VART (Varteks d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VART (Varteks d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Japanci podijelili 50 milijuna pamučnih maski. Njihov premijer nosi pamučne maske.

Pariz je najavio da će građanima donirati 2milijuna pamučnih maski.

Guverner New Yorka preporučio da se nose maske, ako nema medicinskih, barem pamučne. Austrija isto.

https://japantoday.com/category/politics/update1-focus-abe-cautious-about-declaring-emergency-despite-spike-in-virus-cases?

Slažem se da su jedino FFP03 jedina prava zaštita, ali i medicinske ili pamučnu pružaju zaštitu, barem da se čestice manje šire.

Prije nego potrošim i 1 lipu pogledam da li je proizvod hrvatski ili uvozni, i kupim hrvatski!

Ljudi, pa neće maskice spasiti Varteks, dajte se uozbiljite.
Varteks može spasiti samo ozbiljno restrukturiranje i zaokret u poslovanju, ali baziran na realnim osnovama, a ne na jeftinim PR forama.

Ono što mene brine jest činjenica da u tvrtci još uvijek radi previše neproduktivnih ljudi, a da su sa primanjem potpore se i zatvorili vrata do kraja godine da po tom pitanju bilo što naprave. Ovo je dokaz da se rezovi, restrukturiranja nikad ne odgađaju.

Uskoro ćemo izići iz ove horor krize, potpore će nestati, i tvrtka će morati sama nastaviti raditi i plaćati svoje obveze. Kako će Varteks nakon   ljeta poslovati je temeljno pitanje jer potpore neće biti, 1000 ljudi na trošku će biti, a koliko vremena će proći da se dostignu razine prodaje od prije krize (koje isto tako nisu bile dostatne za pokriće)

To je osnovni problem, a ne da li ili ne treba nositi masku. Ljeto kuca na vrata, maske su prošlost

Kolega očito niste uspjeli kupiti Varteks po 8-10 kn. Imate još nešto na cca 14, a poslije toga malo veće količine tek na 16.50.
Ako mislite da Varteks neće preživjeti i ne mislite kupiti koju dionicu lijepo se skinite s ove teme jer je količina vaših negativnih komentara totalno neprobavljiva.

Kolega legionaru, nije mi uopće namjera pisati negativistički, niti vrijeđati ikoga, već realno sagledavati činjenično stanje.
Svrha foruma je da se razmjenjuju iskustva i mišljenja, a Vi ste zadnja osoba koja će meni govoriti što i gdje da pišem. Ako Vam se ne sviđa ono što pišem ne morate ni čitati.  Živimo u demokraciji, a ne totalitarizmu. Ovdje imamo jako puno banalnih, netočnih i krivo prenešenih informacija od ljudi koji se jako malo razumiju u trgovanje i poslovanje tvrtki.

Ovo Vaše isticanje kupovine ili prodaje dionica Varteksa Vam ne treba u komentaru jer se može svakako protumačiti, i mislim da Vam nije korektno se spuštati a ovu razinu.

Ako želite stvarno pomoći onda analizirajte godišnje izvješće pa dajte neki osvrt/komentar na poslovanje.

To sam već napravio pa ste se napravili gluhi, ali evo možemo opet:

2017. prihodi – 152.6 mil kn, rashodi – 173.8 mil kn, trošak osoblja 73.7 mil kn (48.3% prihoda), dugorocne obveze – 101.6 mil kn, kratkoročne obveze – 143.0 mil kn, financijski rashodi 10.8. mil kn, EBIDTA -11.7 kn

2018. prihodi – 158.6 mil kn, rashodi – 186.7 mil kn, trošak osoblja 67.0 mil kn (42.2% prihoda), dugorocne obveze – 127.5 mil kn, kratkoročne obveze – 109.5 mil kn, financijski rashodi 7 mil kn, EBITDA -6.7 mil kn

2019. prihodi – 173.0 mil kn, rashodi – 186.7 mil kn, trošak osoblja 63.9 mil kn (36.9% prihoda), dugorocne obveze – 107.5 mil kn, kratkoročne obveze – 121.0 mil kn, financijski rashodi 7.4 mil kn, EBIDTA 3.0 mil kn

Gdin. Bakić je u firmu ušao krajem Q1 2018. i od tada su se smanjili udio troškova rada u prihodima s 48% na 37%, prihodi se povećali za 20.5 mil kn (+ 13.4%), kratkoročne obveze smanjene 22 mil kn, kamate 3 mil kn, a EBITDA je od 2017. i -11.7 mil kn došla na +3.0 mil kn u 2019.

Marketing je neusporedivo bolji, kvaliteta odjeće poboljšana (nabavljaju se kvalitetniji materijali), a usluga vrhunska (jučer oko 11h naručio 3 dvoslojne maskice preko webshopa, danas u 10.30 mi isporučene na kućnu adresu u Zagrebu).

Da li vama ovo izgleda kao loš smjer i propast Varteksa ili vam se čini da ide u dobrom smjeru?

Kolega legionaru, opet svjesno ili nesvjesno pišete neistine iz javno dostupnog izvješća:

Financijski rashodi 2019. preko 9,7 milijuna, a ne 7,4 (To su samo kamate, ali ako uspoređujete onda radite to ispravno jer su ranijih godina bile i 2-3 milijuna manje.

Kratkoročne obveze su porasle 2019. na 121mil kn (2018. 105. mil kn).
Ja stvarno ne znam koje vi izvještaje čitate ali objavljujete javno takve gluposti, a meni govorite da ne komentiram ovdje. Radi takvih kao vi cu bas pisati i dalje radi istine. Kada se objavi revizorski izvještaj koji jedino smatram mjerodavnim, napisat ću realno što mislim o poslovanj.

PS.

Pogledajte zalihu (porasla sa cca 10 milijuna kn) E sad ako je to propala zimska sezona, koliki će tu biti otpis, 50%. To je 5 milijuna kn rashoda. Još i dalje mislite da je izvještaj odličan. Dajte molim Vas uzmite neku stručnu literaturu iz financijske analize pa komentirajte

Casual linija Varteksa.

http://www.fashion.hr/moda/hrvatska-moda/jelena-vojkovic-modu-nitko-ne-bi-trebao-diktirati-28070.aspx

Poželjno je da što više ljudi komentira, kako i oni s pozitivnim i negativnim argumentima.

Prije nego potrošim i 1 lipu pogledam da li je proizvod hrvatski ili uvozni, i kupim hrvatski!

Nista od tog projekta. Jos jedan u nizu spinova koji nece podici cijenu dionice. Bakic pokusava sve moguce akrobacije u modi koja je jos i dalje za njega velika nepoznanica. Moda u hr ne postoji, kao ni modne revije, isto tako neki fashion hr, okuplja ,,umjetnike,, koni nesto siju a svi oni jedva prezive iz mjeseca u mjesec. Dobar naslov, mali clanak, ali kakva god kolekcija bila nece pouciti nista niti ce se prodavati. Dobro sto varteks ima velika skladista pa ce tamo zavrsiti ako se ne proda.

nalet, 21.04.2020. u 21:19

Casual linija Varteksa.

http://www.fashion.hr/moda/hrvatska-moda/jelena-vojkovic-modu-nitko-ne-bi-trebao-diktirati-28070.aspx

Poželjno je da što više ljudi komentira, kako i oni s pozitivnim i negativnim argumentima.

Zanemariti ovaj post, ili izbrisati. Tek sad sam vidio da je stari…. 🙂

Kolega GOTA, ne sumnjam da ste vi vrstan stručnjak u području financija. Međutim sliku Varteksa ne možete gledati samo i isključivo kroz brojke i povećanje zaliha.

Bilo bi zgodno uzeti u obzir širi pogled da je plan prihoda ove godine bio preko 200 mil kn (COVID-19 će sigurno dosta utjecati na podbačaj) i činjenicu da je Varteks zimsku sezonu 2019/2020 i proljece 2020 bio u stanju prvi put pripremiti koliko i kako treba (prije nisu imali love za materijale).

Druga činjenica je da je Varteks prošle godine otvorio 10-ak maloprodaja u manjim hrvatskim gradovima u kojima do sada nije bio prisutan (Vinkovci, Virovitica, Bjelovar, Sisak, Šibenik, Pula, Poreč, Metković, Dubrovnik…) i da je normalno da su zalihe povećane. Ne mislite valjda da su otvorene prodavaonice s praznim policama?

legionar, 22.04.2020. u 09:24

Kolega GOTA, ne sumnjam da ste vi vrstan stručnjak u području financija. Međutim sliku Varteksa ne možete gledati samo i isključivo kroz brojke i povećanje zaliha.

Bilo bi zgodno uzeti u obzir širi pogled da je plan prihoda ove godine bio preko 200 mil kn (COVID-19 će sigurno dosta utjecati na podbačaj) i činjenicu da je Varteks zimsku sezonu 2019/2020 i proljece 2020 bio u stanju prvi put pripremiti koliko i kako treba (prije nisu imali love za materijale).

Druga činjenica je da je Varteks prošle godine otvorio 10-ak maloprodaja u manjim hrvatskim gradovima u kojima do sada nije bio prisutan (Vinkovci, Virovitica, Bjelovar, Sisak, Šibenik, Pula, Poreč, Metković, Dubrovnik…) i da je normalno da su zalihe povećane. Ne mislite valjda da su otvorene prodavaonice s praznim policama?

Problem Varteks je strukturne naravi, i prethodne a koliko vidim i sadašnje Uprave, gledaju Varteks isključivo kroz prizmu trgovine i monetizacije nekretnine (što osobno ne smatram pogreškom), ali pritom zaboravljaju da su primarno proizvodna tvrtka s vrlo velikom brojem zaposlenika. Koliko god se netko trudio javno prikazati neku novu priču, to je ipak priča o nekretnini koju nitko da sada nije uspio monetizirati za neke velike novce, a ako se i ide u tom smjeru, ne shvaćam zašto nitko nije proveo pravo restrukturiranje kompanije. Njima za trenutni nivo biznisa treba max 200-300 ljudi. To je osnovni problem, transformacija tvrtke u tržno orijentiranu s pozitivnim poslovanjem.  Ako se i dalje misle boriti s velikim

igračima

osuđeni su na

propast ukoliko ostanu na ovakvoj organitaciji i broju ljudi jer ih troškovi jednostavnu jedu iz godine u godinu.

To s monetizacijom nekretnina mogu zaboraviti idućih 5-10 godina. Upravo sam vam gore napisao da ih troškovi ne jedu, već da su u dvije godine od kompanije koja sigurno ide u stečaj došli do preokreta u poslovanju, 2019. su poslovali na 0, i da je perspektiva dobra. Sigurno će s vremenom smanjivati broj ljudi u pogonu i modernizirati proces proizvodnje, ali to se ne može napraviti bez par desetaka ili stotina miliona eura kredita. To je dugotrajan proces koji moraju i banke pratiti,a dok ne vide pozitivno poslovanje i budućnost kompanije koja može poslovati s dobiti neće ulaziti u takav rizik.

New Report

Close