Vrlo je nezahvalno komentirati vrijednost firme…kolika je ona uistinu? da li Vi ili lebowski znate? => pa da! Baš u tome i jeste bit!! Naravno d ne znam! Ali zato postoje forumi, za diskusiju i ave je bolje od ovoga što vi radite, trabunjate i tulite jedno te isto i “pogađate” cijenu! Ja cijenu nikad nisam pogadao niti sam rekao kud i kako će se kretati. Vi to stalno radite.
ja ne znam….samo znam da Varteks ima problema s poslovanjem… => ma da? a mi koji smo govorili o nekim mogućim vrijednostima to bismo isto govorili?!?? To je realnost i zato je cijena tu di jest. I zato se pruža EVENTUALNA dobra prilika.
…ne znam koliko novaca mora biti sprženo, da bi postalo nekome jasno da ovo nema budućnosti i da gomila samo gubitke… => vi govorite da se apsolutno ništa nije promijenilo, a ja SVOJE novce stavljam da ipak nešto jest! Svoje novce, svoju ušteđevinu!
…na TK postoje znalci, koji imaju osim znanja i kapital…zar mislite da je moguće da je njima promaknuo Varteks i njegov potencijal?! => naravno. Ima znalaca, al ima i “znalaca”. Koliko su samo fondovi sprzili NAŠEG novca?!??? Uh! Zar je to oonda mjerilo što vrijedi? Vi onda nikad ne bi uhvatili nikakvu dobru priliku, uvatit ćete samo neki manji dobitak eventualno…
Pa ako je firma tako kvalitetna i ima tako sjajnu budućnost i po izračunima nekih s foruma vrijedi daleko više od sadašnje cijene…pa što se ti igrači ne uključe i počnu kupovati? ili su ipak procjenili da ovoj stečajuši nema spasa, da je to rupa koja nema dna… => vrlo vjerojatno da su procijenili trenutno da je ovo drugo. Zato cijena i jest tu gdje jest. Jako logično. Naše je tržište neefikasno i mogu se naći strašno pod- i pre- cijenjene dionice i u tome je cijela draž. I tko ulaže portfeljno, može ulagati u jako rizične dionice, što Varteks svakako jest!!! Kada imate portfelj složen od raznih dionica, nije potrebno da sve dionice rastu, dovoljno je da dvije od deset, na primjer, povuku enormno i da vam cijeli portfelj raste, i to lijepo!
Zato, Varteks je meni samo dio portfelja i svakako postoji vjerojatnost da ga naši genijalci unište, ali činjenica jest da je Varteks dobio novi početak, nije više opterećen dugovima, ima vrijednu imovinu koja se čak može i unovčiti i ima neku perspektivu, a očito da ima nekog i posla kad nije otpustao radnike iako se moglo! Uz to, dionica ima i nisku cijenu što je svakako najbolji osigurač od ssvakog rizika! Ne znam da li vama cijena ista znači ili bi isto govorili na 100 kuna i na 1 kuni. Jer, mnogi to ne znaju, neka dionica od 2 kune može biti skuplja od npr. Jamnice na 60.000 kuna. Nažalost, te osnovne stvari mnogima ovdje nisu jasne i to je ono što je najžalosnije. Nadam se da vi ne govorite da je VART na 15 preskup jer je skuplji, od npr. HBRL, koji su 7-8 kuna i koštaju kao struca kruha, a svakako bolje posluju nego VART…
Tako da, to vaše trabunjanje i zazivanje propasti nema smisla, bazira se naravno na nekim činjenicama, i postoji određeni postotak da će to tako i biti, a vi se postavljate kao da je to 100% tako. Što, naprosto nije istina.
Bilo kako bilo, zato i jest ZSE ovo što jest i zato se pružaju prilike kao KORF.
P.S. Imam dionice VART i KORF, a nemam Jammnice i HBRL, i moje pisanje je samo iznošenje mojeg razmišljanja, koje nije nešto posebno vrijedno jer nemam nekog značajnog znanja i iskustva, te svakako nije nagovor niti savjet za bilo kakve akciju na tržištu kapitala.
@ KressoM
Ja se nikad nisam bavio s pogađanjem cijene dionica Varteksa…to prepuštam diokidini, lacostu i ostaloj ekipi…koja kao i ti na osnovi Varteksove imovine računa fer vrijednost kompanije…pa dolazi do izračuna da bi to trebalo biti najmanje 30 kn, u drugoj varijanti 50 kn ili ne znam ni sam više koliko kn po dionici…
A s druge strane imovina nestaje i mijenja se za nagomilane dugove…
Napravite vi dug u dućanu, pa ga nemojte podmiriti…
Nedavno Vam je objavljena poduža lista onih koji ne plaćaju svoje dugove? što će se dogoditi s njima? hoće li opstati kao što je i Varteks opstao? hoće li im dugovi biti oprošteni?
O tome se radi…da postoje dvostruki kriteriji…jedni za varteks i njemu slične…i drugi koji se primijenjuje na sve ostale…
I po tome danas Varteks ne bi smio više ni postojati…kao ni dionica kotirati na ZSE…dakle 0 kn…
Switch kojeg su napravili pod okriljem Linićeve psn…najvećeg kriminala u Hrvata, većeg i od privatizacije….samo se produljila agonija Varteksa…ubrizgano je još dodatnih 10 milijuna eurića…a svima je jasno da to neće moći vratiti kad stigne na naplatu…
A zašto su uopće dali još kredita? pa ostalo je Varteksu još nekretnina…treba to pokupit…dakle, kroz zaduživanje ionako već prezaduženog Varteksa ide se na to da će kroz godinu-dvije Varteks ostati bez većine svoje imovine….ne zaboravite da je zadnji kredit potrošen uglavnom na isplatu plaća radnicima, za nabavku repromaterijala…nisu imali više čime radit…a nemojte zaboraviti da poslove koje imaju ugovorene treba prvo odraditi, a onda se nadati naplati…a i ti poslovi koje trenutno ima su daleko premali i preslabo plaćeni i da se održava hladni pogon Varteksa, a kamoli da se iskaže neka zarada ili dobit…
To što ste KressoM uložili svoju ušteđevinu u Varteks, ne znači da je ova priča osuđena na uspjeh…puno ljudi je izgubilo ušteđevina na ZSE…nemojte i Vi….
Ja se nikad nisam bavio s pogađanjem cijene dionica Varteksa…
Koega, ajmo malo ozbiljnosti! Radite od mene m.a.j.m.u.n.a, trošim svoje vrijeme na rasopravu, a izgleda da se borim sa vjetrenjačama! Treba se paziti što se piše! Zato vas ljudi i “napadaju”, zato ja i reagiram na vaše napise! Ne zato jer bi vi govorili o problemima, jer to je uvijek dobrodošlo! Da iznosite činjenice o problemima, ja bi vam svaki put dao pozitivnu ocjenu i bio bih vam zahvalan!!! Ali ono što vi pišete inače je potpuno suprotno od onoga što pokušavate prikazati sada. Evo par citata:
18.7.2014. 12:30:
ide na stare razine…al ne od 26-30 kn…nego na 9-14 kn….
10.6.2014. 21:55:
…a bit će još niže od ovoga…
marcipan
3.6.2014. 11:00:
Pa vama je bilo jeftino i po 22, 23 i 26! Normalno da vam je onda i po 16! A bit će i jeftinije!
2.6.2014. 16:52:
Kolega lebowski,
dno je još daleko čini se, bez obzira na moje javljanje! Izgled da opet ide na stare razine od 14 kn!
21.7.2014. 11:33:
Ja se nikad nisam bavio s pogađanjem cijene dionica Varteksa…
To što ste KressoM uložili svoju ušteđevinu u Varteks, ne znači da je ova priča osuđena na uspjeh…puno ljudi je izgubilo ušteđevina na ZSE…nemojte i Vi….
Naravno da nije osuđena na uspjeh! Ali daje meni legitimitet da iznosim svoje mišljenje i iza svojih poteza stojim svojim novcima. Ja ću izgubiti. A ne pozivam na ništa. A koji je vaš motiv? Vjerojatno zavist. Imate dobar članak o tome ovdje: Zavist[/url] . Vi ste vjerojatno u onoj kategoriji:
“berba mog susjeda je bolja od moje, jer on je nekako uspio smanjiti moju crnom magijom
(opet zero-sum gledanje svojstveno socijalizmu, ili špekulantićima-hijenicama koji misle da njihova dionica ne raste zato jer tuđa raste).”
Jednostaqvno valjda ne bi mogli podnijeti da netko zaradi na dionici Varteksa!
A s druge strane imovina nestaje i mijenja se za nagomilane dugove… => Nestaje? Koliko do sada znamo da se nagomilalo NOVIH dugova od sklapanja PSN?
I po tome danas Varteks ne bi smio više ni postojati…kao ni dionica kotirati na ZSE…dakle 0 kn… => jeste li bijesni sto to nije tako? Bijesni ste jel bi tako trebalo biti, a nije? Nego se išlo na pokušaj spašavanja Varteksa?
…ubrizgano je još dodatnih 10 milijuna eurića…a svima je jasno da to neće moći vratiti kad stigne na naplatu… => zašto bi to svima bilo jasno? Meni to nije jasno. Zato ulažem novce u dionicu Varteksa, jer mislim da nece biti tako.
A zašto su uopće dali još kredita? => to ste sami sebi odgovorili još i prije sklapanja PSN kad ste rekli da nema šanse da banke odobre kredit ako ne budu imale vjere u Varteksovo zdravo poslovanje i nove poslove. Zar ne?
Meni jedino nije nikako jasno, kada već u Čateksu smatraju da je 44 kn/dionici smiješno malo, kako to da se nisu nadmetali za kupnju 33% vlastitih dionica nedavno i ponudili onoliko koliko smatraju da dionica realno vrijedi???
Pa nemaju kune i sad im je 44 kune premalo,a polako ali sigurno propadaju,sad se bahate jer imaju ponudu,ali žele iščeprkati nešto više. Evo što su napisali Česi u svojoj ponudi, ali te ponude više nema:
‘Znamo i da imamo namjeru kupiti društvo koje kontinuirano iskazuje gubitke u iznosima većim od deset milijuna kuna godišnje, a to očekujemo i u ovoj godini. Smatramo da je sanacija tog gubitka isto investicija u Čateks d.d., znamo da kupujemo visoko zaduženu tvrtku koja ne može servisirali kreditne obaveze, znamo da imamo namjeru kupiti društvo kojem iz godine u godinu pada vrijednost, znamo da kupujemo društvo koje osnovu svog temeljnog kapitala temelji na nekretninama koje je u današnje vrijeme umjetnost prodati i za trećinu realne cijene i na specifičnim strojevima kojih se jednako tako teško riješiti ako ne rade… Zato vjerujemo da je prijateljski ulazak u Čateks dugoročno pametan potez i za vas i za nas’, zaključuje Margan koji malim dioničarima nudi 100 kn po dionici te isplatu u roku od osam dana od sklapanja kupoprodajnog ugovora.
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&ved=0CEQQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.tportal.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2F316616%2FCateks-zeli-kupiti-grupa-investitora-iz-Ceske.html&ei=O2HOU_XnMPHB7AbH_oDoAQ&usg=AFQjCNGAgWi1f81pkb2DcYQANlV5PLJDgg&bvm=bv.71198958,d.bGE&cad=rja
2. ZNAČAJNI POSLOVNI DOGAĐAJI
Tvrtka Čateks d.d. je početkom drugog kvartala ugovorila posao oko isporuke tkanine za
izradu policijskih uniformi s tvrtkom Varteks PRO d.o.o za 2014. godinu. Radi se o
značajnom poslu koji uz proizvodnju maskirne tkanine za izradu vojnih odora (Ugovor
potpisan u siječnju 2014.) omogućava popunjavanje velikog dijela kapaciteta proizvodnje.
Navedeni poslovi su u realizaciji u 2. i 3. kvartalu 2014. godine.
Dok ekipa na forumu mudruje o cijeni dionice Varteksa za 3 kn, ekipa u Varteksu radi a u ministarstvo obrane RH najavljuje potrebu za uniformama.
http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/CTKS-fin2014-1H-NotREV-N-HR.pdf
VARTEKS D.D./REDOVNA DIONICA VART-R-1
Vlasnik/nositelj računa (OIB) / Suovlaštenik/imatelj VP (OIB) Stanje [%] Vrsta računa
1. CERP (38083028711)/REPUBLIKA HRVATSKA (52634238587)
303.354 13,66 Zast. račun
2. VARTEKS D.D. (00872098033) (1/1)
183.653 8,27 Osnovni račun
3. KARLOVAČKA BANKA D.D. KARLOVAC (08106331075)
176.566 7,95 Osnovni račun
4. VARTEKS ESOP D.O.O. (44358386138)
158.890 7,15 Osnovni račun
5. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. (53056966535)
137.444 6,19 Skrb. račun
6. IGREC STJEPAN (28800452945)
134.944 6,08 Osnovni račun
7. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D. (23057039320)
110.000 4,95 Skrb. račun
8. BAKIĆ NENAD (13987237540)
96.881 4,36 Osnovni račun
9. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. (69326397242)
85.894 3,87 Skrb. račun
10. INTERKAPITAL VRIJEDNOSNI PAPIRI D.O.O. (68481874507)
71.204 3,21 Skrb. račun
Ukupno: 1.458.830 65,69
18.07. protrgovano je 2423 komada. ako se podsjetimo “netko” se iskrcao sa tisuću i nešto komada do 15kn. gore možemo vidjet da nema nikakvih promjena u top-10.
E sada ćemo vidjeti što je odlučio dioničar No.5, nastaviti izlazak ili pričekati rezultate idućih FI.
Ako je do jučer bilo relevantno koliko je tisuća komada do 17 kuna, jeli danas relevevantno da je do 20kn trenutno cca 1500kom?
Eh ta burza!