Bv je ipak samo tehnikalija.
http://www.investopedia.com/articles/fundamental/03/112603.asp
“Assume a company has $100 million in assets on the balance sheet and $75 million in liabilities. The book value of that company would be $25 million. If there are 10 million shares outstanding, each share would represent $2.50 of book value.”
http://www.investopedia.com/terms/o/outstandingshares.asp
Stock currently held by investors, including restricted shares owned by the company’s officers and insiders, as well as those held by the public. Shares that have been repurchased by the company are not considered outstanding stock.
Daj ne pričaj koješta, što bi rekli naša braća. Što se obračuna BV tiče moraš oduzeti trezorske, a to ti nisi napravio i tada dobiješ puno veći BV, a kako je naše tržište gladno dionica koje se trže ispod BV, tada možemo konstatirati kako će i on najmanje biti dosegnut. Isto tako, ako netko smanji gubitak za 10 puta to se čini vrlo dobrim, a to što su smanjili troškove ne znači ništa loše kao što želiš prikazati. Mnoge tvtrke smanjuju troškove da bi za početak “radili ” s dobiti, a to nas najviše kao dioničare zanima. Uz još jedno koje neću imenovati, jedno od najboljih izvještaja s ZSE te nagovještaj još boljih, a kupuje se perspektiva, zar ne, odnosno buduće poslovanje.
Nisam mislo reći da je izvješće loše, ono je svakako bolje nego prošle godine, ali nije niti tako sjajno kako ga ti želiš prikazati. Ja sam ti dao i neke argumente za to, ali ti ih jednostavno ignoriraš. Pretpostavljam da je to zbog toga jer ne razumiješ ono o čemu ja govorim. Danas sam ti već na temi BLJE objasnio što znači promjena zaliha gotovih proizvoda, ati ti to očigledno nisi shvatio. Prozivaš me da pričam gluposti jer računam BV tako “da me celi svet razume”, a ne računam ga onako kako ga računaju u Zimbabveu ( da se ne uvrijede oni u Zimbabveu). Isto tako, siguran sam da ti nije jasno što konsolidirano izvješće znači i kako se izrađuje. U suprotnom nebi tvrdio da se efekat prodaje povezanog poduzeća može vidjeti jedino u konsolidiranom izvješću. Nisam nikada tvrdio da je smanjenje troškova nešto loše. Naprotiv, bez kontrole troškova nema niti uspješnog poslovanja. Veći naglasak bi stavio na stagnaciju prihoda, a sve to zbog toga jer sam nakon onolikih postova o sklapanju novh ugovora, otvaranju novih tržišta i prodajnih centara ipak očekivao da će se prihodi znatno povećati.
Ono što je važno, prodajom Tiskare gdje , ako sam dobro shvatio očekujemo 6 miliona kuna izvanrednih prihoda , Varteks konsolidiranim izvješćem, ne samo da izlazi iz gubitaka , već je i dobit kakva takva. Pozitivan tren poslovanja je nastavljen, iako zadnji kvartal poslovali sa 0,
Krivo si shvatio.
Pozdrav
Dakle… da utvrdimo gradivo [smiley11]
Kapital i rezerve u iznosu 297.620.000,00 kn
Emitirane dionice u kolicini 1.545.859 kom, od toga vlastite dionice u temeljnom kapitalu 300.089 kom
Sad sve ovisi da li je tih 300k komada uneseno kao temeljni kapital ili je drustvo naknadno kupovalo… u tome lezi razlika izmedju dva suprotstavljena BV 🙂 i jedan i drugi iza sebe imaju svoju kalkulaciju…
Dakle… da utvrdimo gradivo [smiley11] Kapital i rezerve u iznosu 297.620.000,00 kn Emitirane dionice u kolicini 1.545.859 kom, od toga vlastite dionice u temeljnom kapitalu 300.089 kom Sad sve ovisi da li je tih 300k komada uneseno kao temeljni kapital ili je drustvo naknadno kupovalo… u tome lezi razlika izmedju dva suprotstavljena BV 🙂 i jedan i drugi iza sebe imaju svoju kalkulaciju…
Ne, postoji samo jedan ispravan način izračuna Bv : (K+R)/ukupan broj glavnih dionica.
Anglosaksonsko računovodstvo ne poznaje zadržavanje dionica prilikom primarne emisije (ima iznimaka ali u samoj “biti” ne).
Rif : “Računovodstvo trgovačkih društava” (2001) – GULIN – “Računovodstvo kapitala” str. 601:
Knjigovodstvena vrijednost dionica = citat ” … Ova vrijednost se računa da se cijeli iznos kapitala (Glavnica + rezerve + zadržana dobit) podijeli sa brojem glavnih dionica.
Glavne dionice (outstanding) :” to su emitirane dionice umanjene za trezorske dionice. .”
Trezorske – kupnja vlastitih, opoziv ili donacija
Bvps Vart = 297.620.000K/(1.545.859E – 300.089T) = 238,90 kn
Da, slažem se ako svi računamo na isti na način bitna je komparacija između pokazatelja istih (ispravnih ili pogrešnih) metoda izračuna.
Kako ste samo došli do booka od 239 kuna kolega. Pa nije li to vrlo jednostavno: Kapital + rezerve = 297.620.000 kuna Broj dionica = 1.545.839 dionica ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Book je točno 192.53 kuna ____________________________ E sad mi pokažite kako ste vi došli do 239 kuna ?
Varaš se , kolega TOŽ ti je dobro to pojasnio.Book je 239 kuna.
Dakle… da utvrdimo gradivo [smiley11] Kapital i rezerve u iznosu 297.620.000,00 kn Emitirane dionice u kolicini 1.545.859 kom, od toga vlastite dionice u temeljnom kapitalu 300.089 kom Sad sve ovisi da li je tih 300k komada uneseno kao temeljni kapital ili je drustvo naknadno kupovalo… u tome lezi razlika izmedju dva suprotstavljena BV 🙂 i jedan i drugi iza sebe imaju svoju kalkulaciju…
Ne, postoji samo jedan ispravan način izračuna Bv : (K+R)/ukupan broj glavnih dionica.
Anglosaksonsko računovodstvo ne poznaje zadržavanje dionica prilikom primarne emisije (ima iznimaka ali u samoj “biti” ne).
Rif : “Računovodstvo trgovačkih društava” (2001) – GULIN – “Računovodstvo kapitala” str. 601:
Knjigovodstvena vrijednost dionica = citat ” … Ova vrijednost se računa da se cijeli iznos kapitala (Glavnica + rezerve + zadržana dobit) podijeli sa brojem glavnih dionica.
Glavne dionice (outstanding) :” to su emitirane dionice umanjene za trezorske dionice. .”
Da, slažem se ako svi računamo na isti na način bitna je komparacija između pokazatelja istih (ispravnih ili pogrešnih) metoda izračuna.
Jedna pjesma za sve prisutne:
Prema Zakonu, pak, trezorske dionice ne daju pravo glasa uslijed čega se u ovisnosti od njihova broja povećava realtivni udio u glasovima ostalih vlasnika dionica. Tako se, što je veći broj trezorskih dionica, smanjuje postotak kapitala na temelju kojeg se mora objaviti javna ponuda.
Vlastite ili trezorske dionice (Tr) – Društvo može kupovati dionice za svoj račun u skladu s zakonom, ovim načinom društvo može utjecati na tržišnu vrijednost dionica. Društvo može trgovati ovim dionicama te tako uvećavati dobit, može ih donirati i koristiti kao opcije te koristiti kao jamstvo.