Moramo i dividendu upisati u poreznu prijavu?
Domaća dividenda se oporezuje odvojeno odmah po isplati tako da ne. I u slučaju kapitalnih gubitaka se ne može dobiti povrat jer se odvojeno oporezuju. A eventualnu iz USA je trebalo prijavljivati kroz godinu, ali to je posve druga priča koje će se nadamo se ubrzo ukinuti.
Molim nekog da mi se javi tko razumije ovu fifo metodu. Ja napravim kupi prodaj i imam gubit 100 kn a po brokeru imam za platiti porez na 1000 kn. Hvala.
FIFO znači da prvo prodaješ ono što si prvo kupio.
Primjer. Početkom godine kupio si 200 kom ADRS2 po 330 kn.
U prosincu si kupio još 100 kom ADRS2 po 390 kn. I recimo isti dan prodao 100 kom ADRS2 po 389 kn. Prodao si iz one prve kupnje i imao dobit: 38900-33000=5900 kn. Umanjeno za naknade. Iz tvoje perspektive možda izgleda kao denvni trade, ali s FIFO pravilom nije.
Izgleda da se smanjuje porez na kapitalnu dobit ali primjena tek dogodine ako dobro shvaćam
https://www.rrif.hr/Objavljene_su_izmjene_poreznih_zakona-1841-vijest/
Ok. Ali da li si probao sam računati ove naloge gde imaš stare i nove dionice. Prekomplicirano mi je to. Normalno mi je da dam ovo od brokera i priložim to kao prilog. Tko će to prepisivati, ima cifri pun kofer od jednog naloga. Mogu ja upisati u prijavu samo ukupnu gubit ili dobit po dionici a cijene kupnje i prodaje će vidjeti u prilogu. A i tko će to kontrolirati…
Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka sa 12 na 10%.
Koliko vidim primjena kreće od 01.01.2021.
Dividenda također sa 12% na 10% ali se onda dolje spominje samo pravne inozemne osobe. Ili je to možda samo dodatak… u svakom slučaju 2% niži porez je ipak korak naprijed.
Kako da provedem dionice Leda i Belja?
Ukoliko ih niste prodali i nemate dokument u pisanog obliku, nikako.
Nebitno jer ništa ne vrijede, dokle god ih ne prodate Porezna računa da ste u poziciji i nemate pravo odbitka.
Dakle, jedno veliko sr*nje. Izgubili ste novce ali ne možete umanjiti poreznu osnovicu jer ste službeno i dalje u poziciji.
Ako ti je prošlo više od 2 g od kupovine Belja i Leda svejedno nemaš pravo na odbitak. Ali nemojmo se predati s Agrokorovim dionicama.