Velika Depresija 2 – san ili java

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Velika Depresija 2 – san ili java

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Velika Depresija 2 – san ili java?

Na vašu žalost samo SAN.

Mislim da većina ipak očekuje da će to biti java, ali nekako mišljenje većine mi nikad nije bilo ugodno.

Burza uvijek reagira 6-8 mjeseci prije oporavka realnog gospodarstva, a kako se iduće godine očekuje polagani oporavak RH gospodarstva, znači da vremena ni prostora za neki jači pad burze nema. Uz to, stranci već najavljuju jaču kupnju pojedinih dionica naših uspješnih kompanija tipa ADRS, DLKV itd. jer imamo fundamentalni gap za vanjskim burzama. Sam ulazak RH u EU dodatno će lansirati naše dionice gore, tako da onaj tko mašta o velikoj depresiji nije baš pri zdravoj pameti [yawn]

sve što pišem je osobno mišljenje, nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica

Premijerkin savjetnik misli da za Hrvatsku tek slijedi šest teških mjeseci
Lovrinčević: Kriza će sada svakom zakucati na vrata
Možemo očekivati povećanje PDV-a na kruh i mlijeko na deset posto, smanjivanje broja županija na samo deset te upola manje općina.
Autor: Ljubica Gatarić
12.11.2009 17:51
Željko Lovrinčević, Ekonomski institut
Željko Lovrinčević, Ekonomski institut (Foto: Mišo Lišanin)

Slijedi šest teških mjeseci. Dosad je kriza bila samo po novinama i internetskim portalima, ali sad će osobno doći svakome na vrata – izjavio je analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević na godišnjem savjetovanju ekonomista u Opatiji na kojemu je predstavljen kao osobni savjetnik premijerke Jadranke Kosor.

Iduće godine Lovrinčević očekuje stagnaciju, uz veću vjerojatnost da rezultat bude lošiji, dok bi 2011. donijela 3,5 posto rasta. Banke imaju veliku zadršku prema kreditiranju tvrtki, njima nije problem novac, ali trenutačno čiste bilance jer su bile orijentirane na trgovinu i graditeljstvo. Javna poduzeća ne posluju dobro, za što nisu krivi samo direktori, već i ministri koji ih ne nadziru kako treba. – Pitanje je mogu li stari ljudi naučiti nove trikove, rekao je Lovrinčević. Pad nezaposlenosti
Lovrinčević očekuje velik pad nezaposlenosti, a teško razdoblje potrajat će sve do ljeta iduće godine i početka sezone. Vjeruje da će ove godine doći do pada od 6 posto jer industrijska proizvodnja dugo pada, a i veliki naručitelji građevinskih projekata dolaze u krizu i probleme. Zagreb je, primjerice, jedan od njih.

No, kada kriza završi, tada će se vidjeti još veće razlike u razvijenosti između glavnog grada i ostatka Hrvatske jer Zagreb i u krizi bolje prolazi od drugih. Replicirao je ministru financija Šukeru koji je dan prije ponovio da je 87 posto proračuna zadano. – Zadano je samo u nečijim glavama, rekao je Lovrinčević te ustvrdio da pojedinim ministarstvima nedostaje 50 do 100 kvalitetnih ljudi za provedbu i nošenje s reformama.

Hitno treba napraviti registar zaposlenih u javnom sektoru s popisom i njihovim karakteristikama. Novi ministar gospodarstva mora odmah provesti početno restrukturiranje brodogradnje, poljoprivrede i petrokemijske industrije. Lovrinčević je, inače, spominjan i kao jedan od kandidata za ministra gospodarstva, a danas se i u njegovom izlaganju indirektno moglo čuti objašnjenje zašto se nije upustio u takav zahvat.

“Nisam čarobnjak”
– Ja nisam u svijetu Davida Coperfielda. Ovo je krvav posao koji treba raditi organizirano – kazao je Lovrinčević najavivši da treba očekivati i povećanje stope PDV-a na kruh i mlijeko te ostale proizvode na 10 posto, što će sigurno pogoditi najugroženije slojeve. Hoće li do ukidanja nulte stope PDV-a doći već 2010. nije rekao.

Racionalizacija javne uprave trajat će dvije godine, a prema Lovrinčeviću na kraju bi trebalo ostati 10 županija i upola manje općina. U drugoj polovini 2010. doći će do priljeva stranog kapitala jer se očekuje privatizacija državnih poduzeća.

Isti taj Lovrinčević u otvorenom prije mjesec – mjesec ipo dana je tvrdio da smo dotaknuli dno i da kreće oporavak…

Ili je onda govorio neistinu ili je govori sad.

LEAVE THE WORLD BEHINED

Velika Depresija 2 – san ili java?

Na vašu žalost samo SAN.

Mislim da većina ipak očekuje da će to biti java, ali nekako mišljenje većine mi nikad nije bilo ugodno.
[/quote]
ovo nam je bitno kada promatramo kretanja na TK… a što se tiče naše burze, ja mislim da još uvijek većina ovo gleda kao dugotrajni bull… prema tome… čeka nas do kraja godine jedna korekcija, mala korekcija 😀

Međutim što se tiče stanja u realnom gospodarstvu, možda je na prvi pogled psihologija mase manje bitna… utjecaj "kretanja krda" ne postoji… međutim to je samo privid, i za realnu ekonomiju je ovo bitno. A ako ćemo promatrati ljude u Hrvatskoj… pesimizam je na visokoj razini… što znači da nas uskoro možad čekaju bolji dani, slažem se! 😉

Naime, i u realnom gospodarstvu "ova logika/psihologija pali", jer… što su ljudi zabrinutiji, to su oprezniji, nastoje smanjiti svoju zaduženost, ne ulaziti u nove kredite… pa nastoje i štedjeti "za crne dane koji dolaze", u takvom okruženju se unatoč istina ne baš omiljenom padu potražnje za kreditima, ipak ovakvim ponašanjem bankama ipak uspijeva barem očuvati koliko je moguće kvaliteta plasmana (a ipak "bolje i malo stagnirati sa plasmanima, ali neka se očuva njihova naplativost!") što je bitno za zdravlje financijskog sustava a onda i za temelje budućeg oporavka time, ljudi imaju keša što im daje osnovu za buduće samopouzdanje (što je dobro za zdrav početak budućeg rastućeg dijela ciklusa) a što je osnova i za budući/nadolazeći bull market (ljudi kad imaju keša… negdje će "plasirati i viškove…" što je dobro za cijne dionica) tako da… ovakvo stanje, istina trenutno čini "bankarskom sustavu blagi hladni tuš osvježenja", trenutno čini poduzećima sa eleastičnom potražnjom "malo jači hladni tuš stagnacije pa i pada pa i nekada jačeg pada prihoda…", uz banakama kratkoročni pad dobiti (uslijed usporavanja kamatnih prihoda, neobuzdanih kamatnih rashoda i neugodnih rezervacija koje skaču nebu pod oblake na kratko…) a poduzećima "kako kome" – onima koji se ne prilagode moguće i veći pad dobiti/gubitak, a oni koji prilagode troškove (što je sada posebice moguće obzirom da je i vani kriza pa su i sirovone npr. nisko…) pad dobiti ne mora biti znatan niti kratkoročno… a sve ovo, što god je "negativno" posljedicom negativnog senetimenta koji uzrokuje ili bar pojačava kontrakciju… samo je kratkoročno!, a "pozadinske promjene" u strukturi štednje potrošača, a uz sačuvanje sigurnosti bankarskog sustava, pa i uz neke "pozitivne" efekte krize na "racionaliziranje poslovanja kod nekih poduzetnika" (naime ovo je i prilika za povući neke poteze koje je inače teže, npr. pod izlikom krize se trošak zaposlenika može sada malo strukturnije "racionalizirati") zapravo već srednjoročno a pogotovo dugoročno predstavlja: nadu u rađanje kvalitetnog uzlaznog dijela ciklusa!

Dakle, meni se čini… da koliko god mi sada objektivno bili u recesiji, i možda ćemo biti još neko vrijeme… (recimo do polovice naredne godine…) negativne posljedice su kratkog daha, pozitivne odmah iza ugla i uzlazni ciklus samo što nije počeo – njegovi temelji se upravo postavljaju!!

"negativna očekivanja javnosti" – gradnju temelja za naredni ciklus potpomažu i čine ga izglednim i skorim!

Iako ja ovo ne predviđam i ne mislim da mogu…, mali osvrt što se tiče same burze… mislim da je tu sentiment još previše poztivan da bi se moglo reći da rast još može potrajati, možda je i normalno malo se sada korigirati (što je i u skladu sa time da smo oko pola godine od dna krize… možda…) pa bi i malo lokalno dno (recimo oko CROBEX 1800 bilo prikladno nekih cca. pola godine prije "dna krize u realnom gospodarstvu" tj. do kraja godine) i nakon toga možemo nazad na uzlazni trend… prema novim razinama poput 2.500 i sl. 😉

Burza uvijek reagira 6-8 mjeseci prije oporavka realnog gospodarstva, a kako se iduće godine očekuje polagani oporavak RH gospodarstva, znači da vremena ni prostora za neki jači pad burze nema. Uz to, stranci već najavljuju jaču kupnju pojedinih dionica naših uspješnih kompanija tipa ADRS, DLKV itd. jer imamo fundamentalni gap za vanjskim burzama. Sam ulazak RH u EU dodatno će lansirati naše dionice gore, tako da onaj tko mašta o velikoj depresiji nije baš pri zdravoj pameti [yawn]

Da umamo izračun BDP-a kao razvijeni zapadni svijet i kod nas bi se u 3Q pojavio neki mali rast. No naš DZS izračunava rast ili pad usporedbom s istim periodom prethodne godine a ne s prethodnim periodom pa statistički moramo biti u recesiji GODINU dana iako smo u recesiji praktično bili samo 2 kvartala ili čak samo jedan. Tko ima imalo dara za matematiku bit će mu jasno o čemu govorim.
Dakle mi smo izašli iz recesije ali smo statistički u recesiji jer je tako odredio DZS!

Da umamo izračun BDP-a kao razvijeni zapadni svijet i kod nas bi se u 3Q pojavio neki mali rast. No naš DZS izračunava rast ili pad usporedbom s istim periodom prethodne godine a ne s prethodnim periodom pa statistički moramo biti u recesiji GODINU dana iako smo u recesiji praktično bili samo 2 kvartala ili čak samo jedan. Tko ima imalo dara za matematiku bit će mu jasno o čemu govorim.
Dakle mi smo izašli iz recesije ali smo statistički u recesiji jer je tako odredio DZS!
[/quote]

Jadni mi! Toliko smo u depresiji i recesiji da smo i vanjski dug smanjili,
I to već u 7. mjesecu .

Iako ja ovo ne predviđam i ne mislim da mogu…, mali osvrt što se tiče same burze… mislim da je tu sentiment još previše poztivan da bi se moglo reći da rast još može potrajati, možda je i normalno malo se sada korigirati (što je i u skladu sa time da smo oko pola godine od dna krize… možda…) pa bi i malo lokalno dno (recimo oko CROBEX 1800 bilo prikladno nekih cca. pola godine prije "dna krize u realnom gospodarstvu" tj. do kraja godine) i nakon toga možemo nazad na uzlazni trend… prema novim razinama poput 2.500 i sl. 😉

Da tako sam i ja mislio s tim da mi ovih pola godine možda ipak malo bliže godini dana, ali kako se okrenem oko sebe, svi tako misle, to mi nije ugodno,a i nebi bilo prvi put da ga ameri krknu svima…hm, da vidjet ćemo.

I velestručnjaku koji dijeli jedinice jer mu očito nije ništa jasno evo jedno pitanje!

Ako je BDP u 1Q2008 bio 100 jedinica, u 2Q 2008. 100 jedinica, u 1Q2009. BDP realno padne za 6,8% u odnosu na isti kvartal prethodne godine, u 2Q2009. BDP realno padne za 5,6% u odnosu na isti kvartal prethodne godine – reci jesmo li u 2Q 2009. u RECESIJI ili tzv. STATISTIČKOJ recesiji koja je nastala pogrešnom metodologijom izračuna.

I velestručnjaku koji dijeli jedinice jer mu očito nije ništa jasno evo jedno pitanje!

Ako je BDP u 1Q2008 bio 100 jedinica, u 2Q 2008. 100 jedinica, u 1Q2009. BDP realno padne za 6,8% u odnosu na isti kvartal prethodne godine, u 2Q2009. BDP realno padne za 5,6% u odnosu na isti kvartal prethodne godine – reci jesmo li u 2Q 2009. u RECESIJI ili tzv. STATISTIČKOJ recesiji koja je nastala pogrešnom metodologijom izračuna.

U pravu si Savo, tehnički gledano mi smo izišli iz recesije, ne znam zašto to HNB ili netko ne objavi.Da objave podatke o trećem kvartalu, to bi bilo vidljivo.
Ima samo jedan mali problem, a to je što će nam 1Q 2010 biti strahovito loš, što će nekima donijeti profit a nekome žestoke minuse i depresiju.
A na burzi se gleda budućnost a ne prošlost!
Kuiš?

People do not get what they want or what they expect from the markets; they get what they deserve!

U trećem kvartalu ubrzan oporavak njemačkog gospodarstva

Njemački gospodarski oporavak ubrzao je u trećem tromjesečju jer su vladii poticajni programi pozitivno utjecali na potrošnju kompanija, a rast globalne trgovine se pozitivno odrazio na izvoz.

Njemački se BDP u promatranom razdoblju povećao 0,7 posto u odnosu na drugi kvartal kada je porastao 0,4 posto, objavio je danas savezni statistički ured iz Wiesbadena. Analitičari koje je anketirao Bloomberg očekivali su da će gospodarske aktivnosti u Njemačkoj u tom razdoblju porasti 0,8 posto. Za usporedbu, francusko je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 0,3 posto.

Vlada kancelarke Angele Merkel je potrošila 85 milijardi eura kako bi izvukla najjaču europsku ekonomiju iz najdublje recesije od razdoblja Drugog svjetskog rata. Analitičari smatraju da je ubrzan oporavak Njemačke omogućio rast gospodarstva eurozone u trećem kvartalu. Na godišnjoj razini njemački je BDP pao 4,8 posto.

PD

Hrvatska ulazi u EU glasovima 30% biračkog tijela. 70% birača nije dalo svoj glas za ulazak u EU!

Maybe, maybe not?
Krhko je znanje………

http://www.businessinsider.com/quantitative-easing-has-been-a-monetary-failure-persistent-deflation-means-more-fed-intervention-coming-soon-2009-11

People do not get what they want or what they expect from the markets; they get what they deserve!

New Report

Close