Po mišljenju PU u privitku, JOPPD se ne popunjava ako je kap. dobit manja od 112 kuna, dostavlja se samo obavijest brokera o istom. Po nekakvoj logici, to bi trebalo biti tako i za kap. gubitke.
sljedeća situacija:a) ako prodje 2 godine i prodam dionicu me,am poreza na nju da li to trebam predat prijavu(po zdravoj logici nebi treba al nikad se zna)?
b)ako san na kraju godine ima kapitalni gubitak da .li tada treba predat prijavu..(opet po nekoj zdravoj logici ne bi triba??)
..molo bi nekog ko zna odgovor na ova pitanja ili je ima jednu od ovih situacija prošle godine da mi odgovori.HVALA UNAPRIJED
Moja situacija: sve jasno. Hvala.
Prdekalo
Nacelno, ne bi trebao.
Kao sto ti npr. obracunaju i odmah skinu porez na kamate pa ne moras na kraju godine nista pisati.
ina2:znači po tome ako ima kapitalni gubitak trebam dostavit poreznoj od brokera ispis tog gubitka??..
sljedeća situacija:a) ako prodje 2 godine i prodam dionicu me,am poreza na nju da li to trebam predat prijavu(po zdravoj logici nebi treba al nikad se zna)?
b)ako san na kraju godine ima kapitalni gubitak da .li tada treba predat prijavu..(opet po nekoj zdravoj logici ne bi triba??)
..molo bi nekog ko zna odgovor na ova pitanja ili je ima jednu od ovih situacija prošle godine da mi odgovori.HVALA UNAPRIJED
A – trebate kao neoporezivi primitak
B – ako je kumulativno na godisnoj razini minus ne trebate
ValueWalk:..hvala na odgovoru…molio bih još jedan detalj: kad prodju 2 godine i prodam to je neoperezivo dohodak i to mi broker kaže da oni šalju poreznoj??…znači po ovome i slučaj a) i slučaj b) ne trebam ništa popunjavat??
ina2:znači po tome ako ima kapitalni gubitak trebam dostavit poreznoj od brokera ispis tog gubitka??..
Na stranicama Hita vrijednosnica imate primjere popunjavanja obrazaca za slučajeve kada prodajete dionice kupljene prije 1.1.2016., te slučaj kada prodajete dionice kod kojih se dobit pri prodaji oporezuje.
Nigdje nisam naišao na tumačenje za slučaj koji vas zanima, kad imate samo gubitak od prodaje.
Učinilo mi se logično da, ako u slučaju kad imate samo minimalni dobitak od 112 kuna, možete dostaviti samo ispis od brokera, bez JOPPD obrasca, da je to dovoljno i u ovom slučaju. Koliko je meni poznato, brokeri to dostave vama, a vi poreznoj. E sad, da li je to baš tako, ne mogu vam garantirati.
Sta nije prema zakonu da trebas cuvati dionice tri, a ne dvije godine da izbjegnes oporezivanje?
ValueWalk:..hvala na odgovoru…molio bih još jedan detalj: kad prodju 2 godine i prodam to je neoperezivo dohodak i to mi broker kaže da oni šalju poreznoj??…znači po ovome i slučaj a) i slučaj b) ne trebam ništa popunjavat??
Nisam siguran da svi imaju praksu, ja sam sam slao (a znam i jos neke). Provjerite kod svog.
Nisam siguran da svi imaju praksu, ja sam sam slao (a znam i jos neke). Provjerite kod svog.
hvala:inače san kod PBZ brokera vele da svaki misec šalju neoporzive transakcije…odlično..
[/quote]
Više se ne šalju transakcije tj iznosi prodaja već samo početkom iduće godine se šalje JOPPD o ostvarenom neto neoporezivom dobitku (u koji ulazi neto dobit od prodaje dionica kupljenih prije 1.1.2016. kao i dobit od prodaje nakon isteka 2 godine od dana stjecanja za dionice kupljene nakon 1.1. 2016)
ako je neto gubitak netreba ništa prijavljivati
(14) Porezni obveznik – imatelj financijske imovine Obrazac JOPPD dostavlja do posljednjeg dana mjeseca veljače tekuće godine, s danom i oznakom izvješća dana 31. prosinca prethodne godine, za sve kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini umanjene za ostvarene kapitalne gubitke iz članka 67. stavka 11. ovoga Zakona. Na isti način izvještava se i o kapitalnim dobicima koji sukladno odredbi članka 67. stavka 8. Zakona ne podliježu oporezivanju. Ako umanjenje kapitalnih dobitaka za ostvarene kapitalne gubitke rezultira kapitalnim gubitkom ne postoji obveza izvješćivanja putem Obrasca JOPPD.