VART (Varteks d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VART (Varteks d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

TOŽ: ” Samo neki dijelovi za one kojima se nečita sve: Varteks d.d. u 2006. godini smanjio gubitak 14 puta u odnosu na prethodnu godinu… ” Sve pet, ali ja sam mislio na konsolidirano. Vaš link Pozdrav

Ok moja isprika a moje viđenje je slijedeće:

Gledam ovaj drugi izvještaj za Varteks pa ne mogu očima vjerovati. Kažem Milka ženo jel ovo opet gubitak ????
Pa kako kad su ispeglali gubitke. E ti konsolidirani izvještaji ubijaju u mozak. Sve je fino dok ne dođe još malo gubitaka. Neće Dragan tu ni kunu uložiti.

Like my women hot and my beer ice cold, a real fast cars and my whiskey old, like a slow drive down a long dirt road - THAT'S HOW I LIKE IT

1. U 2006. (kons) Gubitak se je smanjio za 76,04% ili aps. za 25 mil. kn-a – svakako pozitivna stvar, po meni prostora ima upravo zbog ovako visoke promjene
2. Prihodi su se smanjili za 5,17% ili aps. za 24,6 mil. kuna – meni svakako najlošija stavka, ali razumljivo za društvo koje je u restrukturiranju, za iskusnijeg čitatelja FI to bi značilo uz normalno smanjenje izvarednih rashoda i rješavanje neprofitabilnih jedinica (koncept B2B) dakle prihoda koji su sa sobom povlaćili veće troškove po jedinici proizvoda.
3. Rashodi – jako veliko smanjenje za čak 9,81% ili aps. za 50 mil. kuna – povezano sa prihodima i B2B konceptom – naglasak na ekonomičnost
4. Poslovni prihodi – pad od 2,94% – usko vezano uz ukupne Prihode, manji pad nego ukupni upravo zbog riješavanja ne proftitabilnih dijelova.
5. EBIT – sa – 16,5 mil. kuna prešao na +9,17 mil. kuna – po meni izrazito pozitivna stavka – napokon su počeli poslovati pozitivno dakle jedna od stvari koju će sigurno riješiti je reprogramiranje dugova, jednostavno da dugovi manje koštaju.
6. EBITDA – povečao se za 17 puta ili ti sa 1,4 mil. kuna na 26,6 mil. kuna – slično kao i EBIT – dakle operativno se posluje sa dobiti (OPM = + 0,71%) – + novčani tok je pozitivan, može netko kazati nema amortizacije a gdje je zamjena, istina ali ja kažem a gdje je revalorizacija i kolika je (ja sam si izradio tablicu, ali nedam) opet pitanje ali to se može kazati za sva poduzeća, istina ali nisu isti uvjeti kada je bila zadnja revalorizacija i da lli je uopće bila po pojedinom poduzeću, po kojoj metodi?

NASTAVAK SLIJEDI MORAM PO ŽENU

Pusti priče, kad će Varteks više u plus ?? Kako će konsolidirani izvještaji pomoći dioničarima ????

Bojim se nikako !!!

Like my women hot and my beer ice cold, a real fast cars and my whiskey old, like a slow drive down a long dirt road - THAT'S HOW I LIKE IT

7. Tekuća likvidnost – iznosi smanjena sa 1,24 na 1,1 – loše smanjenje ali 1,1 je za mene zadovoljavajuć
8. Neto obrtni kapital je smanjen sa 49 mil kn-a na 23,6 mil kuna – pozitivan vs negativan – ADRIS vs KONZUM, prvi kupuju malo i kreditiraju drugi kupuju puno i kreditirani su. Pozitivan novčani tok je po meni potencijal koji treba iskoristiti ili još bolje znati iskoristiti, prostor za rast – za tekstilnu industriju pozitivan obrtni kapital je svakako prednost
9. Stopa pokrića kamata napokon je pozitivna, sa -0,97 na +0,52
10. Bvps – 231,71 kn, trenutno smo na P/Bv – 0,98
11. P/S – 0,70 – dakle MkCap je ispod Prihoda ili ti cijena je ispod prihoda po dionici – eee tu vidi veliki prostor za rast, zapamtite ovaj pokazatelj jer u moru loših pokazatelja (po poduzećima) sve češće čemo ga promatrati, npr. pogledajte MDKA i gdje ona može završiti uz malo optimizacije poslovanja (nemam MDKA, naglasak je na optimizacija), ukratko kako optimizacijom sa dobrim P/S možemo doći do jako dobrog P/E koji kasnije prelazi u Bv/P/Bv
12. Pokriće dugoročnog duga – sa 0,92 na 0,82 smanjilo se za 10,78%, dakle kapital je manje opterečen – povezujem sa povečanjem kratkoročnog duga i pretpostavljam da slijedi u 2007. jedan izvaredan novčani tok (mislim i najavljena je selidba iz centra Varaždina).
Varteks bi mogao u obrtnom kapitalu otići u minus (na štetu dobavljača, ne slažem se sa tim ali recimo KNZM to najbolje radi) te prepoloviti kartkoročne fin. obveze a samim time bitno smanjiti u P&L-u trošak istih.

…kolega tož… nisam ekonomista… ali trud za ovu gore izvedenu analizu zaslužuje svaku pohvalu.
Pozdrav i ugodan vikend.

Scio me nihil scire

7. Tekuća likvidnost – iznosi smanjena sa 1,24 na 1,1 – loše smanjenje ali 1,1 je za mene zadovoljavajuć 8. Neto obrtni kapital je smanjen sa 49 mil kn-a na 23,6 mil kuna – pozitivan vs negativan – ADRIS vs KONZUM, prvi kupuju malo i kreditiraju drugi kupuju puno i kreditirani su. Pozitivan novčani tok je po meni potencijal koji treba iskoristiti ili još bolje znati iskoristiti, prostor za rast – za tekstilnu industriju pozitivan obrtni kapital je svakako prednost 9. Stopa pokrića kamata napokon je pozitivna, sa -0,97 na +0,52 10. Bvps – 231,71 kn, trenutno smo na P/Bv – 0,98 11. P/S – 0,70 – dakle MkCap je ispod Prihoda ili ti cijena je ispod prihoda po dionici – eee tu vidi veliki prostor za rast, zapamtite ovaj pokazatelj jer u moru loših pokazatelja (po poduzećima) sve češće čemo ga promatrati, npr. pogledajte MDKA i gdje ona može završiti uz malo optimizacije poslovanja (nemam MDKA, naglasak je na optimizacija), ukratko kako optimizacijom sa dobrim P/S možemo doći do jako dobrog P/E koji kasnije prelazi u Bv/P/Bv 12. Pokriće dugoročnog duga – sa 0,92 na 0,82 smanjilo se za 10,78%, dakle kapital je manje opterečen – povezujem sa povečanjem kratkoročnog duga i pretpostavljam da slijedi u 2007. jedan izvaredan novčani tok (mislim i najavljena je selidba iz centra Varaždina). Varteks bi mogao u obrtnom kapitalu otići u minus (na štetu dobavljača, ne slažem se sa tim ali recimo KNZM to najbolje radi) te prepoloviti kartkoročne fin. obveze a samim time bitno smanjiti u P&L-u trošak istih.

prijatelju, cijenim trud i vrijeme koji si utrošio na ovu analizu. Naročito pažnju treba obratiti na nizak P/S i P/BV.
Kad neka firma ima jako niske ove pokazatelju, a dobro radi i poboljšava poslovanje iz kvartala u kvartal kao što to radi Varteks, to je znak da treba kupovati jer neminovno slijedi porast cijene.

Još jednom te pozdravljam, a cijena dionice će jako brzo pokazati koliko si u pravu.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Da rezimiram i ne dosađujem :
Imam dionice VART i u jako dobrom sam plusu, pa sa te strane se može kazati da sam subjektivan.
Svakako mi se VART čini prihvatljiviji za kupnju na 160 , 170, 180, 190 … kuna ali one pozitivne stvari tek slijede (ne mislim na inside jer me to niti ne zanima, ako na taj naćin trguje 90% tkz. iskusnih investitora to je njihov problem).
Trenutno uprava mi je veliki plus jer mislim da su dokazali da mogu, ali nakon preseljenja i konsolidacije predstoji im velika bitka za prihode, smatram da ulaze u onu malu nišu koja postoji u tekstilnoj industriji prodaja koja ide skupa sa vrlo kvalitetnom proizvodnjom.
Za naše tržište mislim da spada u onu kategoriju overgrowth ali undervalued.
Kod Varteksa smatram da postoji prostora za rast, recimo : Da naprave u 2007. ili čak (ili tek) 2008. ono što su napravili u 2006., razliku od 25 mil. kuna (u dobiti, mimo izvr. novčanog toka, mimo revalorizacije ili povrata imovine) dobit bi bila 17,3 mil kn-a a na 226 kn-a P/E bi bio 16,22 – vrlo dobar pogotovo za tekstilnu industriju.
Za vrijednost spomenut ću samo da je MkCap = 281,5 mil kuna ili ti 38 mil EUR, pa meni za XXXX kvadrata građevinskog zemljišta (oko ZG) nude xxx EUR/m2 i to ovi iz EU, a zemljište mi je bilo samo trošak a ipak sam odbio. Valjda nam treba doći neki talijan i kupiti Varteks te ga kasnije prodati po daleko većoj cijeni, kao jednog istarskog hotelijera prije pet godina (čini mi se).
KONEC

Nema sumnje, pohvala kolegi TOŽu.

P.S. Molim kolegu Lukija da bude aktivan slijedeći tjedan, ostalo casha od HDEL, pa bi bilo zgodno ako može opet kakav lažnjak.[smiley2]

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Slažem se sa kolegom TOŽ-om…..jedina šansa za Varteks je da ga neko kupi…
Pozdrav SVIMA na ovoj temi…..a radnicima na čijem znoju mi ovdje mlatimo pare želim..SRETAN 1. MAJ !!! [smiley2][smiley2][smiley2]

Burza je kocka, ma koliko mi šutjeli o tome........

Slažem se sa kolegom TOŽ-om…..jedina šansa za Varteks je da ga neko kupi… Pozdrav SVIMA na ovoj temi…..a radnicima na čijem znoju mi ovdje mlatimo pare želim..SRETAN 1. MAJ !!! [smiley2][smiley2][smiley2]

James Bond ne razumijem to o znoju i mlaćenju para … pa za Tebe je Varteks pljugaona pa pretpostavljam da nemaš niti dionica … A što se radnika tiče, ne brini Ti za njih … svaki onaj koji je ostao vjeran svojoj kompaniji (čitaj: Varteksu) i nije prodao svoje dionice u ove je 2,5 godine zaradio, blago u Gospodinu,ca 5x … pa ako je radnik npr. imao bar 200 dionica vrijednost mu im je porasla sa 8.500 kn na 45.000 kn … Ako je prosječna plaća takvog radnika 2.300 kn to mu je ca 19 dodatnih plaća u periodu od ca 33-35 mjeseci … I, zato , brigaj Ti svoje brige …

Imam ruku k'o Alija Sirotanović; sitna lova mi samo klizi kroz prste, a do velike ne mogu ...

Ne znam baš da su jadni radnici zaradili na dionicama, moji starci i njihovi kumovi su svi prodali već davno, a imali wsu malo bolje plaće nego što su Varteksove.

New Report

Close