Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

milsim da ću uć u plus..ako kojim slučajem ostanwem u minusu…po nekoj logici nebi tribaništa oredavat?

Moze li netko pomoci ako zna?
Prosle godine ostvarim dobit na dionicama, platim porez na kapitalnu dobit u sjecnju.
U veljaci predam zahtjev za povrat poreza na ostvarene primitke od place, i na tom zahtjevu stavim majku za cijelu 2016 (nije bila prijavljena na mojoj poreznoj).
Prije par dana mi dodje rjesenje da mi je zahtjev odbijen. Odem se zaliti u poreznoj, kazu da nemam pravo na povrat poreza zato sto mi je ukupna zarada u 2016. placa+kapitalna dobit tolika da bih ja njima trebao platiti jos dodatnog poreza.
Na to sam im rekao pa sad na poreznoj kartici imamjednog prijavljenog clana, i na osnovu njega ostvarujem olaksice, a ako to prijavljujem u godisnjoj prijavi onda nemam pravo na olaksicu. Nema mi nikakvog smisla.

Prije nego potrošim i 1 lipu pogledam da li je proizvod hrvatski ili uvozni, i kupim hrvatski!

od ove godine će biti drugačije jer je kapitalna končni porez
ali za prošlu kad podneseš poreznu prijavu onda ti se svi dohotci zbrajaju i onda kapitalna nije više po 12% + prirez negu po poreznim razredima i vjerojatno su ti ispravno rekli.
Da si stavio mamu odmah u poreznu karticu i da ti se kod svake isplate plaće priznavala ta olakšica onda nebi imao potrebu predavati poreznu prijavi niti bi ti onda uključivali kapitanu u ukupan dohodak

nadam se da si shvatio što sam htio reči

Koliko je meni poznato, ne možete retroaktivno koristiti olakšice za uzdržavanog člana obitelji (u ovom slučaju majku). Trebali ste je staviti na poreznu karticu u 2016 godini, naravno od početka, i onda biste imali pravo na povrat poreza (recimo da je u tom slučaju olakšica vi+majka veća od oporezivog dijela plaće, onda na plaći platite nula poreza, a ostali neiskorišteni dio olakšice iskoristite za povrat po godišnjoj prijavi).

od ove godine će biti drugačije jer je kapitalna končni porez
ali za prošlu kad podneseš poreznu prijavu onda ti se svi dohotci zbrajaju i onda kapitalna nije više po 12% + prirez negu po poreznim razredima i vjerojatno su ti ispravno rekli.
Da si stavio mamu odmah u poreznu karticu i da ti se kod svake isplate plaće priznavala ta olakšica onda nebi imao potrebu predavati poreznu prijavi niti bi ti onda uključivali kapitanu u ukupan dohodak

nadam se da si shvatio što sam htio reči

Shvatio sam sto si zelio reci, ali nema nikakve logike. Porez na kapitalnu dobit sam platio u sijecnju, i sad kad bi se zbrojila placa i kapitalna dobit trebao bih ja jos njima platiti, ali ne trebam, ali isto tako ne mogu dobiti povrat poreza.sto je apsurdno

Prije nego potrošim i 1 lipu pogledam da li je proizvod hrvatski ili uvozni, i kupim hrvatski!

Koliko je meni poznato, ne možete retroaktivno koristiti olakšice za uzdržavanog člana obitelji (u ovom slučaju majku). Trebali ste je staviti na poreznu karticu u 2016 godini, naravno od početka, i onda biste imali pravo na povrat poreza (recimo da je u tom slučaju olakšica vi+majka veća od oporezivog dijela plaće, onda na plaći platite nula poreza, a ostali neiskorišteni dio olakšice iskoristite za povrat po godišnjoj prijavi).

Hvala na odgovoru, ali moze se za prethodnu godinu dobiti povrat za clana onitelji koji nije imao prihode vece od odredjenog iznosa i da taj clan nije bio ni na cijoj poreznoj kartici. To sam vec nekoliko puta napravio.

do prošle godine uključujući i prošlu ako si traži da ti se prizna neko pravo (olakšica) onda se gleda ukupni dohodak (ako ne tražiš da ti se prizna olakšica ili neko pravo onda je kapitlna konačni dohodak 12% + prirez). iz porezne su bili korektni i rekli ti da ako bi uvažili tvoj zahtjev da bi ti još naplatili dodatno poreza jer bi ti kapitalnu u tom slučaju morali pribrojiti ukupnom dohotku od toga bi oduzeli olakšicu (ako je olakšica manja od kapitalne dobiti kapitalna ti bi ušla u veći porezni razred)

meni je ovo skroz logično i imao si sreće da te nisu dodatno oderali. neznam što se žališ

Nisam siguran po starom zakonu, bila je siva zona mora li se uključiti kada se radi obračun poreza svi prihodi, ili se mogu samo prihodi od plaće, autorskih/ugovora o djelu, obrta i ostali na koje je porez 25% bio, a ignorirati svi na koje je porez bio 12%. Po zakonu se moglo čini mi se, ali možda je u nekom pravilniku ili tumačenju bilo da ne može, ili je možda ovisilo o porezniku i ispostavi. Svakako se nije moglo uključiti samo dio poreza od 12%, a dio ne, dakle niste mogli reći ja bi povrat poreza na dividendu, a ignorirati porez na kapitalnu dobit, i ako se oni uključe, sve se računalo kao ukupni prihod i onda po razredima 12%/25%/40%.
Od sljedeće godine (dakle poreza za ovu) su ti porezi po 12% konačno obračunati i ne mogu se dobiti nazad, ali ako imate samo plaću i naknadno tražite povrat za uzdržavanog člana, onda vam njih ni neće uvrstiti u izračun i dobili bi povrat.
A što se tiče toga naknadno upisivanja olakšice, generalno nema problema koliko ja znam. Čak je bilo slučajeva gdje jednom od supružnika koji ima veći plaću poslodavac obračunava neto plaću, a drugom sa manjom plaćom bruto, pa je onda dijete prijavljeno na onoga sa manjom plaćom cijelu godinu i onda poreznoj oboje predaju prijavu gdje zamjene na koga se piše olakšica.

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

Poštovani kolege,
imao bih jedno pitanje:
Da li je gubitak ostvaren po prodaji dionica stečenih prije 01.01.2016. porezno neutralan ili se može uključiti kao kapitalni gubitak u obračun poreza za 2017.? Ukoliko bih ih prodao ove godine.
Hvala unaprijed.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

ima li ko da mi odgovori..ako imam kapitalni gubitak nisan dužan predat poreznu prijavu?

Kolega serislav: dionice kupljene prije 01.01.2016 godine ne postoje za potrebe prijave poreza na dohodak, pa tako ni kapitalni dobitak a ni kapitalni gubitak, neovisno o tome kada je ostvaren.

Poštovani kolege,
imao bih jedno pitanje:
Da li je gubitak ostvaren po prodaji dionica stečenih prije 01.01.2016. porezno neutralan ili se može uključiti kao kapitalni gubitak u obračun poreza za 2017.? Ukoliko bih ih prodao ove godine.
Hvala unaprijed.

Ne možete ga koristiti da si umanjite ovogodišnje dobitke (ako ste to mislili)

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

New Report

Close