sagradio ili djecu odškolovao na razvoženju loše elektronike budaletinama koje su željele živjeti bolje nego što realno mogu.

Ajmo krenut iz početka… Brko vjeratno ne zna a i ne razmišlja o tome da je kad Hrvat kupi auto, naš DZS registrira veči porast GDP-a u Hrvata nego Švabo koji ga je napravio. Švabo sigurno ima i nekog uvoza za taj auto pa mu se izvezena vrijednost umanji, ali kad taj tutać dođe do nas njegova vrijednost enormno naraste. Em masna marža dilera, em trošarina, em carina, em PDV-e pa poslije osiguranje, kamate banci, potrošnja goriva, popravci. Švabo napravio, mi potrošili, u nas veće blagostanje i veći rast gospodarstva naravno. Otkud pare, od švapskih i digićkih kamatara naravno.

I onda jednog lijepog dana dođe crni labud tipa svjetska kriza, resesija, depresija i hrvatski wanna be maheri, obrtnici i poduzetnici prestanu kupovat bembure na leasing i sve se uruši. Te nema lovice za proračun, mostove, božićnice i Arene. Jedina sreća u nesreći je to što su se strani bankari (za sada) odlučili pokrit po ušima i nacionalizirati i potpomoći svoje lopine i koji su nama šakom i kapom davali kredite i ubirali masne bunuse dok je išlo.

Nas jedino može od potpunog sloma izvuć jedino jedna lijepa hiperinflacija eura. Daj Bože da se Kinezi i Arapi prestanu smanjivat izloženost prema dolaru te time pokolju ove koji su masovno otišli short dolar/ long Euro, te fino dovedu dolar/euro na 1:1 omjer za početak. Operacija je malo rizična jer je u kolektivnoj memoriji frau Brumhilda zapisan Weimar Republik, pa će se Njemci vjerojatno oštro boriti, ali malo nereda i spaljenih ulica u Grčkoj, pa malo u Španjolskoj pa onda sranje na brdovitom Balkanu, Baltiku i Ukrajini i Švabo bi mogao zažmiriti. Alternativa bi mu mogla biti raspad Euro zone koja bi onda mogla dovest do nekog novog Gavrila i dalje do Ivekovog scenarija.

Znači mi smo vezani za Euro i nema mogućnosti promjene situacije (barem po Rohi), potrošnja pada, monetarna masa pada i deflacijsko-depresijska spirala udara. Kako smo mi sami onemogućili fiskalne (prevelikim zaduživanjem i potrošnjom dok je išlo dobro) i monetarne mjere (vezanjem kredita za Euro) logičan je zaključak da ako nas netko ne spasi (spašavajući sebe naravno) da tonemo u ambis. Ja sam se prije par mjeseci zalagao da budemo avangarda i da prvi isprovociramo tj. priprijetimo bankrot ali očito smo prevelike curice za tako nešto.

Ono što mene uvijek zaprepasti je koliko su naši bankari/financijaši i vlastodršci nesposobni i koliko vjeruju u svoju odabranost (kao ništa se loše ne može dogoditi). Pa slijep je vidio (šta je tako teško čitati izvješća HNB-a) da se smanjuje likvidnost na tekućim računima firmi a da se povećava štednja stanovništva u devizama. Firme isplaćuju plaće, njihovi zaposlenici, penzioneri i birokracija plaće/penzije ne troše, firmama se smanjuju prihodi, idu u stečaj jer ne mogu otpustiti dio radnika… koja lijepa spirala smrti.

I'll be twice the King my father ever was!

Toda Cvjećar je uspio polučiti izvrsnih 10% kamate na 300 milja ojra obveznica i to sa nemogućnošću prijevremene otplate prvih četri godine. Bolje bi uvjete od Merkelice dobili squateri i pederi što žive po napuštenim zgradama u Berlinu. I to nije lako išlo vani zbog Dubaia pa su morale domaće banke pod pritiskom uskočiti (meni bliske osobe su se sa suzama u očima oprostile od par milijunčeka u toj transakciji). Ali iako vidim da su spustili malo cijene i da se masovno počeli ulagati u reklame nema nikakve šanse da bez sloma eura isplivaju iz svega ovoga. A Agrogor drži 5% obradive zemlje u Hrvatskoj. Toliko o priči da ćemo se moći još zaduživati jer imamo dobar prometno/poljoprivredno/turistički kolateral o vidu zemlje odnosno tla. Imaju i Ukrajinci obradive zemlje i Grci milijun otoke, pa im neće puno pomoći.

Naravno da bi urušavanje Eura moglo izazvati teške posljedice pogotovo što bi Ameri i Kinezi odgovorili tko zna kakvim mjerama. Ali trenutna situacija nas baca na prosjački štap. Pogotovo ako zapad zaključi da se dovoljno oporavio i uhvati ih strah od inflacije prije nego što se lova prelije do nas i prije nego što realne kamate opet skoče.

Human Behavior and the Broad Social Trends …
by Ty Andros

Human behavior and the broad social trends driving the global financial crisis, globalization and the economy in 2010, Part I

For greater insight into the philosophy behind Tedbits, have a look at the Tedbits Overview. To help understand our mission in serving you, the Tedbits Overview gives a broad description of what’s unfolding globally and what you can expect from Tedbits as a regular reader.

What is YOUR PORTION of the National Debt?
Find out what it is up to today – click here.

TEDBITS PODCAST NEWS
I have been appearing with Jim Willie in a podcast on the unfolding economic scene at http://www.ContraryInvestorsCafe.com, it is a gas and I will be appearing monthly in a podcast on Jim Willie & Friends, discussing recent Tedbits commentary and unfolding events and how to get into the markets in an orderly manner. Access it by clicking here.
It’s going to be fun, thought provoking and VERY informative. Don’t miss it.In order to fully grasp the enormity of what is unfolding and to understand the upcoming Tedbits 2010 Outlook, I have penned two essays which will be presented over the next two weeks. Beginning in January, I am going to be doing a tour-de-force 2010 Outlook, spanning what you can expect in 2010 both fundamentally and technically.

Part One is entitled "The Something-for-Nothing Personality", which appears in the final decades of the demise of EMPIRES and is the catalyst and driving force behind the collapse of the economies in which they reside. They vote for a living and ask public servants to confiscate wealth from others and transfer it to themselves. This group is fully in control of the G7 and are crony capitalists, elites, public servants, trade unionists and welfare recipients, just to name a few. Locusts, which strip economies BARE and eat the roots of wealth generation until the empire collapses under the weight of inextinguishable debt, unpayable entitlements and sovereign defaults through various means.

Conversely, Part Two next week is entitled the "I Will Work 60 hours a Week for a Better Life for Myself and My Family." this personality is diametrically opposed to the "something for nothing" personality. They take nothing for granted, they are rugged individualists and have the work and savings habits upon which wealthy societies and economies are built. Wealth creation, rising middle classes and REAL incomes explode higher in the same manner the United States and Europe once did.

In order to understand that there is no escape from the final debacles in the G7 or triumphs in the emerging world you must understand HUMAN behavior and motivation. Large opportunities reside amidst the destruction or rising empires that these people create; in fact, the largest fortunes in history count these periods when the seeds where planted. By using Mal-investments created during the credit bubbles and buying them for pennies on the dollar as they fall into insolvency or by investing in societies in which rising middles classes present untold opportunities as these emerging economies ascend into developed societies.

Take a look at a recent comment from Bill Buckler at http://www.the-privateer.com (I urge you to subscribe):

"According to the US Debt Clock (http://www.usdebtclock.org take a look, its ugly), the current US population is 308 million. Of that total population, just over 35 percent (108.7 million) are taxpayers. The rest are those who pay no net tax, government employees, dependents and those who are unemployed and/or on welfare. These percentages would be similar in any nation with a mature welfare state.

If you subtract Americans under the age of 18 from the almost 200 million Americans who do not pay tax, the US is in a situation where many more people vote for a living than work for one. This too is an inevitable end result of any mature welfare state. The fact remains that in the

Press clipping:

Mislim da ekonomija-financije nisu jedini elementi koje treba ukljuciti u ovu jednadzbu. Ja bi tu svakako dodao i cijeli niz socijalnih aspekata. Putujuci po svijetu zadnjih 10 godina shvatio sam razloge postojanja apartheida, staljina i svih ostalih nazovimo negativnosti koje su se izrodile tijekom razvoja covjecanstva da ne spominjem bas sve do kraja. Neki izgleda iz povijesti nisu naucili nista. Kada tome pridodamo jos i razvoj racunalnih tehnologija + internet = brzina sirenja informacija ocigledno je da su neki radili racun bez krcmara. Nije samo ekonomija podrucje koje ima cikluse i sinus funkciju. Ima ga i socijalni aspekt. Na zalost, po meni, ulazi se opet u dark age zonu koja ce biti prilagodjena vremenu i prostoru. Mislim da je ovo sto se dogadja puno vece, dublje i dugotrajnije od recesije, depresije ili bilo kojeg drugog oblika ekonomske stagnacije. Ovo sto smo do sada vidjeli je po meni tek "warm up lap". Pred nama je vrijeme eknomsko-financijsko-socijalnih previranja iz kojih ce se izroditi neki novi poredak.

Kriza nije slucajna. Ona je smisljenja, planirana i izvodi se prema vec prokusanom modelu sa pocetka 30-ih godina. Svi znamo kako je to na kraju zavrsilo. Neki su vjerojatno racunali da mogu ponoviti stvar kroz nesto poboljsani model kako bi se izbjegao ne bas happy end sa WW2 jer se smatra da su danasnji mehanizmi dostatni da sprijece sukob globalnih razmjera ali da se na svijetskom nivou ocisti sve zivo sto vrijedi i pretoci u imovinu odabranih. Osobno smatram da kriza nije slucajna, da unistavanje dolara, bankarskog sektora (posebno u US), itd nije slucajno. Zito se sadi u ljeto ili jesen. Zetva je slijedece ljeto ako se ne varam. Aludiram na vrijeme koje je potrebno da se od sjemena dodje do uroda. Isto je sa raznim oblicima imovine. Treba vremena da se stvori i onda se aktivira mehanizam koji bi to trebao pretociti u imovinu odabrane elite.

Jedini problem je sto se danas informacije sire trenutno. Sve vise ljudi upire prstom i skrece poglede prema raznim Goldmanima i slicnoj ekipi koja je zastupljena u gotovo svakoj zemlji na ovoj kugli. Direktno ili indirektno. Nakon ovih bejlautova u US i najave isplata astronomskih bonusa, igri sa zlatom, commoditiesima, razmjestajem nove Goldmanove ekipe na kljucna mjesta (Paulsen, Geithner, Ben, Volcker, Greenspan, itd) mjesta za koincidenciju definitivno nema. Na njihovu nesrecu sve vise ljudi to shvaca i te informacije se sire brzinom munje. Zato se banda i naoruzava kao sumanuta. Nisam siguran da ce im to pomoci.

Ako ljudska vrsta zeli izici iz ove krize (ne samo ekonomske) morati ce se obracunati sa banksterima koji su i do sada pokretali ratove i bili gospodari zivota i smrti (vecina atenta koji su imali impact je njihova rezija). Meni se to trenutno cini kao vrlo vjerojatan scenarij. Kako banksteri danas upravljaju zivotom na zemlji (ne politicari nego banksteri) po meni su izgledni oruzani sukobi i anarhija na vrlo velikom podrucju kugle zemaljske kao direktna posljedica njihove gramzivosti, pohlepe i nemilosrdnosti. Mislim da polako ali sigurno ulazimo u jedan dulji period koji bi mogli nazvati Cistiliste. Pritisci na najveci dio ljudske populacije u svijetu postaju sve jaci. Informacije i nezadovoljstvo se sire gotovo trenutno. Pitanje je trenutka kada ce se stvoriti kriticna masa koja bi mogla pokrenuti lavinu. Nekako mi se cini da upravo US ima potencijal gdje bi se stvari mogle prve pokrenuti i nakon toga se prosiriti kao pozar po cijeloj kugli. U tom slucaju inteligentan investitor mora biti well stocked u komoditisima prije svega u plemenitim ali i ne bas tako plemenitim metalima a i nesto plastike bi moglo dobro doci. Osobno mislim da bez malo veceg krsa na svijetskom nivou i uvodjenja novih pravila nema prosperiteta.

Tumori i gangrena se obicno moraju odstraniti radikalnim mjerama da bi organizam mogao eventualno prezivjeti. Mislim da cemo biti svjedoci neceg takvog u narednih cca 2-5 godina. Mozda su cak Maye bili u pravu sa svojim kalendarom koji nagovjestava kraj jedne epohe i pocetak neke nove. Previše je truleži i gnjeva u društvima na svijetskom nivou. Staro mora odumrijeti da bi novo imalo prostora za nastavak evolucije. Mislim da su ovi modeli neodrživi na dulji rok.

Komšija Alien, komšija King Arthas, gde vi to nalazite? Jel može neki link. Ja bi voleo da pročita šta drugi misle. Ovo mi se čine dosta učeni ljudi.

Bravo kolega Alien, to ste sami smislili dok ste prali sudje?

Obrij me, majko, motornom pilom...

Kriza nije slucajna. Ona je smisljenja, planirana….

Dobar uvod i pametan tekst i onda ovakvo razočaranje…

Ne Febo, citaj s razumijevanjem. Kad pise press clipping znaci da je pokupljeno od nekog drugog s nekog portala/foruma/cega vec hoces. Ili barem nemoj cugat dok citas.

Ne Febo, citaj s razumijevanjem. Kad pise press clipping znaci da je pokupljeno od nekog drugog s nekog portala/foruma/cega vec hoces. Ili barem nemoj cugat dok citas.
[/quote]

Aha….a kakvo je tvoje mišljenje u vezi s prepisanim tekstom?
Ili je sad u modi ko će veći tekst na navedenu temu pretipkati…nešto kao natječaj za daktilografa..
BTW, Di ti je Locotus? Vidim da ga dugo nema?

Obrij me, majko, motornom pilom...

[/quote]

Aha….a kakvo je tvoje mišljenje u vezi s prepisanim tekstom?
Ili je sad u modi ko će veći tekst na navedenu temu pretipkati…nešto kao natječaj za daktilografa..
BTW, Di ti je Locotus? Vidim da ga dugo nema?
[/quote]

Deduktivnim razmisljanjem moglo bi se doci da se s tekstom slazem – u protivnom ga ne bih stavio, jel tak? Usput, nema tu pretipkavanja – copy paste i bok [wink]

A kolegu Locotusa bogami ni ja nisam vidio jako dugo.

@Alien

"Pitanje je trenutka kada ce se stvoriti kriticna masa koja bi mogla pokrenuti lavinu."

Zašto žurba kolega? Najprije ide oporavak pa još žešća recesija pa opet oporavak a onda tek negdje oko 2014 – 2016 finale………..s produžecima. Kritičnoj masi treba 15 do 20 godina da sazri,nije još vrijeme.Ostalo sve stoji,radi se o obiranju vrhnja na svjetskom nivou.Bogata bagra će se prežderavati sve dok se konačno ne ubiju vlastitim zubima [bye]

Laži izmišljaju ljubomorni i nesposobni šire ih budale a vjeruju idioti!!!

New Report

Close