Meni su rekli u Fini da taj porez nitko ne plaća, samo ja. Da sam glup, da kud se guram dok me nitko ništa ne traži.
Može pitanje… u trgovanju na ZSE ostvario sam u kalendarskoj godini gubitak od 5 000 kn, a trgovanjem izvedenicama (npr. nafta, zlato, eurusd…) preko brokera admiral markets ostvario sam u istoj kalendarskoj godini dobit od 7 000 kn.
Kada prijavljujem porez na dobit, dali mogu “prebiti” ovaj dobitak od 7 000 kn što sam ostvario trgovanjem izvedenicama s gubitkom od 5 000 kn na ZSE?
Odnosno dali moram platiti porez na dobit na iznos 7 000 kn ili samo na razliku od 2 000 kn?
Hvala
Pa porez se zove “Porez na kapitalnu dobit”, Vas kapital je ostvario (nije bitno u kojoj klasi) neto dobitak od 2 tis kn i to je porezna osnovica…
Ovo je samo moje misljenje, sve suprotno bila bi idiotarija…ali u ovoj bolesnoj drzavi sve je moguce…
Mislim da da ali nisam siguran, ja trgujem samo dionicama.
Nego ovo što su nam uzeli dionice dlkv ide u neoporezivo tako da nejde u gubit. Lopovi
Je li ovo općenito vrijedi za svako spajanje dionica? Sve prodano nakon spajanja da ne ide u poreznu osnovicu?
Zakon o porezu na dobit, članak 20.l veli:
Ako pri zamjeni dionica i udjela član preuzetog društva ostvaruje kapitalne dobitke, oni se ne oporezuju, a gubitak koji bi bio ostvaren zamjenom vrijednosnih papira preuzetog društva ne priznaje se u svrhu oporezivanja.
Ne znam jel pod zamjenu misli na tip zamjene koji je bio na SUKC, ili se i ova spajanja/dijeljenja kao sad najnovije na DDJH i ATGR računaju?