Članak sa azijskom proizvodnjom kao jeftinijom 20-30% je iz rujna 2014 a odnosi se na 2014 godinu. Od tada dolar porastao rema EUR cca 30%, tako da ta beneficija je debelo izgubljena. Treba dodati carinu na netto cijenu, transport…
danny585
Vec kad si trader zasto ne bih kupio po 20-21,pa prodao po 28-29?! to je realnije u ovom trenutku.
jedna inf. za tebe, pogledaj relativno novi nadzorni odbor varteksa,te na internetu upisi njihova imena,te ces vidjet njihove sadasnje i prijasnje duznosti.varteks u svojoj dugoj povijesti nije imao kvalitetniji strcniji rukovodeci kadar.ne znaci da ce uspijeti na racun imena,ali sve ide prema tome.
Krive valutne omjere gledate. Dolar u ovoj jednadžbi nema nikakve veze. Vi morate gledati u kojoj valuti se nabavlja roba, i u kojoj valuti se prodaje proizvod. Jer ne kupuje Kina od Amerike tkaninu pa im je materijal skuplji zbog rasta dolara. Isto tako oni svoje radnike plaćaju u yuanu tako da omjer valuta ne igra nikakvu ulogu. I ako bi ste već gledali omjere vas zanima omjer yuan euro. Jak dolar zapravo pomaze kinezima jer je Amerikancima njihova roba sada još jeftinija. Dosta je zeznuto to praćenje valuta, ali najlakše vam je gledati kao što sam vam objasnio:
1. pogledate u kojoj valuti nabavljate materijal za proizvod i
2. u kojoj valuti prodajete proizvod.
Ako plaćate materijal i radnike u svojoj valuti onda vas troškovna strana niti ne zanima (jer nije porasla ni pala. valuta sama prema sebi ne raste niti pada). Tad gledate prodajnu stranu. Da li je prodajna valuta porasla ili pala? Ako je porasla to znači da ste više zaradili jer s jedne strane trošak vam je isti, a prodajete po višoj valuti taj proizvod (ne cijeni, jer cijena ostaje ista). Nadam se da sam jednostavno objasnio
pogrešno uvelike!! – samo jedan primjer
“Isto tako oni svoje radnike plaćaju u yuanu tako da omjer valuta ne igra nikakvu ulogu,”
pa yuan je pegan za košaricu valuta u kojoj USD ima največi udio….to se viidi i u rastu YuanA prema EUR- otrilike linearno s rastom dolara…
zaboravimo priću, ja mislin da je trenutno u Svijetu na djelu “USKLAĐIVANJE , BALANS” cijena rada/lokacija. Do sada je to uvelike bilo u korist Kine, u narednih 5g to će “jakoo pasti” tj. će se dovesti u red po meni na način da će EU proizvodno područje beneficirati.
Ujedno rast kamata u SADu najviše će ogoditi Kinu!!!
Najbolje više ništa o tome. Morate prvo shvatiti šta je peg i sta kosarica valuta. Jedno s drugim uopće ne ide. Mozete biti pegani s jednom valutom. Pa nije yuan hrvatkska kuna pa da se mora pegati za neku stabilniju valutu. On se “slobodno” određuje na tržištu, no tu veliku ulogu ima centralna banka kine koja mu dugo nije dala jacati. Zato je slobodno u apostrofima. I o tome se moze pisati ogromno. I ne rastu druge valute, nego euro slabi zbog kvantitativnog popustanja i cijena prinosa na obveznice od skoro 0%. No vjerujte mi da to nema nikakve veze s Varteksom. Kina je pocela placati radnike skuplje jer vise ne zele raditi za kikiriki. To mozda ima nekog utjecaja. Evo vam jedan dobar dokumentarac o valutama i kako to rade veliki:
http://topdocumentaryfilms.com/princes-yen/
gledam arhivu izvjestaja na zse i ne vidim da je varteks redovan sa svojima, tj. ne vidim da izlazi u 4 mjesecu za Q1?
@plopro_wnb
Ako ne dode izvjesce(vjetujem da ce biti pozitivno),doci ce nesto bitnije.upravo sam prisutan na ASDA 2015 Jadranska vojna izlozba i konferencija.Varteks izlaze na svom standu.Imam dobre informacije od njivovog predstavnika.☺
danny585 – kako ste dobili vrijednost 12-13 kn? Baš tu vrijednost kao dobru za ulaz u VART dionice?
to je samo moja procjena, koliko mislim da ce padati.
pa evo danas prema mojoj gledalici vec pad 4% a jos nije niti podne.
na kupnji jedva 15-ak naloga….
Članak sa azijskom proizvodnjom kao jeftinijom 20-30% je iz rujna 2014 a odnosi se na 2014 godinu. Od tada dolar porastao rema EUR cca 30%, tako da ta beneficija je debelo izgubljena. Treba dodati carinu na netto cijenu, transport…
U Aziji je cijena rada znatno jeftinija nego kod nas, i to ce tako ostati. Trenutne fluktuacije valuta nemaju veze s time i nece to promijeniti.
Danny nije istina da ne tvrdite da tu ima ičeg ilegalnog. Tvrdite da ste svjedočili očitim pokušajima manipulacija, a manipulacije su ilegalne.
http://www.hanfa.hr/getfile/42323/ZTK_pro%C4%8Di%C5%A1%C4%87eni_26022015.pdf