Smanjivanje državne potrošnje je samo dobro ukoliko se države riješe nepotističkih nabavljača…što se neče destiti. S druge strane smanjenje državne potrošnje je dobro samo ako se ušteda negdje usmjeri. Jer samo smanjenje državne potrošnje isto će imati za ubrzanje kaskadnog urušenja tržišta.
pad potrošnje -> otpuštanje radi povećanja profita -> pad potrošnje -> otpuštanje radi povećanja profita…. = kaskadno urušavanje.
P.S. a sad pozitivni spin…kupite VDKT-R-A…kupite! Nizak je…dividendica povoljna…dionica vrijedi 4000 kn a sad je na 250 kn…još malo pa nestalo! [lol]
I da ne bi mislio da je to negativni trol da bi rušio dionice…100% sam u dionicama i imam oko 40% minusa. (dapače…sjebo sam si password a neda mi se po novi)
[lol] [lol]
zakon [thumbsup]
Smanjivanje državne potrošnje je samo dobro ukoliko se države riješe nepotističkih nabavljača…što se neče destiti. S druge strane smanjenje državne potrošnje je dobro samo ako se ušteda negdje usmjeri. Jer samo smanjenje državne potrošnje isto će imati za ubrzanje kaskadnog urušenja tržišta.
pad potrošnje -> otpuštanje radi povećanja profita -> pad potrošnje -> otpuštanje radi povećanja profita…. = kaskadno urušavanje.
potrošiti se može samo ono što je stvoreno. ostatak je zaduženje. ako se slažemo oko ovoga onda proizlazi da su državna i privatna potrošnja međusobno konkurenti. svaka potrošena kuna nema jednak učinak, a povijest jasno pokazuje da je u trošenju te kune puno učinkovitiji privatni sektor
potrošiti se može samo ono što je stvoreno. ostatak je zaduženje. ako se slažemo oko ovoga onda proizlazi da su državna i privatna potrošnja međusobno konkurenti. svaka potrošena kuna nema jednak učinak, a povijest jasno pokazuje da je u trošenju te kune puno učinkovitiji privatni sektor
Pa da…zaduženje…virtualno štampanje novaca koje ima pokriće na novim projektima koji se neće trošiti na hranu i robu široke potrošnje ili automobile. Na projektima koji će donositi lovu ili smanjiti troškove kada se izgrade.
Ma naravno…no što možemo očekivati od privatnog sektora u kratko vrijeme? nove čevape i prodavaonice bureka?
Pogledaj kako je građevina u banani…što očekivati od građevinaca? Da se zaposle u nekom drugom sektoru? Kojem? Informatičkom? Poljoprivrednom? Čevapi? (A i svi sektori su kontrahirani bar malo.)
Jedino ko može koherentno početi na novim strateškim projektima je država….pa onda vezati na to ulagače ili kasnije preko recimo IPOa prodati svoje udjele u tim recimo solar-energetskim projektima.
Dakle snažno i brzo udariti na mjesta gdje je najveća rupa u ekonomiji.
Samo slobodno tržište je u fazi urušavanja na valove.
Uvijek me rastuži kad vidim da neko ima volju i zanimanje za ekonomijom, a onda se dohvati krive literature i propagande i ode sve u ****ac. [cry]
Što očekivati od građevinaca? Da se zaposle u nekom drugom sektoru? Kojem? Informatičkom? Poljoprivrednom? Čevapi? (A i svi sektori su kontrahirani bar malo.)
Ako nije sposoban "naučiti informatiku"… ali što ga sprječava da umjesto bauštele počne raditi čevape ili da radi u polju na nekoj radno intenzivnoj kulturi (koje se kod nas zapostavljaju a mogu biti vro profitabilne, puno više nego žitarice npr.)?
Vi kolega slabo cijenite važnost i vrijednosti prekvalifikacije.
Nemoj mi reći da netko ne može naučiti raditi u polju ili praviti ćevape.
Ili spremati sobe u hotelima… evo preko ljeta bar sezonski se može nešto zaposliti… umjesto da u turizmu, na baušteli… zapošljavamo pola radno sposobnog stanovništa susjedne nam BIH, mogli bi i neki naši prihvatiti posao i raditi umjesto kukati za zatvaranjem gradilišta koje i treba zatvoriti jer su nam nepotrebna.
Uvijek me rastuži kad vidim da neko ima volju i zanimanje za ekonomijom, a onda se dohvati krive literature i propagande i ode sve u ****ac. [cry]
Ma potpuno sam svjestan da moje pisanje ovdje neće ništa pomoći. Pišem tek tolko iz dosade. [lol]
To ti je oduvijek tak…tvrda srca ostaju nepromjenjena sve dok ih seljačka buna ne stigne na kraju [bye] I na kraju se uvijek pitaju prije neg se zapale lomaču…zakej baš mene [cry]
P.S. Dodatak na ćevape i ostalu hranu:
Kada bi svi naši građani preuzeli neke "američke običaje" pa npr. barem jednom dnevno "jeli vani", trebali bismo toliko novih restorana i radnog osoblja da bi se skoro svi nezaposleni mogli zaposliti u tom uslužnom sektoru. Naravno, nije to tek tako… namaju naši građani novca "za jesti vani", ali vidite kako je to sve povezano.
Da npr. ("na neki način") par stotina tisuća hrvatskih građana stekne neku razinu dohotka, koji bi im omogućio da "redovito jedu vani", pa naravno imaju i kućnu pomoćnicu (da se ne moraju baviti tim zatupljujućim kućanskim poslovima, kao i kuhati za onaj obrok koji nije vani nego doma) koliko bi nam trebalo ugostiteljskog osoblja i kućanskih pomoćnica?? Pa mogli bismo zaposliti sve naše nezaposlene žene uključivo one u zrelijoj životnoj dobi (koje su najkritičnije za zapošljavanje, a ovaj posao – kućna pomoćnica – bi trebale znati raditi, bez obzira na stručnu spremu) i pola susjedne BIH pozvati na privremeni rad.
Dakle vidiš kako je sve povezano… mjesta se u gospodarstvu sama od sebe kreiraju (ti, tvoj susjed, cijeli tvoj kvart/ulica… svi kreiraju radna mjesta kada objave oglase da traže kućne pomoćnice, dadilje za djecu i što već ne…), samo kada imamo zdrav sustav.
A sustav nam očito nije zdrav kada ne može niti 300-400 tisuća građana steći dovoljnu razinu dohotka (jer im sve pojedu porezi…) da može otvarati radna mjesta na način da stvaraju potražnju na tržištu rada uslužnog sektora…
Dakle, nikakve masovne radne akcije socijalističkog stila (veliki državni projekti) nam nisu potrebni.
Potrebno nam je samo kvalitetno radno zakonodavstvo, kvalitetna porezna politika (tj. mala državna potrošnja pa da imamo i male poreze), funkcionirajuće pravosuđe…
A investicije: činiti će ih privatni sektor u skladu sa svojim potrebama tj. naravno može i u obliku nekakvih javno-privatih partnerstava kada je takav način optimalan, ali nikakve ove tvoje staro-jugoslavneske ideje da država može biti ta koja kreira sve u gospodastvu, radna mjesta i sve ostalo…
OK…vidjet ćemo dal će samo sve to se srediti kako ti kažeš.
Po meni kad se slobodno tržište počne urušavati u ovakvoj veličini kao sada…ide samo dolje i dolje kaskadno. Sad je cijeli jedan težišni sektor u banani (građevina)….koji je povukao sve ostale sektore.
Kad su samo djelovi nekog sektora u banani onda ovo da se slobodno tržište samo regenerira…stoji.
No kad je paraliza cijelog tržišta ko sada…onda je to jako blizu velike depresije 1920-
Pogledaj stat podatke po svijetu…we are going down down…waterfall