VDKT (Viadukt d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VDKT (Viadukt d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

oho…evo kolega nam je ušao u ovu dionicu….
pa sad kad je 330-340 stvarno je privlačno….
a vidim kreće ista priča o fundamentima….
uvijek isto….

a kolega, pa nisam ja kriv što fundamenti pobjeđuju…

a kad smo kod fundamenata, pogledajmo brojke/multiple VDKT-a za kumulativ zadnjih 12 mjeseci poslovanja:

*napomena: za izračun je uzeta ttm dobit prije poreza na dobit (s obzirom da porez na dobit nije iskazana u izvješćima). Ako kojim slučajem možete pretpostaviti koliki je porez na dobit za 45 mil (ttm) dobiti, diskontirajte istu a samim time i za taj index podesite ove dolje navedene multiple. Mislim da ako bi uzeli i najveću moguću stopu, brojke i dalje ostaju frapantne (u pozitivnom smislu)

P/E = 3,05 (što manje to bolje)
P/EBITDA= 1,26 (što manje to bolje)
EV/EBITDA= 8,04 (što manje to bolje)
P/B= 0,62 (što manje to bolje za maržu sigurnosti, što se poslovanja tiće ne igra ulogu)
ROE= 21% (što više to bolje,a ova brojka je urnebesno velika kod ovog građevinara, kod IGH je primjerice 8,5%)

+ dividenda od 14 kuna po dionici svake godine (pa i ove krizne, sa manjim zakašnjenjem doduše)
+ orjenetacija na poslove van RH, kao i ovaj zadnji od jučer.
+ činjenica da na jednak kapital kao HDEL odbija 3 puta veću amortizaciju, i usprkos toga radi po nekoliko puta veću dobit.

pogledajmo za usporedbu ove multiple na HDEL:

P/E = na ttm frame-u je negativan jer imaju gubitak,a na zadnja 3 kvartala = 30,45
P/EBITDA= 7,42
EV/EBITDA= 37
P/B= 0,73
ROE= negativan na ttm frame-u jer imaju gubitak, a na zadnja 3 kvartala = 2,41%

dividende= nema. nikad je nije bilo… pardon davali su 2007. dvije kune.
nemaju poslova u nozemstvu (barem za sada ne koliko ja znam).

zaključak: ove dvije firme posluju u potpuno istom sektoru, rade manje više isti posao, ali VDKT to radi preko nekoliko puta bolje i profitabilnije, dijeli dividendu i sklapa nove poslove u inozemstvu. Ja nemam ništa protiv HDEL, da me ne bi netko krivo shvatio. Ona mi je poslužila samo kao benchmark. Ova podcijenjenost VDKT-a je u najmanju ruku smiješna i nema apsolutno nikakvog smisla da je VDKT podcijenjeniji čak i po P/BV multiplikatoru jer bi se prema ovim pokazateljima profitabilnosti trebao tržiti na multiplikaciji istog a ne ispod 1X book.

u svakom slučaju, po ovim pokazateljima profitabilnosti, a još više i po ovoj cijeni dionice VDKT je space shuttle naspram ostalih građevinara. SVIH !!

Iskreno, ja osobno nemam pretjerano dobro mišljenje o građevinskom sektoru u RH, ali kod VDKT mi se sviđa što je sve više očigledno da se orjentira na poslove u inozemstvu s čime pokazuju svoju fleksibilnost u poslovanju. To mi je čak i bitnije od ovih podcijenjenih multipli. bravo za VDKT. [thumbsup]

dragi kolega ja sam u ovoj dionici od 465 pa do 330 pa opet do 460 a i sada….
drago mi je da ste s nama,jer što nas je više svima bolje….
ja vjerujem u ovu dionicu dugoročno bez obzira na sve parametre,bili oni dobri ili loši
kao što sam napisao prije nekog vremena,nisu oni Sklad gradnja

i da ne zaboravimo i pad je dio leta!

Koliki je ono dug u odnosu na kapital?
359% Prestrašno!!!

Koliki je koeficijent tekuće likvidnosti?
0,76 Stravično!!!

Od kud će isplatiti troškove iz tekućeg poslovanja?
Otkud će platiti dugovanja?
Tko im je najveći dužnik?
Kome će najveći dužnik zadnjem platiti dug?

Ako znate odgovore na sva ova pitanja onda znate da je ovo REŽI I BJEŽI situacija.
Ono što je dobro je da još uvijek ima nekoliko simpatizera na bidu.
E,sad, dokle će to tako biti ja ne znam ali miran san je miran san

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

Kolega Fedja ne bojte se! Tu su dežurni navlakači u velikom minusu, pa ako ih budete još i plašili ovim činjenicama neće moći ni prodavati sami sebi a kamoli nekom drugom.
Iako kad čovjek pročita što piskara mlađi brat od pokojnog Guvernera učini ti se da će ga oni tući po asku, koliko su uvjerljivi!

A kad tamo na kupnji ima samo par prijatelja, vjerovatno neki koji su zaboravili povući naloge sa kupnje dok se to tržilo po 470 kuna.
A kad shvate da su zaboravili popiti Ginko biti će kasno.
Moj prijatelj je to kupovao po 30 kuna, a izgleda da će to opet biti moguće?

Jesu li dečki iz Viadukta ono poklonili neki Audi Livakoviću Prskalu i društvu………..pa to bi moglo završiti ostavkom na sve dužnosti poslanom iz Remetinca (baš kao što je to nedavno napravio Marinac)
[bye]

A što se tiče vašeg Reži&Bježi prijedloga, mislim da ste malo zakasnili sa preporukom, ali lako je poslije bitke biti general [cry]

People do not get what they want or what they expect from the markets; they get what they deserve!

Kad već pričate o dugovima što ne spomenete pola miljarde što je Viaduktu dužna dražava
upravo od svih firmi najveći dug države je Viaduktu..
I nemojte biti bezobrazni prema vlasnicima ove dionice jer vi ste ti
obični navlakaći nemate ovu dionicu tu ste došli lagati
mislim da odlična izvješča dovoljno hovore o ovoj dionioci vaši pokušaji
izvlačenja i preuveličavanja i traženja dlake u jajetu su čisti bezobrazluk
ovadionica se trži po mizeriji svoje vrjednosti firma posluje uspješno usprkos dugovima a njoj
su dužni puno više nego je ona dužna također
samo posao posao u Lipiji osigurava siguran opstanak idučih godinu i pol
a novi poslovi također i dije tu još pola miljarde koje če dobiti od države..

Prvi ce biti posljednj a posljednji prvi

Koliki je ono dug u odnosu na kapital?
359% Prestrašno!!!

Koliki je koeficijent tekuće likvidnosti?
0,76 Stravično!!!

Od kud će isplatiti troškove iz tekućeg poslovanja?
Otkud će platiti dugovanja?
Tko im je najveći dužnik?
Kome će najveći dužnik zadnjem platiti dug?

Ako znate odgovore na sva ova pitanja onda znate da je ovo REŽI I BJEŽI situacija.
Ono što je dobro je da još uvijek ima nekoliko simpatizera na bidu.
E,sad, dokle će to tako biti ja ne znam ali miran san je miran san

Kolega Fedya, evo redom:

– dug na kapital je u prosjeku građevinskog sektora. kod HDEL je primjerice 373%. Kod IGH je 375%.

– koeficjent tekuće likvidnosti je u razinama kakav je bio i 2004, 2005, 2006. dakle ništa specijalno novo za VDKT. I to jest lošija strana VDKT, IMHO.

struktura kratkoročnih obveza je 60% prema dobavljačima, a 40% za predujmove. Dakle u strukturi duga najmanje za vratom im dišu banke (što je jako bitno).

dug prema dobavljačima riješit će se naplatom potraživanja od države koja je ujedno i najveći dužnik u strukturi duga prema VDKT, te upravo u tu svrhu diže kredit kod EBRD-a. Imali ste službenu obavijest o tome prije nekoliko mjeseci.

Troškove iz tekućeg poslovanja se isplačuju iz tekućeg poslovanja, citiram upravu:

"Tijekom obračunskog razdoblja,vlastiti izvori sredstava,iskazani u iznosu od 220,8 mil kn povećani su za
33,9 mil kn uglavnom kroz ostvarenu dobit."

prema tome, ukoliko je firma profitabilna (što i jest) ne vidim problem u servisiranju tekućeg posovanja i servisiranju duga, tim više jer je očigledno da se orjentiraju prema poslovanju u inozemstvu, za razliku od nekih drugih građevinara.
Vdkt ima popriličnh problema sa likvidnošću što je vrlo jasno vidljivo iz bilance, i to nije nikakva tajna. Ali to nije problem isključivo VDKT-a kao firme već problem cijelog sustava u RH počevši od države, pa do cijelog građevinskog sektora, pa ne vidim sada čemu u tome posebno isticati VDKT. zato i kažem da mi građevinski sektor u RH i nije pretjerano drag.

Ono što ja kod VDKT ističem su njegove očite komparativne prednosti u odnosu na druge firme iz sektora, a njegove loše strane (hvala bogu, ima ih) su više ili manje slične ili iste kao i kod ostalih kompanija u sektoru, ali i mnogih drugih kompanija u RH.

mislim da nema potrebe za smiješnim parolama tipa "REŽI I BJEŽI" i "simpatizeri na bidu", tim više jer na taj način odišete neozbiljnošću i pomalo podsjećate na stil bivšeg kolege Ententinisa, a ne bih rekao da bi vam to moglo ići u korist, već upravo suprotno. Za argumentiranu raspravu sam uvijek.

srdačno Vaš,

guvernerov mlađi brat,

GUBERNATOR

Kolega Fedja ne bojte se! Tu su dežurni navlakači u velikom minusu, pa ako ih budete još i plašili ovim činjenicama neće moći ni prodavati sami sebi a kamoli nekom drugom.
Iako kad čovjek pročita što piskara mlađi brat od pokojnog Guvernera učini ti se da će ga oni tući po asku, koliko su uvjerljivi!

A kad tamo na kupnji ima samo par prijatelja, vjerovatno neki koji su zaboravili povući naloge sa kupnje dok se to tržilo po 470 kuna.
A kad shvate da su zaboravili popiti Ginko biti će kasno.
Moj prijatelj je to kupovao po 30 kuna, a izgleda da će to opet biti moguće?

Jesu li dečki iz Viadukta ono poklonili neki Audi Livakoviću Prskalu i društvu………..pa to bi moglo završiti ostavkom na sve dužnosti poslanom iz Remetinca (baš kao što je to nedavno napravio Marinac)
[bye]

A što se tiče vašeg Reži&Bježi prijedloga, mislim da ste malo zakasnili sa preporukom, ali lako je poslije bitke biti general [cry]

Kolega predatore, žao mi je ako ima nekih kolega koj su u ovoj dionici u velikom minusu. A što se tiće moga brata i on je kupio VDKT upravo na ovim razinama ljetos i prodao po 490 kuna, baš u zoni zatvaranja fundamentalnog gapa za ostalim građevinarima, kako je i najavljivao.

Ja sam ju evo kupio jučer po 320 kuna i mislim da je to fundamentalno vrlo pristojan ulaz, a i argumentirao sam zašto to mislim, te zašto smatram da je ova firma bolja firma od HDEL, a cijena dionice povoljnija i nudi potencijalno veću zaradu. Sjećam se da su neki kolege preporučivali kupnju HDEL-a po 350. Ja to nisam bio spreman činiti, ali smatram da kupnja VDKT po cca 330 kuna IMHO nudi potencijalno lijepi prinos u budućnosti.

Kažem, argumentirao sam zašto to mislim, a ako vi mislite drugačije, molio bih vas da mi konkretno argumentirate. rado bih čuo i drugačije mišljenje, a ne ove paušalne parole koje ne pridonose argumetiranoj raspravi što je i primarna svrha ovog foruma.

srdačno Vaš,

guvernerov mlađi brat, GUBERNATOR

Kolega Gubernator, ono što je zabrinjavajuće je vaša tendencija da ispustite neke od bitnih pokazatelja u poslovanju ove firme kao što je to dug i stanje likvidnosti koji su puno bitniji od stanja P/BV.
Znam da vi to ne bi namjerno napravili pa sam ja htio pomoći našim čitateljima da steknu potpun uvid u stanje u Viaduktu i katastrofalno stanje likvidnosti.
Bojim se da su ti pokazatelji bolji kod HDEL, pa eto da i to ustvrdimo.
Ono što me zanima je što mislite kako će se odraziti uhićenja čelnika HAC-a, od kojih je Viadukt dobivao većinu poslova, na kretanje dionice.
Da li mislite da bi Viadukt mogao možda odgovarati pred Uskočkim sudom ako se pokaže da su poslovi dobivani izravnim namještanjem natječaja?
Hvala

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

Ovo je za dioničare VDKT

pored odličnih vijesti vas uvjeravaju sada da ništa ne vrijedi, sada ništa ne brinite, jer inače dok analitičari ne počnu na veliko drukati da VDKT vrijedi 1000 ili više Kn nema problema…. Pozdrav

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Ovo je za dioničare VDKT

pored odličnih vijesti vas uvjeravaju sada da ništa ne vrijedi, sada ništa ne brinite, jer inače dok analitičari ne počnu na veliko drukati da VDKT vrijedi 1000 ili više Kn nema problema…. Pozdrav

Veliki Gazda ovo si lijepo sročio.
Nego zanima me tko su ti analitičari koji će na 1.000 kuna drukati??
Nadam se da nisu iz HAAB???
Jer ako oni sad misle da je ovo dobra cijena ja odmah dajem nalog za prodaju……..

People do not get what they want or what they expect from the markets; they get what they deserve!

Kolega Gubernator, ono što je zabrinjavajuće je vaša tendencija da ispustite neke od bitnih pokazatelja u poslovanju ove firme kao što je to dug i stanje likvidnosti koji su puno bitniji od stanja P/BV.
Znam da vi to ne bi namjerno napravili pa sam ja htio pomoći našim čitateljima da steknu potpun uvid u stanje u Viaduktu i katastrofalno stanje likvidnosti.
Ono što me zanima je što mislite kako će se odraziti uhićenja čelnika HAC-a, od kojih je Viadukt dobivao većinu poslova, na kretanje dionice.
Da li mislite da bi Viadukt mogao možda odgovarati pred Uskočkim sudom ako se pokaže da su poslovi dobivani izravnim namještanjem natječaja?
Hvala

kolega Fedya, hvala vam što ste se argumentirano nadovezali i istaknuli i VDKT-ove negativne strane (hvala bogu, svaka dionica ih ima, jel tako?). i ja od njih ne bježim, dapače i to sam podastrio na vašu inicijativu, i na tome vam još jednom hvala. Zar nije bolje ovako argumetirano nego one smiješne parole tipa "nema bida", "ajme meni" i sl. koje ste primjerice prije tjedan dana pisali na ADPL, a dionica ne samo da ne pada nego i raste.

No dobro… vezano za pokazatelje duga, opet ponavljam da je odnos dug vs.kapital u prosjeku sektora ako ne i bolji. primjerice od HDEL, IGH. A što se tiće koeficjenta tekuće likvidnosti, taj je odnos nešto bolji kod HDEL, ali je isto tako bitna i struktura tog duga. Kod VDKT je to najvećim dijelom prema dobavljačima, no da se ne vraćam sada na to, sve sam vam podastrio u prethodnom postu. Koeficjent tekuće likvidnosti je _jedini_ pokazatelj koji je trenutno lošiji u odnosu na HDEL, a ako vi smatrate da svi ovi ostali pokazatelji koji direktno rade u korist dioničara nisu bitni, onda držim da imate pravo reći da je HDEL trenutno bolja kupnja.

Međutim, moj ulagački svjetonazor i sve ove argumentirane činjenice meni nalažu da je VDKT definitvno najbolji buy od građevinara (ako se netko želi opredjeliti za građevinski sektor), a ponajviše zbog toga jer se evidentno okreću poslovima u inozemstvu i svaka im čast na tome.

Vezano za upit o HAC-u i nekakvim uhićenjima tamo koje vi imlicirate, dozvolite da se u to ne razumijem. Ali odgovorit ću laički. Ne vidim zašto bi se uhićenja u HAC-u odrazila na cijenu dionice VDKT ništa više nego od nekog drugog građevinara koji je učestvovao u izgradnji cestovne infrestrukture. Nadalje… da, smatram da ako postoje osnovane sumnje za dobivanje poslova za VDKT izravnim namještanjem natječaja od strane HAC-a moguće da stvar završi na sudu. Osobno u to ne vjerujem, ali ako se i dogodi, držim da je u ovim smiješnim cijenema to debelo "baked into price".

srdačno Vaš,

Hvala

kolega Fedya, hvala vam što ste se argumentirano nadovezali i istaknuli i VDKT-ove negativne strane (hvala bogu, svaka dionica ih ima, jel tako?). i ja od njih ne bježim, dapače i to sam podastrio na vašu inicijativu, i na tome vam još jednom hvala. Zar nije bolje ovako argumetirano nego one smiješne parole tipa "nema bida", "ajme meni" i sl. koje ste primjerice prije tjedan dana pisali na ADPL, a dionica ne samo da ne pada nego i raste.

No dobro… vezano za pokazatelje duga, opet ponavljam da je odnos dug vs.kapital u prosjeku sektora ako ne i bolji. primjerice od HDEL, IGH. A što se tiće koeficjenta tekuće likvidnosti, taj je odnos nešto bolji kod HDEL, ali je isto tako bitna i struktura tog duga. Kod VDKT je to najvećim dijelom prema dobavljačima, no da se ne vraćam sada na to, sve sam vam podastrio u prethodnom postu. Koeficjent tekuće likvidnosti je _jedini_ pokazatelj koji je trenutno lošiji u odnosu na HDEL, a ako vi smatrate da svi ovi ostali pokazatelji koji direktno rade u korist dioničara nisu bitni, onda držim da imate pravo reći da je HDEL trenutno bolja kupnja.

Međutim, moj ulagački svjetonazor i sve ove argumentirane činjenice meni nalažu da je VDKT definitvno najbolji buy od građevinara (ako se netko želi opredjeliti za građevinski sektor), a ponajviše zbog toga jer se evidentno okreću poslovima u inozemstvu i svaka im čast na tome.

Vezano za upit o HAC-u i nekakvim uhićenjima tamo koje vi imlicirate, dozvolite da se u to ne razumijem. Ali odgovorit ću laički. Ne vidim zašto bi se uhićenja u HAC-u odrazila na cijenu dionice VDKT ništa više nego od nekog drugog građevinara koji je učestvovao u izgradnji cestovne infrestrukture. Nadalje… da, smatram da ako postoje osnovane sumnje za dobivanje poslova za VDKT izravnim namještanjem natječaja od strane HAC-a moguće da stvar završi na sudu. Osobno u to ne vjerujem, ali ako se i dogodi, držim da je u ovim smiješnim cijenema to debelo "baked into price".

srdačno Vaš,

[/quote]

Apsolutno se slažem sa svime kolega ….
ali isto tako ne kupujem do daljnjega……..

tko voli neka izvoli…..
živili

POŠTOVANI KOLEGA ===DELUX===VI STE JEDNA OBIČNA DRUMSKA- BRDSKO- PLANINSKA BUDALETINA

New Report

Close