Velika Depresija 2 – san ili java

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Velika Depresija 2 – san ili java

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Eto prošlo je skoro dva mjeseca od kad sam otvorio temu Velika Depresija……………i što vam se čini………..jeste li štogod pametniji………..napredujemo li…….

[smiley]

Komšija financijaš ja ču evo prvi da ti skinem kapu. Na veliku žalost svih nas izgleda da si bio u pravu šta si stavio ovaku temu. Svaki dan svedočimo sve više argumentovanih tekstova koji govore da stvari idu u tom smeru:

http://www.zerohedge.com/article/shadowstats-john-williams-prepare-hyperinflationary-great-depression

http://www.businessinsider.com/niall-ferguson-the-world-is-in-denial-the-great-repression-lives-on-2009-12

http://www.businessinsider.com/greenspan-bernanke-is-out-of-bullets-here-comes-inflation-2009-12

http://www.businessinsider.com/nouriel-roubini-vacationed-with-george-soros-2009-12

http://www.moneyandmarkets.com/here’s-how-to-make-2010-your-most-profitable-year-ever-5-36852

http://www.zerohedge.com/article/mexico-downgrade-sp-bbb-bbb-means-more-bailout-coming

http://www.zerohedge.com/article/greece-enters-twilight-zone-it-announces-90-banker-bonus-tax-plans-expectations-sub-3-defici

http://www.zerohedge.com/article/no-more-failures-ever-moral-hazard-goes-global-austrias-hypo-alpe-adria-nationalized

http://www.safehaven.com/article-15259.htm

http://www.safehaven.com/article-15248.htm

Bome komšija ja sam ipak mislio da ćemo dohvatiti crobex na 2.500 bodova, prije nego nas uhvati predblagdanska depresija.
Sad ga slikaj, sve su krivi kolega Sever, Vilim Ribić i Spomenka, krenuli rušiti građevinare i eto ga na!!
Sad smo tu gdje jesmo, oni koji su unutra ne mogu van, a oni koji su pretežno vani smiju se ovima koji su unutra.
Sad samo treba izdržati i pričekati da fond managerima i ovima kaj su unutra popuste živci i da vidiš novo lokalno dno………baš kao što je predvidio kolega deluks, hehe
To je sad jedino na što bih se u ovom trenutnku kladio……. [cry]

http://www.kucilooro.webs.com/

Kolega vidra…

trebali ste kupovat ledo kad sam vam rekao..
od 5 k do 7,5k ste mogli uzet 50 %
na 3k vas nisam savetovao jer to ste valjda znali da je podcijenjeno—

Imaju pravo ti koji su porušili gradjevinare, pa jedna HDEL nema sta biti iznad 150 kn…puno je i to

[i]MOJI POSTOVI NISU SAVJET NA KUPNJU,NA PRODAJU,NITI NA BAVLJENJE DIONICAMA,NITI SU INVESTICIJSKI SAVJETI ILI PREPORUKE.[/i]

Bome komšija ja sam ipak mislio da ćemo dohvatiti crobex na 2.500 bodova, prije nego nas uhvati predblagdanska depresija.
Sad ga slikaj, sve su krivi kolega Sever, Vilim Ribić i Spomenka, krenuli rušiti građevinare i eto ga na!!
Sad smo tu gdje jesmo, oni koji su unutra ne mogu van, a oni koji su pretežno vani smiju se ovima koji su unutra.
Sad samo treba izdržati i pričekati da fond managerima i ovima kaj su unutra popuste živci i da vidiš novo lokalno dno………baš kao što je predvidio kolega deluks, hehe
To je sad jedino na što bih se u ovom trenutnku kladio……. [cry]

[lol] [lol] [lol]

Moderatora treba zabranit!!!

Kolega vidra…

trebali ste kupovat ledo kad sam vam rekao..
od 5 k do 7,5k ste mogli uzet 50 %
na 3k vas nisam savetovao jer to ste valjda znali da je podcijenjeno—

Imaju pravo ti koji su porušili gradjevinare, pa jedna HDEL nema sta biti iznad 150 kn…puno je i to

Ma hdel bi trebao biti po 15 kn da se dobro nakrcamo i prodamo za godinu , dvije po 2000 kn koja je i njegova prava vrijednost. [shocked]

Ne čitam ovu temu ali neznam koga plašite pošto su kod nas dionice ( u prosjeku cijelog tržišta) pale više nego u A merici kad je bila velika depresija. U slučaju velike depresije trebali bi automatski skočiti za 50 %.
Pozdrav!

Ne čitam ovu temu ali neznam koga plašite pošto su kod nas dionice ( u prosjeku cijelog tržišta) pale više nego u A merici kad je bila velika depresija. U slučaju velike depresije trebali bi automatski skočiti za 50 %.
Pozdrav!

kako to misliš? Pa u Americi su za vrijeme depresije "dionice pale" (indeks) za cca. 89 %, dakle skoro se 10 puta smanjila cijena dionica ("u prosijeku", ovo su držali blue chipovi koji su manje padali, mnoge dionice su pale i preko 95 %, dakle 20 puta se smanjile – što je zbilja strašno za čuti :D)

Kod nas, pri ožujskom dnu (CROBEX = 1.250 bodova) je to od vrha bio pad "svega" cca. 77 % odnosno dionice su izgublie na cijeni tek nešto više od 4 puta… to je još jako daleko od "10 puta" izgubiti u prosjeku (20 puta na ne-blue chipovima). Da smo prošli kao oni u Velikoj Depresiji CROBEX bi morao biti na cca. 590 bodova tj. od ožujskog dna trebalo je proteći još dodatnog pada od preko 50 %.

Današnji CROBEX od 2022 boda bi da se spusti na razine koje bi obzirom na vrh iz 2007. izgledale kao Ameri u Velikoj depresiji morao pasti u narednom razdoblju više od 70 %.

Svi koji takvo nešto sanjaju – pali su s Marsa [lol]

CROBEX ne može više niti ožujsko dno od 1.250 bodova tek tako ponoviti, a ne da bi se sa te razine još jedno prepolovio – to zbilja ne bi moglo biti niti da prođemo 5 puta gore nego što sada Grčka prolazi sa svojom krizom prezaduženosti…. Naime mi imamo što se tiče društava koja kotiraju na burzi, i u index-u i van njega poduzeća koja posluju koliko-toliko neovisno o makroekonomiji države, koja su pretežni izvoznici… a u okruženju/Euorpi se očekuje oporavak vrlo brzo… tako da za mnoga naša poduzeća niti u slučau najgorih domaćih scenarija nema tako velikih opasnosti da bi im dionice mogle toliko pojeftiniti, pa niti posljedicom čiste psihologije/straha/panike… jer ipak: što je previše – previše je 😀

CROBEX ne može više niti ožujsko dno od 1.250 bodova tek tako ponoviti, a ne da bi se sa te razine još jedno prepolovio – to zbilja ne bi moglo biti niti da prođemo 5 puta gore nego što sada Grčka prolazi sa svojom krizom prezaduženosti…. Naime mi imamo što se tiče društava koja kotiraju na burzi, i u index-u i van njega poduzeća koja posluju koliko-toliko neovisno o makroekonomiji države, koja su pretežni izvoznici… a u okruženju/Euorpi se očekuje oporavak vrlo brzo… tako da za mnoga naša poduzeća niti u slučau najgorih domaćih scenarija nema tako velikih opasnosti da bi im dionice mogle toliko pojeftiniti, pa niti posljedicom čiste psihologije/straha/panike… jer ipak: što je previše – previše je 😀

-osim brodara, koje su to firme koje imaju jače prihode iz inozemstva od prihoda u zemlji?
-koja će to firma biti makorekonosmki neovisna ako npr PDV bude, štajaznam 25%?mislite da će to prenijeti na potrošača?
-koji su to bidovi, osim na par blue chipova koji bi izdržali jaču navalu panike?usporedite cijene, pojedinih dionica pa vidite udaljenost od dna iz ožukja.npr. THNK.dno je bilo na oko 1000kn.sad je 1500, dakle fali još 500kn. za pad prošlih 500kn je trebalo 2000-500=1500 oko mjesec i pol.
naravno, trebalo bi gledat u postocima, što idemo niže, pad bi se usporio, ali želim reći da je to ožujsko dno na mnogim dionicama ante portas!s tim da je situacija vani idilična, NYSE osvaja nove ovogodišnje vrhove.što ako oni uđu u korekciju?kako će naši lemuri reagirat?:-)
ožujak je, dragi kolega tu, odmah iz ugla!

-u europi se očekuje oporavak?dragi kolega, da oni znaju šta očekuju, i da se očekivanja ostvaruju, burza bi bila ravna crta, bez euforija i panika 😛

-ova tema je čisti bezorbazni drukeraj otvorena od par nickova i multinickova koji misle da su mudri i pametni jer bacaju linkove sa kojekakvih portala.jedini pravilni način da napravite svoje golden eggs je da ulažete FUNDAMENTALNO, sa novcima koji vam ne trebaju na duži rok u stabilne firme sa poštenim managementom i jasnom perspektivom.od takvih očekujem prinos od 500 do 1000%, jasno na rok od 5 do 10 godina.osobno svaki mjesec dio osobnog dohotka, od sebe i supruge ulažem u takve dionice i uopće se ne zamaram trenutnim cijenama, depresijama, SP500, a ovakve teme me mogu samo dobro nasmijati. kako je rekao B.Graham, raduje me i pad i rast tih dionica, kako bilo ja kupujem svaki mjesec ispod fair cijene, pa sve do nule ako treba.

-inače pratim i cijenim jako vaše postove, imamo sličan ukus što se tiče ulaganja, ali potpali ste malo pod ovaj lemurski sentiment,ovako će, onako će, padat će, rast će, pa sam vam napisao malo duže, ako dozvolite 😀

poz Moammar

رحمك الله يا قائد الوطن نعم فلسطين لن تعرف قائد محنك وصلب مثلك ووفق الله جميع فصائلنا البطلة وارجو

-osim brodara, koje su to firme koje imaju jače prihode iz inozemstva od prihoda u zemlji?

istina, nažalost takvih firmi nije puno – ali postoje i njih se treba držati 😀

Dakle to su brodari kojih imamo ne-mali broj i koji su vrlo zastupljeni i u indeksu (doduše koje ja inače baš ne pratim… ali eto, oni koji se u to razumiju, možda im je i dugoročno i u svim ovim scenarijima zanimlijv taj sektor…), to su neke članice Končar Grupe (kao npr. Končar D&ST koji kotiraju na burzi ali nisu u indeksu, koji inače imaju izvoz cca. 85 % proizvodnje, Energetski koji ne kotiraju imaju izvoz cca. 95 % proizvodnje… ali njih kupujemo sve skupa sa svim ostalim kroz matično društvo KOEI koje kotira i u indeksu je… i koje će kroz par godina i konsolidirano sve skupa imati bitno više od 50 % prihoda iz izvoza), to je i Ericsson Nikola Tesla kojega također doduše ne pratim ali spada u ovu grupu pretežno-izvoznika koji kotiraju na burzi i čak su i u indeksu, tu je i "kontroverzna" Petrokemija koja kotira na burzi i u sastavu je CROBEX-a i više od 50 % proizvodnje izvozi također… tu je fantastična Atlantic Grupa koja kotira, u indeksu je, istina još ne izvozi 50 % proizvodnje ali koja sigurno da je tome bliže nego bilo tko misli… a tu su i mnogobrojne turističke firme koje doduše nisu u sastavu indeksa ali čije poslovanje je također "izvoz" (vezano za strana emitivna tržišta) a vrhunac svega član oba indeksa sa značajnim udjelom, izvoznik i consumer proizvoda dobre profitabilnosti kao i "izvoznik usluga" (turističkih, 97 % stranih gostiju) snažna Adris grupa.

Dakle nije ih puno, nisu svi ono 80-90 % izvoznici kao transformatori, brodari i sl. ali ima izvoznika, pravih (sa preko 50 % izvoza) a tu i su i mnogi koji bi to tek mogli postati (ne samo tipa ATGR, KOEI kojoj je na dohvat ruke taj rez, nego i neki tipa Dukat koji doduše ima zanemariv free-float… a koji ima jako ambiciozne izvozne planove a koji se uspješno razvijaju…) te cijeli niz “micro-cap” dionica koje spadaju u ovu grupu…

-koja će to firma biti makorekonosmki neovisna ako npr PDV bude, štajaznam 25%?mislite da će to prenijeti na potrošača?

pa kažem: ona koja većinu prodaje realiira na stranim tržištima pa ta prodaja nije oporezovana našim PDV-om nego njihovim tamo gdje se prodaje i kojega plati tamošnji prodavač koji je od nas kupio po proizvođačkoj cijeni.

da, još nepuna tri mjeseca 😉

-u europi se očekuje oporavak?dragi kolega, da oni znaju šta očekuju, i da se očekivanja ostvaruju, burza bi bila ravna crta, bez euforija i panika :-P

ne govorim o oporavku burze nego gospodarstva – ja ga očekujem 😀 U svakom slučaju kroz neko "srednjoročno razdoblje" a kod nas je problem što do toga ne mora doći još duugo… (govorim o toj razlici, "oni će se u razumnom roku stabilizirati jer su ipak zdravije gospodarstvo po svim parametrima, a mi: tko zna…" pa mi je draže da mi poslovanje firmi ovisi o njihovoj makroekonomiji ako o nekoj mora ovisiti, nego li o našoj koja je još neizvjesnija…)

jedini pravilni način da napravite svoje golden eggs je da ulažete FUNDAMENTALNO, sa novcima koji vam ne trebaju na duži rok u stabilne firme sa poštenim managementom i jasnom perspektivom.od takvih očekujem prinos od 500 do 1000%, jasno na rok od 5 do 10 godina.

pa to i ja pokušavam i na ovoj temi reći – i zato napominjem ove stvari tipa "depresija može i ne mora doći – a nekih se firmi ona zapravo toliko niti ne tiče – držite se takih firmi!" 🙂

Neke firme bi "depresija" uništila (bankrot) i možda je mudro takve izbjeći… neke firme dugoročno ništa ne može destabilizirati, imaju danas sjajne fundamente, imati će i dalje – a trže se po preniskim cijenama – zato su one dobra investicija.

momci, mi već jesmo u depresiji, a iduće godine očekuje se izlazak iz iste. kupujte nelikviduše, to vam ja savjetujem, one na 0,2 booka ili niže, one koje nitko neće. tu ćete uzeti u novome ciklusu preko 1000% kao što se uzimalo prije 5-10 godina. manite se plovidaba i ostalog navlakačkog govna. uložite po 10000 eura u nelikvidne i izvadite ih nakon 5 godina sa najmanje 500% prinosa. to je posao, sve ostalo je sranje.tako ja radim već deceniju.

...povijest se ponavlja...

-koji su to bidovi, osim na par blue chipova koji bi izdržali jaču navalu panike?usporedite cijene, pojedinih dionica pa vidite udaljenost od dna iz ožukja.npr. THNK.dno je bilo na oko 1000kn.sad je 1500, dakle fali još 500kn. za pad prošlih 500kn je trebalo 2000-500=1500 oko mjesec i pol.
naravno, trebalo bi gledat u postocima, što idemo niže, pad bi se usporio, ali želim reći da je to ožujsko dno na mnogim dionicama ante portas!
s tim da je situacija vani idilična, NYSE osvaja nove ovogodišnje vrhove.što ako oni uđu u korekciju?kako će naši lemuri reagirat?:-)

mnogi nisu ni zamijetili, ali mi se de facto ubrzano približavamo lokalnom ovogodišnjem dnu! pogledajte većinu dionica da su na skoro najnižim vrijednostima ove godine! crobex je još uvijek na 2000 isključivo zato jer ga umjetno održavaju mirovinci sa HT, INA, ERNT,ADRS-P… da su te dionice pale proporcionalno koliko i ostatak tržišta zadnja 2 mjeseca, crobex bi sada bio na 1500 bodova !
fondovi igraju igru i brane par svojih perjanica, a sve ostalo su satrli. evo DLKV npr. kojeg je AZ namjerno uništio i srozao s 440 na 330 kn,pa THNK je bila na 2400 sad je na 1500, INGR je bila na 60 sad je na 42 kn itd.itd.
da je ADRS-P pao razmjerno na recimo 200 kn, ERNT na 1100 kn, HT na 220 kn, INA na 1200 kn, koliko bi bio crobex sada?
mi ubrzano tonemo na novo dno, samo se crobex umjetno održava na apsurdno visokim razinama zbog tih par dionica koje drže crobex !!!

sve što pišem je osobno mišljenje, nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica

momci, mi već jesmo u depresiji, a iduće godine očekuje se izlazak iz iste. kupujte nelikviduše, to vam ja savjetujem, one na 0,2 booka ili niže, one koje nitko neće. tu ćete uzeti u novome ciklusu preko 1000% kao što se uzimalo prije 5-10 godina. manite se plovidaba i ostalog navlakačkog govna. uložite po 10000 eura u nelikvidne i izvadite ih nakon 5 godina sa najmanje 500% prinosa. to je posao, sve ostalo je sranje.tako ja radim već deceniju.

osnova ulaganja u dionice je likvidnost, ako toga nema,a lova ti hitno zatreba, možeš samo uzeti štrik i objesiti se [bye]
nelikviduše se kupuju kad krene euforija na burzi i kad ih imaš kome prodati, a sada isključivo ono što možeš utržiti makar tukući po bidu! na nelikvidnima bida uopće nema ili je 50% niže od kupnje pa ti prodaj kad ti je sila [bye]

sve što pišem je osobno mišljenje, nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica

New Report

Close