Dakle Vama porezna stopa od cca 13.000% ne smeta, a ona od 40% smeta??!! E moj kolega, bili bi dobar Marićev suradnik!
Naravno da se gubitak trebao prenositi isto 5 godina kao i za ostale obveznike.
Ovako je to pljačka nad pljačkama i trebaju svi koji se bave dionicama hitno pokrenuti izmjenu Zakona!!!
ne kuzim sto se sprdate s covjekom, logika mu je u redu u vezi ne prenosenja gubitaka “govoreći o hipotetskom primjeru”. Jasno da su to zadana pravila igre, ali nije zgorega razmotriti to što čovjek govori…
Problem je što to nije hipotetski nego će biti stvarnost.
Jer znamo da u samo 1 danu negdje možeš izgubiti i 40-50% vrijednosti.
Da se zaštitiš, prodaš to recimo krajem 2017.g. pa onda odmah početkom 2018. opet kupiš istu tu dionicu i povratiš samo izgubljeno iz 2017., Poreznu to ne zanima, ona ti udari 12% na “zarađeno”!!! u 2018.!!
Onaj isti toliki gubitak iz 2017. ih uopće ne zanima.
Dakle ti lijepo na nuli a platiš na tu nulu lijepo koliko % poreza (zna li koji matematičar koliko je to posto na nulu kn zarade?!)
Mnogo je vise problematičan porez na inozemnu dividendu koji se defacto oporezuje i tuzemnim i inozemnim porezom, a za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja odnosno povrat vise plaćenog poreza potrebno je podnositi godišnju poreznu prijavu pa postoji mogućnost da u kombinaciji dohotka od kapitala i drugih dohodaka padnete u porezne škare koje će vas razrezati po stopi od 40% + prirez, a samo ste htjeli iskoristiti beneficiju da dvaput odnosno dvjema državama ne plaćate isti porez.
Porez na dividendu je od ove godine kao i porez na kapitalnu dobit konačno plaćen porez i kao takav se ne kombinira više nikako sa porezom na dohodak, uvijek je 12% i ne može se dobiti povrat. Ni prije se nije mogao dobiti povrat osim ako ste imali stvarno niske prihode od plaće. Jedino jednoga dana kada Hrvatska/USA postignu dogovor o dvostrukom oporezivanju će se plaćati samo u jednoj državi porez.
U 2016 prikupili su “strašan iznos ”
“dok se kod poreza na kapital, koji je prikupljen u iznosu od 14,1 milijuna kuna, “..
Bas me zanima dali ce netko od fondova ili sa zse priupitat Marica koliko je to imalo smisla…
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/hrvatska-lani-ostvarila-rekorno-niski-deficit-a-pao-je-i-javni-dug-1202831 – http://www.vecernji.hr
Pozdrav
U 2016 prikupili su "strašan iznos "
"dok se kod poreza na kapital, koji je prikupljen u iznosu od 14,1 milijuna kuna, "..
– gospon Lucijan vidite i sami kako je taj “strašan iznos” samo 14.1M kn.
– to znaći kako je taj porez jako malen i treba ga podići za najmanje 100%.
– meni je smiješno kako investitori sa ovoga foruma zarađuju stotine tisuća ili milijune ovisno o velićini investitora (koliko su teški) a te poreze ne plaćaju ili ih plaćaju zanemarivo malo.
– zar nije bolje podizati te poreze nego da se država duži u inozemstvu ili tu kod nas kod ovih stranih banaka.
– I love this game.
Pozdrav !
Porez kao porez je u redu, ali nemogućnost prenošenja gubitka u sljedeću godinu je katastrofalna odredba.
Trebalo bi omogućiti prijenos barem 1 godinu ako ne 5 koliko je to za samostalnu djelatnost!
Obzirom da je godina pri kraju, ima li netko info oko toga hoće li SKDD, za ulagače koji trguju samo u RH, raditi obračun poreza na KD?
ovo godine sam u gobitku…dali trebam oispunjat prijavu?(neko je prošlr godine na forumu pisa da je ima gubitak i da su mu rekli da ne trebas ništa ispunjat kad je gubitak
???
Obzirom da je godina pri kraju, ima li netko info oko toga hoće li SKDD, za ulagače koji trguju samo u RH, raditi obračun poreza na KD?
Ne znam za SKDD.
U Agramu su mi rekli da će se moći preko njih dobiti izračun.
Ne znaju još koliko će naplaćivati.