Objavljeno
16.11.2009 13:48:31
Vrijeme zadnje promjene
16.11.2009 14:43:00
Krajem 2009. dospijeva više od 3 mlrd eura inozemnog duga
U veljači i ožujku 2010. državi na naplatu dospijeva više 500 mil. eura euroobveznica kao i devizni zajam od 500 mil. eura koji su odobrile domaće banke
Bankamagazin
Ispiši
Veličina slova: Smanji tekst Povečaj tekst
Hrvatskim kompanijama do kraja 2009. godine dospijeva 1,7 milijardi eura inozemnog duga bez kamata i one su sektor koji ima najveće inozemne obveze u posljednjem tromjesečju. Bankama u tom razdoblju na naplatu dospijeva 567 milijuna eura, a državi samo 60 milijuna eura, prema projekciji otplate koju objavljuje Hrvatska narodna banka.
Ukupno s kamatama u posljednjem tromjesečju 2009. Hrvatskoj na naplatu dospijeva 3,1 milijarde eura, a u prvom tromjesečju 2010. godine 2,7 milijarde eura. Teret dugova početkom sljedeće godine osjetit će država koja najveće inozemne obveze ima u veljači i ožujku kada na naplatu dospijeva 500 milijuna eura euroobveznica kao i devizni zajam od 500 milijuna eura koji su odobrile domaće banke. Država se nedavno zadužila u Americi za 1,5 milijardi dolara upravo kako bi osigurala otplatu nekih domaćih i inozemnih dugova.
Poduzeća u prvom tromjeseču 2010. trebaju otplatiti 1,1 milijardi eura inozemnih dugova, a u tromjesečju kasnije i više, 1,2 milijardi eura, bez kamata. U drugom tromjesečju 2009. poduzeća su bila sektor koji se najviše zadužio u inozemstvu, a u Biltenu HNB-a navode kako su "najveći prirast ino-duga u tom razdoblju generirala poduzeća, čak 700 milijuna eura". Neka velika poduzeća i ona koja su vlasnički povezana s kompanijama u inozemstvu očigledno nemaju problema s financiranjem i refinanciranjem što je mnogim malim poduzetnicima i onima koji su rasli na nezdravim temeljima danas nemoguća stvar. (l.m.)
guzda mene je prpa da ćemo mi čekati srbiju albaniju i subkontinent. vjerovatno će i turska prije nas u taj eu klub
dotle ko živ a ko neživ
evo sad i ova zloguka vrana grakće
e ovo je gadno, jako gadno. štosmoboguskrivili da nas stalno neko hebe, vani stalno rastu, a mi ćemo sutra opet u crveno [cry]
Warren Buffett (u kontekstu recesije, loših investicija i prevelike poluge):
"You only find out who is swimming naked when the tide goes out…"
[thumbsup]
[thumbsup]
Plagirat ću ti ovu izjavu na jednoj društvenoj mreži [lol] [thumbsup]
[thumbsup]
[/quote]
Samo daj, chicks love Warren! [thumbsup] [lol]
Samo daj, chicks love Warren! [thumbsup] [lol]
Nisam ni sumnjao tko će znati zašto. One vole ovo naked [wink] [lol]
[thumbsup]
[/quote]
Samo daj! Spread the word [smiley]
Obožavam te one-linere. Sad sam gledao intervju s Buffettom sat vremena 1 na 1. Čovjek me impresionirao. Nije da ga prvi put gledam ali stvarno je bio extra nadahnut. Kapa do poda.
[/quote]
Samo daj! Spread the word [smiley]
Obožavam te one-linere. Sad sam gledao intervju s Buffettom sat vremena 1 na 1. Čovjek me impresionirao. Nije da ga prvi put gledam ali stvarno je bio extra nadahnut. Kapa do poda.
[/quote]
Tko ne. Čitao sam par njegovih intervjua i čovjek je živa legenda. James stavi ti neku izreku od Sorosa pa da vidimo ko će više riba uloviti [lol]
Pusti sad žene, smao ti je jedno na pameti, a njih dvojica kupuju na veliko.
Warren hrane i energije sve u 16, a George Warrenove dionice. [huh]
http://www.reuters.com/article/ousivMolt/idUSTRE5AF5EV20091116