Zanimljivo je kako danas i jučer netko konstantno prodaje 10,20,30 komada nalozima koji su na BIDU te na taj način pokušava umjetno povećati vrijednost dionice. Vi koji kupujete, nemojte nasjesti na ovo…
A kako se to umjetno povecava vrijednost dionice? Cisto me zanima s obzirom da je jedan od ona dva veca naloga na kupnji moj… 🙂
Lijepo, vi stavite nalog na BID npr. na 19,80kn/2000 komada. Ja vam nakon toga prodam 10 dionica i vi više bez duplog troška provizije ne možete mijenjati nalog. Zatim treća osoba vidi transakciju i rast cijene pa stavi nalog na BID 19,99kn/3000 komada i ja joj prodam npr 15 dionica… To su sitne igrice gdje netko namjerno i potpuno svjesno prodaje nekoliko dionica uz proviziju od 5-10% kako bi održao cijenu dionice i eventualno kroz neko vrijeme namamio nekoga tko gubi živce da raspali po ASK-u. To je psihologija, te na taj način daje nadu drugima na ASK-u te oni onda ne spuštaju cijenu. Da se danas ovo ne radi, vi bi mogli komotno kupovati po 18,50 – 19,50 kn.
P.S. Napominjem da se ne bavim dnevnim špekulacijama, i potpuno mi je svejedno da li će Varteks danas završiti na 20,50kn ili 18 kn. Samo me ovaj slučaj koji sam primijetio zaintrigirao [emo_smijeh]
Luki, to je tvoja teorija, s kojom se ja nikako ne bi mogao složiti. Taj ko bi to radio na taj način bio bi blesav ili jako lukav, al bi trebao i jako lukave ljude koje bi na taj način varao. Al prosječni trgovci nisu tako jako lukavi i onda bi ta osoba bila samo blesava. Jer ako neko hoće “dizati” cijenu radio bi tako da kupuje par dionica na ASKU, a ne da PRODAJE! Prodajom se ruši cijena dionice. Kupnjom bi dizao cijenu puno više i jeftinije. Uostalom ostale bi mu dionice za koje bi želio da više vrijede.
Pa ako su vaše impresije o trgovini točno, zaključak bi bio da neko stopa cijenu. Al nisam pratio trgovanje tako da ne kažem da je to tako.
Zanimljivo opazanje, no provizija se uglavnom placa po realiziranom prometu, minimalne nemam, dakle nema duplih troskova. Koliko kupim ili prodam, na taj iznos platim proviziju. Koliko vidim jos su bar dva kupca koja imaju razlicite strategije…
Debata nikome ne škodi. Naravno da nismo ludi i da svi mi želimo zaraditi na ovoj dionici…
Ovisno o brokerskoj kući provizije su različite, radio sam sa nekoliko njih i sve su imale minimalnu proviziju npr. 10 kn, ali pustimo to. Također, naplaćuje se mijenjanje djelomično realiziranog naloga, ali ukoliko je kod Vaše brokerske kuće drukčije tada tim bolje za Vas.
Kresso M ima pravo. Način koji je on opisao je puno efikasniji za podizanje cijene i iskrcavanje uz istovremeni rast cijene dionice. Međutim, za to provesti treba imati likvidnosti kako bi se proces pokrenuo, a to nemaju svi.
Luki, ni ja nemam minimalne, plaćam samo postotak na svaki realizirani nalog, bez obzira dal je djelomično ili u potpunosti realiziran. Tako da mi je svejedno kako mijenjam naloge. Ja sam na Agram Brokerima, a čini mi se da he tako i na Brokerima Banke Splitsko Dalmatinske ili kako se već zove, vidio sam samo jednom reklamu pa se ispričavam ako nije točno. Za ove moje je tako. Imamo samo minimalni iznos kupovnog naloga, 1000 kuna. Znači, ako ja hoću kupiti VART po 20 kuna, moram kupiti minimalno 50 komada.
Što se tiče likvidnosti, moglo bi biti to točno, al nekako mi je čudno da bi se netko bez sredstava pokušavao “igrati” sa dizanjem cijene, a da opet ima veće količine da mu se to isplati. A i ne treba baš neka sredstva za kupiti 10-20 dionica (200-400) kuna. I tako 10-ak puta, to nije niti 5000 kuna, složiti ćete se da je to ništa za nekog tko bi imao veće količine….
Ceha, nemam čak ni to!
Jer ako mi prođe samo 1 dionica po 20 kuna neću platiti niti toliko nego 6 lipa! 😀
Dakle ispravak, nije da trebam KUPITI minimalno 50 komada, nego trebam staviti nalog od minimalno 50 komada, ako je cijena 20 kuna.
ništa od Čateksa, možda Patafta sad krene kupovati ovdje kod nas, a možda ga netko i preduhitri