irdeto:ok..hvala…po nekoj logici san razmišlja da i one kupljene poslije 2016 a prodane nakon 2 god isto vrijedi kao i za one kupljene prije 2016 pošto su i jedne i druge neoporezive da ne treba joppd..ali eto čini se da za one poslije 2016 treba…
E sada, kada se za takve primitke predaje JOPPD obrazac?
Ako se trguje na našem tržištu, preko naših brokerskih kuća to sve obave brokerske kuće i nema problema. Čini mi se da ta izvješća oni obavljaju u toku godine, mislim na mjesečnoj razini, ili se varam?
Što kada ja takav primitak dobijem u inozemstvu i sam moram Poreznu izvjestit o tom primitku? Koji je rok? 8 dana (kao kod dividendi), krajem mjeseca ili na kraju godine do 31.02. ili nešto drugo?
Nitko nikome ništa ne šalje u Vaše ime. Ako imate dobitaka u 2017.g. morali ste prijaviti
porez na kapitalnu dobit svojoj Poreznoj Upravi , i platiti ćete ga do 28.02.2018.
Ako ga ne platite, a Porezna putem SKDD-a usporedi podatke cijene Vaše nabave i prodaje, u vremenu
od 01.01.2017.-31-12-2017…….
a Vi na to niste platili porez – mogli biste platiti porez na dohodak po drugoj stopi koja nije ugodna, tj
preko 40 %…..plus , ZATEZNE KAMATE od dana nastanka obaveze….
Osim poreza dužni ste upplatiti jedinici lokalne uprave , gdje živite i PRIREZ po stopi koja je
izglasana za to mjesto- gdje živite, a kompjuter će prema Vašem OIB-u , i mjestu koje je prijavljeno
na Vašoj osobnoj iskaznici u vrijeme podnošenja prijave poreza – sam izračunati
iznos prireza ……
Koliko ja vidim- SKDD – i Porezne uprave -nisu usklađene ……. tj. povezane i jedan drugoj ne dostvaljaju
nikakve podatke-…..ali, obzirom na obavezu i eventualnu kontrolu poreza unatrag ……..ako zatajite
dugovanje…mogli biste biti iznenađeni , zbog obračuna zateznih kamata….
Naša Porezna nije normalna , pa se oko toga , ne šalimo..
Referent je , na moju opasku…..da li smo mi jedne ….b-.dale… koje smo prijavile porez -rekao- da nismo.. ali, mu naš obrazac prijave nije baš jasan…i ne piše prirez , tj.podaci i adresa prebivališta
iz računa SKDD – nisu USKLAĐENI…a to je krivica SKDD-.a…što po OIB-.u nije uskladio podatke..
Tako da – dok se država ne osvijesti, šta mora raditi….možda Vam i prođe – utaja…
Ovaj zakon je glupav i to tvrdim od početka .
Zašto ?
Zato što sprečava slobodu trgovanja i unosi velike frustracije u trgovanje npr. imaš dionicu i u plusu si i desi se Agrokor trakavica i ubije se 80% burze i ti sad moraš prodat da se spasiš ili da ponovno kupiš jeftinije pa možda da ublažiš gubitak koji nije uzrokovan svojim odlukama o trgovanju i tu si se upecao u porez a možda si mogao još koji mjesec progurati bez prodaje pa da uđeš u neoporezivi status istekom 2g.
Po meni bi bolje bilo kao i u obrtu da uvedu nekakav limit da si u sustavu PDV-a pa možda nekoliko razina oporezivanja razmjerno s dobiti i gotovo .
Jedine točne podatke o tome -trenutno -. ima Vaš broker-. i pitanje je trenutka – kada će oni- na zahtjev
Porezne ili Hanfe ..morati dostaviti te podatke ………….nekome?
miami, ako se ovo “Nitko nikome ništa ne šalje u Vaše ime.” na moje pitanje, jasna mi je više-manje cijela procedura oko kapitalnih dobitaka unutar dvije godine.
Ja sam postavio pitanje za dionice kupljene 2016. godine i prodane nakon isteka od 2 godine (neoporezivi primitak), takva mogućnost je sad od 01.01.2018. nastupila pa na dalje.
Po vašem odgovoru bi postavio pitanje da li za takve prodane dionice koje se ima duže od dvije godine, naše brokerske kuće predaju neko izvješće (mislim da to oni obavljaju u toku godine) i na kraju godine mi kao pojedinci ne trebamo ništa predavati o neoporezivim primicima u RH ili to moramo sami učiniti.
Ako to sami moramo učiniti koji je rok za prijavu? Isto kraj godine, ili unutar godine s nekim rokom od trenutka prodaje?
Ako trgujem u inozemstvu, ne postoji mogućnost da išta brokerska kuća napravi za mene jer se radi o stranoj brokerskoj kući i tada to sigurno ja moram napraviti, ali sa kojim rokom? Kraj godine (28.02) ili…?
ina2:u potpunosti se slažem…i mislim da bi moglo bit kako kažeš da 2019 neće tribat jopd za neoporezive…
Ljudi ja sam nezaposlen ima par godina…. u ovom članku stoji: Povrat poreza kreće sredinom kolovoza, a možete ga očekivati ako ste ostvarili oporezive prihode, a niste bili zaposleni tijekom cijele godine. U tom slučaju porezna osnovica smanjuje se za dio osnovnog poreznog odbitka koji nije iskorišten tijekom godine.
da li to znači da imam pravo na povrat poreza na kapitalnu dobit kojeg sam prijavio prošle godine?
i da li to znači da nisam uopće dužan podnositi ovogodišnju prijavu kapitalne dobiti??
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/na-sto-morate-paziti-ako-zelite-povrat-poreza-do-kraja-mjeseca-rok-za-prijavu-poreza-evo-na-sto-morate-paziti/6990411/
Ljudi ja sam nezaposlen ima par godina…. u ovom članku stoji: Povrat poreza kreće sredinom kolovoza, a možete ga očekivati ako ste ostvarili oporezive prihode, a niste bili zaposleni tijekom cijele godine. U tom slučaju porezna osnovica smanjuje se za dio osnovnog poreznog odbitka koji nije iskorišten tijekom godine.
da li to znači da imam pravo na povrat poreza na kapitalnu dobit kojeg sam prijavio prošle godine?
Ne, kapitaln dobit od ove godiune važi kao KONAČNI DOHODAK – isto kao npr dohodak od iznajmljivanja stana, apartzmana itd.
TO PLATIŠ I GOTOVO _ MOZES BITI SIROMASAN KAO CRKVENI MIS; NEMA POVRATA:
POrezna reforma a la Marić – dam lijevom rukom, uzmem desnom
Nemaš, iz dva razloga:
1. To ti je porez za 2016 godinu pa ne možeš u februaru 2018 godine tražiti povrat iz 2016 godine (možeš samo za 2017 godinu)
2. Od 01.01.2017 godine je porez na kapitalnu dobit KONAČAN POREZ i kao takav ne ulazi u nikakav godišnji dohodak, to ti piše na stranicama porezne uprave, a i ako skineš novi obrazac DOH za prijavu poreza vidjeti ćeš da nema više rubrike za porez na dohodak od kapitala, kao što je bilo u ranijim godinama. Tako da, popušili brate …
Da te utješim, meni je propalo cca 6.000 kn povrata ove godine upravo zbog toga, jer sam isto nezaposlen, imam cijelu poreznu olakšicu za iskoristiti a nemam na šta, jer se porez na dividendu više ne može prijaviti u godišnjoj prijavi.
Eto, nisi jedini ….