pratio sam ovih 1330kom. jer je prosuo po bidu nestrpljivac,koji mu je nalog bio na asku na 21,50kn.vidim da ga sad nema.žalit će.[emo_smijesak]
Ne znam da li će žaliti, meni se čini da je to br 4 koji prodaje .Pitanje je samo kolko želi prodati,Sve ili samo skraćuje poziciju?
@KressoM
Nenad Bakić postao je najveći pojedinačni vlasnik Varteksa. Posljednjeg dana siječnja Bakić je stekao 2019 dionica, što predstavlja 0,105 posto varaždinske kompanije. Nakon stjecanja tih dionica, njihov broj u Bakićevom vlasništvu popeo se na 289.125 komada, stoji u Bakićevoj obavijesti na Zagrebačkoj burzi. A to je udjel u Varteksu od 15,052 posto.
@diokidina
Tako je. To je bilo u veljači. Kupnjom je prešao prag od 15% i onda kada je bilo izdavanje 300.000 novih dionica za dug državi, opet je pao ispod 15% (iako ništa nije prodao).
@diokidina
Nisam konkretno ništa mislio o g. Bakiću, samo sam navodio da se na temelju samo promjene u TOP10 ne može znati dal neko prodaje ili kupuje.
Eto. Zato cesto i reagiram na takve stvari jer ljudi ne znaju. Nema veze, nije problem. Al treba nauciti, to su osnove. Ja osobno možda također MISLIM i PRETPOSTAVLJAM da g. Bakić kupuje, ali to ne mogu znati. Jer nema nikakve obavijesti (da je prešao prag od 15%) ili da je on osobno to priznao.
Postoje skrbnički računi i vlastiti račun. Dionice se mogu prebacivati s jednog računa na drugi. Ponekad je promjena u TOP10 veća nego što je bilo prometa uopće. Tako da netko može to taktički napraviti, ali i iz raznih drugih razloga. Evo, ajmo na primjer pretpostaviti da je br 4. skrbnički račun od g. Bakića. Vrlo vjerojatno nije, ali eto, ne znamo čiji je. Možda je vaš, možda od g. tina. Al idemo pretpostaviti da je od g. Bakića. Onda bi bilo ispravno da g. Bakić PRODAJE, zar ne? Jer je određenu količinu prebacio na svoje ime, a veću količinu prodao. Uz to, ne znamo što se događa ispod TOP10. Možda ima još skrbničkih računa na kojima je povećao količine. Još jednom ponavljam, to su sve pretpostavke, i vjerojatno ništa od navedenog nije točno!!!
Uz to, mislim da je kažnjivo kada se navodi striktno da neko kupuje ili prodaje, a to nije istina i zato još jednom naglašavam, ovo gore navedeno su samo slikovite pretpostavke da bi se razumjela tema i ništa od toga vjerojatno nije istina (ko kupuje/prodaje i čiji jesu ili nisu skrbnički računi).
Samo jedno znamo: da je pred 4 dana g. Bakić imao između 10 i 15 % dionica Varteksa (jer da je pao ispod 10% ili povećao iznad 15%, o tome bi jučer došla obavjest od Varteksa). I to je to. Drugo su sve pretpostavke.
Napomena: Imam dionice VART i ovo nije poziv na bilo kakvo djelovanje na tržištu kapitala.
[/quote]
nbakic | 02.05.2014. 11:06 u 11:06 | Odgovori
Da, sad vidim da se i jedan veliki stari dioničar aktivirao na prodaji. Ljude obično uplaši kad ima veliki prodavač. Ali što ako se netko s par miliona kuna pojavi tko vjeruje u ove nove stvari oko Varteksa i kupi taj paket ili njegov veliki dio?
Za ilustraciju tog scenarija pogledajte što se događalo s cijenom SAPN. Ona je bila niska jer je jeddan veliki prodavač visio na prodaji. I onda kad sam ja od njega kupio dva veća paketa, što se dogodilo s cijenom (druga je stvar što sam kasnije većinu tog prodao, uz poveliku dobit, ali to je zato jer mi je trebalo za druge dionice … ali usporedite dionicu SAPN prije toga i poslije toga, mislim da mi dioničari mogu biti zahvalni 🙂 ).
Eto sam N.B.na svom blogu kaže da br.4 nije njegov račun!
Real estates sale owned by Varteksa d.d. – info:
Daruvar , Trg kralja Tomislava 23
Garešnica , Trg hrvatskih branitelja 10
Zagreb , Horvaćanska 21
Kutina , Kralja Petra Krešimira IV. bb
Ivanec , Metoda Hrga 18
Varaždin , Franjevački trg 4
Rijeka , Koblerov trg bb
Eto sam N.B.na svom blogu kaže da br.4 nije njegov račun!
A jeste i vi ljudi čudni! Pa jesam 10 puta napisao gore da je ono samo ilustrativno da se vidi samo kako se po stanju u TOP10 ne moze uvik znati točno, a pogotovo bez ostatka knjige dionicara!?!?!
– Treba razdvojiti osnovno poslovanje od nekretninskog biznisa u kojemu je balon. Mi smo i u predstečajnim nagodbama imali tvrtke koje nemaju veze s nekretninama, kao Varteks na primjer, koje su bile opterećene tim problemom. Prije sedam-osam godina svi su vidjeli mogućnost brze zarade u nekretninama, ali sada se moramo vratiti industrijskoj proizvodnji. To se dogodilo Španjolskoj i Velikoj Britaniji, za razliku od Njemačke koja je ulagala u proizvodnju i to joj se isplatilo – istaknuo je ministra financija Boris Lalovac koji je dao je intervju Večernjem Listu samo nekoliko dana prije preuzimanja dužnosti novog ministra financija.[emo_smijesak]
Ćini se da Patafti niko nije htio prodati dionice ili bar nije mogao skupiti dovoljno da pređe 50% a bez toga mu ništa ne vredi. Vjerujem da je zbog toga i napravljen ovaj dil s Varteksom kojega su radnici priželjkivali u vlasničkoj strukturi!
@tin
vrlo smo blizu da Varteks otkupi od radnika Čateksa preostali udjel u tvrki(50%).
a i radnici ne bih imali ništa protiv da im Varteks bude većinski vlasnik.
diokidina
Varteks nije dao manje od 2 miliona kuna za 50% VIS PROI ( ako nije trampio za dionice Varteksa iz trezora), da bo otkupio 50% od radnika nemože računati ispod 6-10 miliona kuna. To su ipak preveliki novci za tvrtku sa TK 36 miliona kuna.
Dobili su kredit ali imali su zaostale plaće, otpremnine, da ne govorimo o potrebnim ulaganjima u nekakvu novu kolekciju ili nedajbože kakvu modernizaciju.
Ne kažem da nebi bilo sjajno ovo što kažeš ali od kuda trenutno svi ti novci?
@nimimada
vis pro je kupio 82973 dionica čateksa za 3.650,000kn. iz ovog možemo zaključit da za udjel od 50%(u vlasništvu radnika čateksa) vrijedi nešto više od 5 mil. kuna.
prodajom ostalih nekretnina koje su strateški za firmu nebitne,i te kako se mogu pronaći sredstva, ne samo za kupnju preostalih dionica čateksa, već bi bilo pametno i otkupit dionice od skrbničkog računa br.4 (koji trenutno prodaje) u top-10,te s time pojačat poziciju firme u smislu vlasničkih udjela.