1234567c:evo zva brokera i veli mi za sve šta je neoporeiziv(kad se proda poslije 2 godine od kupnje) da oni automatski to salju u moj joppd obrazac…a da za kapitalni dobitak ispunjam sam..a da za kapitalni gubitak ne ispunjam ništa….znači imam samo obvezu ispunjanja ako san u kapitalnom dobitku
Više se ne šalju transakcije tj iznosi prodaja već samo početkom iduće godine se šalje JOPPD o ostvarenom neto neoporezivom dobitku (u koji ulazi neto dobit od prodaje dionica kupljenih prije 1.1.2016. kao i dobit od prodaje nakon isteka 2 godine od dana stjecanja za dionice kupljene nakon 1.1. 2016)
ako je neto gubitak netreba ništa prijavljivati
(14) Porezni obveznik – imatelj financijske imovine Obrazac JOPPD dostavlja do posljednjeg dana mjeseca veljače tekuće godine, s danom i oznakom izvješća dana 31. prosinca prethodne godine, za sve kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini umanjene za ostvarene kapitalne gubitke iz članka 67. stavka 11. ovoga Zakona. Na isti način izvještava se i o kapitalnim dobicima koji sukladno odredbi članka 67. stavka 8. Zakona ne podliježu oporezivanju. Ako umanjenje kapitalnih dobitaka za ostvarene kapitalne gubitke rezultira kapitalnim gubitkom ne postoji obveza izvješćivanja putem Obrasca JOPPD.
Mislim da ste nešto pobrkali. Prihod od prodaje dionica koje su kupljene prije 1.1.2016., ne ulazi u obračun dobiti, kao ni onaj ostvaren nakon proteka 2 godine nakon kupnje, a za dionice kupljene nakon 1.1.2016. U tim slučajevima se iskazuje neoporezivi primitak u obrascu JOPPD.
Mene zanima, ono što je pitao i g. Prdekalo: što se predaje kad je ostvaren samo gubitak od trgovanja
dionicama kupljenim i prodanim nakon 1.1.2016. Da li je dovoljno poslati Poreznoj samo obračun trgovanja od brokera, bez JOPPD obrasca ili pak i nešto drugo
evo pri dnu piše:
4) Porezni obveznik – imatelj financijske imovine Obrazac JOPPD dostavlja do posljednjeg dana mjeseca veljače tekuće godine, s danom i oznakom izvješća dana 31. prosinca prethodne godine, za sve kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini umanjene za ostvarene kapitalne gubitke iz članka 67. stavka 11. ovoga Zakona. Na isti način izvještava se i o kapitalnim dobicima koji sukladno odredbi članka 67. stavka 8. Zakona ne podliježu oporezivanju. Ako umanjenje kapitalnih dobitaka za ostvarene kapitalne gubitke rezultira kapitalnim gubitkom ne postoji obveza izvješćivanja putem Obrasca JOPPD.
zasnja rečenica piše ako smo u gubitku ne postoji obveza izvješćivanja putem Obrasca JOPPD…znači nemoramo ništa u tom slučaju predat??tako san ja razumija…
evo pri dnu piše:
4) Porezni obveznik – imatelj financijske imovine Obrazac JOPPD dostavlja do posljednjeg dana mjeseca veljače tekuće godine, s danom i oznakom izvješća dana 31. prosinca prethodne godine, za sve kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini umanjene za ostvarene kapitalne gubitke iz članka 67. stavka 11. ovoga Zakona. Na isti način izvještava se i o kapitalnim dobicima koji sukladno odredbi članka 67. stavka 8. Zakona ne podliježu oporezivanju. Ako umanjenje kapitalnih dobitaka za ostvarene kapitalne gubitke rezultira kapitalnim gubitkom ne postoji obveza izvješćivanja putem Obrasca JOPPD.
zasnja rečenica piše ako smo u gubitku ne postoji obveza izvješćivanja putem Obrasca JOPPD…znači nemoramo ništa u tom slučaju predat??tako san ja razumija…
Točno. Ali za slučaj kad vam je dobit od trgovanja manja od 112 kuna, morate im dostaviti samo obračun trgovanja, bez JOPPD-a. Da li taj obračun treba dostaviti i kad imate gubitak? Naime, vi ćete imati priliv od prodaje na račun (bez obzira na gubitak), a Porezna neće znati s kojeg osnova je uplata.
Mislim da od prošle godine, po zakonu, imaju pravo na uvid u sve transakcije po računima građana.
ina2:želiš reć ako je dobit manja od 112 a veća od 0 kuna da bi tribalo dostavit izvješće od trgovanaj….a kad je gubitak nebi tribalo ništa dostavit??
.ina2:kažeš neće porezna znat s kojeg osnova je uplaćeno..pa imaju uvid da je to od dionica s brokerskog računa…
..pa nemogu virovat koliko ljudi na forumu i da niko nezna odgovor na najobičnije pitanje triba li šta predat u slučaju gubitka…..
ina2:prošle godine prijatelj ima dobitak 1230′ kn i u joppd obrascu je samo upisa taj iznos i na njega izraućuna porez i prirez i upisa u jednu rubriku…a nigdje nije upisa koliko je iznos dionica proda za taj dobirtak..,to znači da ih zanima samo dobitak a ne koliko je nećega prodano da bi imao taj dobitak..šti implicira da ako je gubitak i tu ga ne zanima kolićina prodanih dionica za taj gubitak…rezime:ili imaš gubitak koji se ne prijavljuje ili dobitak koji se prijavljuje tako mi zdrav razum kaže
gubitak se neprijavljuje prijavljuje se samo dobitak bio on oporeziv ili ne oba se prijavljuju naravno svaki različito. prihod od prodaje se više ne prijavljuje. dao sam jasni članak iz zakon pogledajte si i joppd tamo više nema šifre za prijavu prihoda od prodaje samo za dobit (oporezivu i neoporezivu
ina2:želiš reć ako je dobit manja od 112 a veća od 0 kuna da bi tribalo dostavit izvješće od trgovanaj….a kad je gubitak nebi tribalo ništa dostavit??
https://www.porezna-uprava.hr/Lists/Vijesti/Vijest.aspx?ID=1727&RootFolder=%2FLists%2FVijesti&Source=https%3A%2F%2Fwww.porezna-uprava.hr%2FStranice%2FVijesti.aspx
1234567:mislim da si u pravu samo šta se oporezivi dobitak mi sami prijavljujemo…a neoporezivi dobitak pbz šalje automatski u moj joppd….
halo ekipa, jel ima tko iskustva s povratom poreza kojibi sad trebao krenuti. zanima me naime je li tko dobio povrat, a imao je kapitalnu dobit i platio uredno do kraja sijecnja 12 post. konkretno, da li mudraci u pu znaju razlikovati kapitalni dobitak oporezivi i kapitalni dobitak neoporezivi (kupljeno prije 2016) od pukupnog prometa tj. da u godisnjoj prijavi ne pribroje ukupnom dohotku cjelokupan promet, a ne samo dobitak. u jopp dobrascu to je dosta ominoznio oizgledal – u rubriku neoporezivo valjalo j eupisati sav promet ostavren neoporezivim dionicama.