Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Moramo i dividendu upisati u poreznu prijavu?

lojtra, 01.01.2021. u 19:24

Moramo i dividendu upisati u poreznu prijavu?

Domaća dividenda se oporezuje odvojeno odmah po isplati tako da ne. I u slučaju kapitalnih gubitaka se ne može dobiti povrat jer se odvojeno oporezuju. A eventualnu iz USA je trebalo prijavljivati kroz godinu, ali to je posve druga priča koje će se nadamo se ubrzo ukinuti.

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

lojtra, 09.12.2020. u 09:25

Molim nekog da mi se javi tko razumije ovu fifo metodu. Ja napravim kupi prodaj i imam gubit 100 kn a po brokeru imam za platiti porez na 1000 kn. Hvala.

FIFO znači da prvo prodaješ ono što si prvo kupio.

Primjer. Početkom godine kupio si 200 kom ADRS2 po 330 kn.

U prosincu si kupio još 100 kom ADRS2 po 390 kn. I recimo isti dan prodao 100 kom ADRS2 po 389 kn. Prodao si iz one prve kupnje i imao dobit: 38900-33000=5900 kn. Umanjeno za naknade. Iz tvoje perspektive možda izgleda kao denvni trade, ali s FIFO pravilom nije.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Izgleda da se smanjuje porez na kapitalnu dobit ali primjena tek dogodine ako dobro shvaćam

https://www.rrif.hr/Objavljene_su_izmjene_poreznih_zakona-1841-vijest/

Ok. Ali da li si probao sam računati ove naloge gde imaš stare i nove dionice. Prekomplicirano mi je to. Normalno mi je da dam ovo od brokera i priložim to kao prilog. Tko će to prepisivati, ima cifri pun kofer od jednog naloga. Mogu ja upisati u prijavu samo ukupnu gubit ili dobit po dionici a cijene kupnje i prodaje će vidjeti u prilogu. A i tko će to kontrolirati…

Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka sa 12 na 10%.

Koliko vidim primjena kreće od 01.01.2021.

Dividenda također sa 12% na 10% ali se onda dolje spominje samo pravne inozemne osobe. Ili je to možda samo dodatak… u svakom slučaju 2% niži porez je ipak korak naprijed.

Nebitno 2 posto. Bolje da su objasnili postupak. Nikada još nisam to ispunjavao.

Kako da provedem dionice Leda i Belja?

Jeli pesimista nakrcan dionicama Optime - Optimista ?

Crumarix, 05.01.2021. u 00:02

Kako da provedem dionice Leda i Belja?

Ukoliko ih niste prodali  i nemate dokument u pisanog obliku, nikako.

Nebitno jer ništa ne vrijede, dokle god ih ne prodate Porezna računa da ste u poziciji i nemate pravo odbitka.

Dakle, jedno veliko sr*nje. Izgubili ste novce ali ne možete umanjiti poreznu osnovicu jer ste službeno i dalje u poziciji.

Trolam, hejtam, vrijeđam, ponižavam, omaložavami - mućki Džubrarim.

Ako ti je prošlo više od 2 g od kupovine Belja i Leda svejedno nemaš pravo na odbitak. Ali nemojmo se predati s Agrokorovim dionicama.

I do kada je rok?Da li je moguće da odgode to zbog virusa?

Se može upotrijebiti vijadukt, hdel, kaba…za gubit?

New Report

Close