Tjedan uvrštenja Varteksa u prvu kotaciju Zagrebačke burze je iza nas.
Malo po malo napredujemo, veseli to što se kupnje podosta nakupilo na razinama preko 180.
Prodaja i dalje sitna do 200, osim onog naloga na 192 sa 1000 komada ozbiljnije prodaje praktički nema , i tako je to već mjesecima.
U danima i tjednima što dolaze možemo očekivati samo dobre vijesti, vijest o povratu nekretnina bi konačno trebala izaći u javnost, godišnje izvješće izlazi tek krajem 4. mjeseca, i tu očekujem zadržavanje pozitivnog trenda započetog u zadnjem trpmjesječju.
Iako sumnjam da će godinu Varteks završiti u dobitku, dobit od kojih 1-2 miliona u zadnjem tromjesječju bi bila odlična vijest, potvrda pozitivnog trenda i završetak godine u minimalnom minusu.
Ne zaboravimo činjenicu da se kod Varteksa radi o srednjem do relativno visokom free floatu , usprkos čemu na prodaji već mjesecima jednostavno nema ozbiljnije količine dionica na ponudi.
Svi se sječamo traženja od prije koji mjesec 20 000 komada dionica za kupiti, ponude jednostavno na burzi nije bilo, pa se išlo okolnim putem. Već kada sam pomislio da se nije našao prodavatelj, transakcije su ipak obavljene, ali ostaje činjenica da se tražilo 2-3 tjedna za kupit ovakvu količinu dionica Varteksa.
Kako sam već i ranije pisao , najvažnija vijest koju očekujemo je ona o povratu neketnina , kao i o vjerovatnom unosu istih u temeljni kapital tvrtke , što bi u mnogome povečalo book Varteksa i naravno dalo ogroman poticaj daljnjem rastu cijene dionice na burzi.
Onaj tko je počeo kupovati Varteks kada i ja , krajem 12 mjeseca do sada ima prosjek 35 % u plusu ,što i nije tako loše , zar ne ??[smiley2]
Onih 1000 komada na 192 kn je 192.000 kn-a što i nije velika količina niti iznos. Zanimljivo je trgovanje VART jer kada se kupi od prodaje odmah iza netko lupi po kupnji sa 30-40 komada – po meni nelogično. Ako su to možda radnici ili sitni ulagači pa zar im broker ne kaže gledajte trenutna cijena je 187 kn-a, a kupnja je dobra pričekajte malo dobit ćete koju kunu više?
Danas sam pričao sa poznanikom koji se bavi trgovinom plemenitih metala, posebno zlatom i kaže vratio se iz SAD-a i u NY u robnoj kući je vidio odijela Varteksa kako se prodaju pokraj drugih kvalitetnih marki. Ako je govorio istinu, a vjerujem da je jer se ne bavi trgovinom VP, po meni to znači još jednu korak prema pozitivnom poslovanju i stabilnoj budućnosti Varteksa.
U danima i tjednima što dolaze možemo očekivati samo dobre vijesti, vijest o povratu nekretnina bi konačno trebala izaći u javnost, godišnje izvješće izlazi tek krajem 4. mjeseca, i tu očekujem zadržavanje pozitivnog trenda započetog u zadnjem trpmjesječju.
Iako sumnjam da će godinu Varteks završiti u dobitku, dobit od kojih 1-2 miliona u zadnjem tromjesječju bi bila odlična vijest, potvrda pozitivnog trenda i završetak godine u minimalnom minusu.
S ovime se slažem, jer da završe prošlu godinu s pozitivom, trebala bi im dosta velika dobit. Ali i sama zadnjekvartalna dobit bit će i više nego uspješno jer to bi bio drugi kvartal zaredom s dobiti. Također, bit će zanimljivo čekati rezultate prvog kvartala 2007. godine, a to je vrlo blizu.
A vijest o nekretninama svi iščekujemo, pitanje je jedino u kojem će se izvještaju prikazati.
BIT ĆE DA NAM DOBRO IDE!
Ako bude nula,ja zadovoljan. Što se tiče nekretnina,mislim da neće biti ništa prije 03.2008.
ova dionica je jedan od većih zicera u dogledno vrijeme. 200 kuna je pitanje dana, a i cifre iznad toga prilično su realne. Trend poslovanja prema mojim informacijama je više nego pozitivan, a u iduće dvije godine otvoriće se dosta novih kvadrata prodajnog prostora.
Samo da ona nama prodje 200 kuna…onda je sljedeca magicna brojka 500…a rok…pa recimo 18 mjeseci…
Samo da ona nama prodje 200 kuna…onda je sljedeca magicna brojka 500…a rok…pa recimo 18 mjeseci…
može izračun za navedeno?(autor je vlasnik 50 dionica)[smiley6]
Pisalo se da Varteks izlazi iz gubitaka na kraju godine.
Sada je već priča drugačija??
Što će biti tek sa nekretninama?
koliko ja znam košćec je izjavio da su sa krajem 3q već ispeglali gubitke tako da ne znam otkud sad ta nevjerica. očito nekome još nije dosta skupljanja
nije se “pisalo” da varteks izlazi iz gubitaka, već je to izjavio osobno predsjednik uprave varteksa
NR
nije se “pisalo” da varteks izlazi iz gubitaka, već je to izjavio osobno predsjednik uprave varteksa NR
???
Pisalo se da Varteks izlazi iz gubitaka upravo to da…, a izjava o peglanju gubitaka može se tumačiti na više naćina…….da….i prelazak u pozitivno poslovanje je ” peglanje ” gubitaka , ali to nije isto što i završiti godinu u plusu, zar ne??
Pa zašto sada drugačije pisanje najednom …??
I kada će konačno ” vijest o povratu nekretnina “, zna li ……hm…. netko.
[smiley6][smiley6]
??? Pisalo se da Varteks izlazi iz gubitaka upravo to da…, a izjava o peglanju gubitaka može se tumačiti na više naćina…….da….i prelazak u pozitivno poslovanje je ” peglanje ” gubitaka , ali to nije isto što i završiti godinu u plusu, zar ne?? Pa zašto sada drugačije pisanje najednom …?? I kada će konačno ” vijest o povratu nekretnina “, zna li ……hm…. netko. [smiley6][smiley6]
Nije mi jasno na koga ciljaš da drugačije piše. Nitko ne zna da li je u plusu ili minusu završila prošla godina, ali je sigurno da su gubici, ako ih je bilo, bili minimalni.
Po meni mogući scenarij:
– izlazak izvještaja sljedeći tjedan (rok do 30.03.2007. godine) i eventualna prilika za dokup ako “određeni” investitori to ocijene kao loše, mislim taj eventualni minus,
– sigurno je da usporedbom 04/05 i 04/06 vidjet će se značajni pomak,
– čekanje novog kvartalnog izvještaja, ako je pozitivan, podiže se granica vrijednosti
– vijest o nekretninama iz Srbije, imamo novi BV, kao što kaže Plavi
U zadnjem kvartalu 2005. godine imali su – 15.114.000 gubtaka, ukupno za cijelu 2005.godinu – 33.193.000 kuna. Nadalje, u 03/2006 su imali 1.056.000 dobiti i ukupno za tri kvartala 2006. godine – 4.688.000 kuna gubitaka. Trebalo bi im 5 milijuna kuna dobiti da završe 2006. godinu u pozitivi.
Kako je 04/2005 bio loš, i ukupno cijela 2005. godina, i mala dobit 04/2006 ako se nastavi trend prethodnog kvartala, bit će i više nego dobro. Mislim da je situacija sad malo jasnija.
Zaključak: ako su i završili 2006. godinu u minusu, taj minus ne bi trebao biti veliki, barem ako je suditi po riječima direktora i trendu u prošloj godini.