Utjecaj rasta cijena žitarica na dionice prehrambenih i inih vezanih tvrtki

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj rasta cijena žitarica na dionice prehrambenih i inih vezanih tvrtki

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

S obzirom na ogroman porast cijene pšenice i kukuruze, te na globalni trend jačanja proizvodnje biodizela (što JE definitivni uzrok rastu cijene žitarica, a time i hrane, a time i troškova života; op.a. – biodizel je najveće zlo u povijesti čovječanstva, o tome možemo argumentirano raspravljati), uskoro se mogu očekivati bitno drukčiji RDG u budućnsoti poduzeća koje ovise o ovim ulaznim sirovinama. Kod nas su to svakako BLJE i svi ostali PIK-ovi, Mlinar, Čakovečki mlinovi, pekarne, BC Institut i brojne druge tvrtke.

Evo i osvrta s business.hr :

“U praksi, kako bi zaštitila građane od cjenovnih šokova, ali prije svega proizvođače tog strateški važnog proizvoda, ni jedna vlada nikada nije donijela nižu otkupnu cijenu pšenice od prošlogodišnje. Zbog toga bi poželjno povećanje proizvodnje trebalo biti jamstvo rasta cijena dionica proizvođača pšenice. Hoće li se ta očekivanja ispuniti u budućnosti ovisi prije svega o vladi. ”

Predlažem raspravu o ovom fenomenu rasta cijena strateških sirovina i utjecaju istih na dionice vezanih tvrtki.

Hell is Empty and all the Devils are Here

Prvi korak koji se po meni mora učiniti je otvaranje Burze žitarica i pšenice, kako bi se postigla najpovoljnija cijena otkupa za proizvođača i definirao omjer ponude i potražnje……evo imaju je i susjedi nam srbi a mi je još nemamo…..

Burza je kocka, ma koliko mi šutjeli o tome........


…biodizel je najveće zlo u povijesti čovječanstva, o tome možemo argumentirano raspravljati), uskoro se mogu očekivati bitno drukčiji RDG u budućnsoti poduzeća koje ovise o ovim ulaznim sirovinama. Kod nas su to svakako BLJE i svi ostali PIK-ovi, Mlinar, Čakovečki mlinovi, pekarne, BC Institut i brojne druge tvrtke….

Ovo o biodizelu je velika istina. Ali činjenica je da će mnogi profitirati, naročito dioničari BC Instituta i PIK-ova.

Budd, mislim da si podosta u krivu jer će to drastično povećanje cijena žitrica, uljarica, a posebice kukuruza najviše pogodit seljake i PIKove koji su fokusirani na stočarstvo i proizvodnju mlijeka jer oni iovako krpaju kraj s krajem i ove cijene njihovih inputa ih doslovno dovode u propast. Naime trenutno je cijena 1kg suhog zrna kukuruza = cijeni 1 litre mlijeka koju dobije proizvođač. A firme poput Mlinara, Čakovečkih mlinova, BC Instituta će i dalj imati iste profitne marže jer će oni to prevaliti na krajnjeg potrošaća.Štoviše, još bi mogli i zaraditi, zoran primjer tome ti je bio u ljeto ove godine kad se pšenica otkupljivala po kunu-kunu i deset lipa (daleko največi otkupljivać je Agrokor) da bi po završetku otkupa i isplate izlobirali i kod države, udogovoru sa pekarima da se cijena brašna te mlinarsko-pekarskih proizvoda podigne 20-50% na temelju čeka će CKML, djelomčno MLNR, a pogotovo Agrokor zaradit ogromnu lovu.


Prvi korak koji se po meni mora učiniti je otvaranje Burze žitarica i pšenice, kako bi se postigla najpovoljnija cijena otkupa za proizvođača i definirao omjer ponude i potražnje……evo imaju je i susjedi nam srbi a mi je još nemamo…..

dali se nesto promjenilo u svezi ovog nakon 10 god?

"Nikad čovjek ne može da kaže onoliko mudrosti koliko može da prešuti gluposti" top spameri 1 serislav 2 zorangutan 3 trial

New Report

Close