Ajde plavušane moj, ima tu peglanja još 5 godina. Nemoj kasnije da bude: Nismo Dragane znali
Samo neka peglaju i dokapitaliziraju.
svi oni koji se bave trgovinom obuće i odjeće znaju kako je teško imati dobre rezultate prvog kvartala pogotovo u vrijeme težih sezonskih poremećaja kakav je bio ove zime.To je uglavnom vrijeme popusta kad se roba prodaje jako blizu ili ispod nabavnih cijena što je za RD i G naprosto pogibeljno. vidjećemo što će naš dragi Varteks pokazati svojim dioničarima. Biće zanimljivo.
Ovo je bilo godišnje izvješće. Ako si htio ohrabriti dioničare,onda …hvala, ali nisi trebao.
Ah ništa posebno, dakle: * Povrat nekretnina u Srbiji i Crnoj Gori – riješen. * Sve te nekretnine zajedno sa još dijelom nekih u Varaždinu o kojima je navodno bila već riječ ( ima veze sa nekim kolodvorom ili sl. ? ) ići će ove godine u dokapitalizaciju – unosom istih , a riječ će biti o ca. 80 miliona kuna.
Ako ovo nije uneseno u temeljni kapital, a nije, država će to unijeti kroz dokapitalizaciju. Kakvu će korist od toga imati mali dioničari? Mislim na onu direktnu, kroz povećanje vrijednosi dionice.
Pozdrav
Što se tiče Mike, on je na PTKM pokazao da zna više od ostalih pa možda čovjek ima nekih dobrih informacija koje su vezane na prvi kvartal … Inače, dosta su od ekipe u prodaji promijenili … možda se je nešto pokrenulo …[smiley2]
Što se tiče samih nekretnina – mali dioničari vjerojatno neće imati direktne koristi ali … zamisli da te ”pogodi” 30-tak dućana s kojima ipak nešto znaš napraviti … koliko je to novog plasmana, koliko dodatnog prometa … ima tu nešto …
Da se razumijemo – svaka dokapitalizacija je dobra za male dioničare osim u slučaju da je provedena izdavanjem dionica po bitno manjoj cijeni od tržišne.U takvim slučajevima radi se o dokapitalizaciji izdavanjem novih dionica po tzv. nominalnoj vrijednosti.Takav smo primjer imali sa Podravskom bankom i još dva tri slučaja pa vidimo što se dogodilo sa dionicom. U slučaju Varteksa – kada bi i išla dokapitalizacija izdavanjem dionica i onda još po tzv nominalnoj cijeni – takvo nešto jednostavno nije moguće – nominalna cijena dionice je 200 kuna što je blizu sadašnje tržišne cijene. Privredna banka je objavila dokapitalizaciju dok je cijena bila oko 900 kuna po 750, Zagrebačka banka po 7500 , dok je cijena bila 8500. U slučaju Varteksa najmanje dobro riješenje bi bilo dokapitalizirati po toj tzv. nominalnoj cijeni. U tom slučaju možemo pogledati cijenovni odnos dvije gore navedene banke tj. njihovih dionica, prije dokapitalizacije i nakon dokapitalizacije.
Po mom skromnom mišljenju neće niti biti izdavanja dionica – dovoljno je pogledati top 10 pa da nas to nadagna na takvo razišljanje.Osim u slučaju da su obavezni to napraviti po nekom prospektu – međutim to meni nije poznato.
Kratkoročno dobra prilika u svakom slučaju-za one koji imaju novaca u ovom trenutku naravno.[smiley2][smiley2][smiley2]
[/quote]
Varteks je sličan Petrokemiji po tome što je je kod obje dionice trebalo samo predvidjeti budućnost.Još ako netko prati poslovanje nove uprave u Varaždinu posao mu je malo čak i olakšan. Ekipa u Varaždinu sigurno će znati izvući maksimum iz prostora koji su u povratu, a to je veliki benfit za dioničare u budućnosti. Nema bolje stvari, skužiš tko ima malo u glavi u kojoj firmi, kupiš te dionice i čekaš zaradu ležečki.
Ako ovo nije uneseno u temeljni kapital, a nije, država će to unijeti kroz dokapitalizaciju. Kakvu će korist od toga imati mali dioničari? Mislim na onu direktnu, kroz povećanje vrijednosi dionice. Pozdrav
Ti to mene zezaš ili pitaš ozbiljno?
[smiley7]
Kakvu korist smo imali mi dioničari PBZ-a i ZABE?
Istina može biti i loša dokapitalizacija, ako se radi o razvodnjavanju kapitala, ali to u slučaju Varteksa nije moguće. Kada bi i išlo izdavanjem dionica, nominala je 200 kuna, što je praktički skoro pa tržišna cijena tako da u ovom slučaju mali dioničari mogu očekivati jedino dobre vijesti, kako god okreneš.[smiley2]
Mislim da će dokapitalizacija ići jednostavnim unosom nekretnina u temeljni kapital i to je to. Najbolje za mene , tebe, Koščeca i Fimu.Ovdje ne postoji jak većinski vlasnik pa da diktira uvjete.
Gdje je izvješće za 1Q?
Nakon Kraša, i varaždinski Varteks pokušava regulirati pitanje svoje imovine u Srbiji, koja je vraćena tvrtki, a većinom se i koristi. Međutim, ta imovina u pretvorbi nije bila u bilanci tvrtke i vrijednost je pripala Fondu za privatizaciju, slično kao što je i Kraševa tvrtka u BiH, Mira iz Prijedora, u prvoj fazi prebačena u vlasništvo HFP-a. Kraš je uspio otkupiti dionice za kunu, uvrstiti ih u svoj temeljni kapital i povoljno prodati zaposlenicima.
Poslali prijedlog
Prijedlog takva modela povrata stigao je u HFP prije nešto više do mjesec dana, iako je Varteks među prvima uspio vratiti svu svoju imovinu u Srbiji. Vraćena su 34 poslovna prostora, većinom u Beogradu i 29 većih gradova Srbije.
Varteks je još početkom 2000. godine osnovao poduzeće Varteks plus sa sjedištem u Beogradu, koje je radilo na poslovima vezanim uz vraćanje imovine oduzete nakon raspada bivše države.
U zahtjevu HFP-u Varteks traži da se oko 14 milijuna eura vrijednosti nekretnina pretvori u dionice, što je oko 30 posto kapitala (309 milijuna je temeljni kapital Varteksa), te prenese tvrtki za jednu kunu, a ona će na osnovi tih dionica organizirati ESOP, povlaštenu prodaju ili čak podjelu dionica bez naknade zaposlenicima.
Zasad u Fondu za privatizaciju nemaju konkretnog rješenja.
Fond najprije mora provesti dokapitalizaciju Varteksa, a to bi se trebalo dogoditi već na sljedećoj skupštini dioničara. Tek tada HFP može svoj udjel, a u Fondu kažu da je to 75 milijuna kuna, Varteksu prodati za simboličnu jednu kunu. Ako do toga dođe, tvrtka mora, kao što je i predložila, taj dodatni kapital pretvoriti u radnički sustav dioničarstva, vjerojatno po modelu Kraša.
http://www.vecernji.hr/home/manager/795445/index.do
Znači trebalo bi to biti riješeno već na sljedećoj skupštini.
Ajde neka riješe konačno, znaći točan je iznos koji sam nagovještavao 75 miliona kuna!
Ajde neka riješe konačno, znaći točan je iznos koji sam nagovještavao 75 miliona kuna!
Što kažete kolega na ovaj prijedlog da se radnicima podijele te dionice? Ja sam se nadao da ćemo svi moći kupiti po povlaštenim uvjetima.
Aha, svi tj. svi članovi Uprave će kupiti dionice. A rezultati 1q su negativni, Dragan ih je već vidio.
Rekao sam ja da treba tu dosta godina peglanja.
Aha, i još da promijene upravu radi lakše podjele dionica.