Boca
Hvala!
A ono da postoje razredi. Do 12000 dobiti 12% , preko 30000 15%, itd.?
I da se pribraja ostaloj zaradi, mirovini, nekoj prodaji , pa ako sve promaši 150000 kn plaća se porez čak 40%?!
Tako smo od početka diskutirali na ovoj temi.
Zakon je prilicno neposten. Znaci ja sam npr. u 2016. imao zaradu na dionicama 100.000 kn i platio cca 17.000 kn poreza. U 2017. ostavarim gubitak npr. 200.000kn. Ne trebam platiti porez, ali nema povratka onih 17.000kn iz 2016?
Znaci kad zaradim drzava uzme porez, a kad izgubim duplo vise nego sto sam zaradio nema veze.
Samo zato jer se od nekud moralo početi.
Porez se računa za tekuću godinu.
Ili bi ti 20 godina radio,plaćao poreze na dobit,dohodak..
Pa slijedećih 20 nezaposlen tražio povrate?
Ako tko ima kakvi prijedlog neka ga sroči i pošalje na racunovodstvo.rh@gmail.com.
Tipa želim da se porezni gubici ostvareni u ovoj godini prenose naredne dvije godine, tako da kad iduće godine ostvariš dobitak on se odbija od gubitaka prošle godine i razlika se (ukoliko je ima ) oporezuje. ,ukoliko je negativna razlika opet se prenosi na slijedeću godinu.
btw. dali uopće treba prijavljivati prodaju starijih dionica?
Znači prodaš nešto starije od 2 godine i taj priljev na brokerski račun (za daljnju kuplju) dali treba prikazivati i pravdati poreznoj ? tko to nadzire? SKDD? brokeri? mi osobno?
Koja je razlika i postupak ako taj isti iznos prebaciš na svoj tekući za potrošnju?
Može ovako, npr. Kupio sam Ledo po 8000 , sad ga prodam po 3000 i odmah po 3000 kupim.realizirao sam gubitak od 5000 i prebijem ga sa dobitkom na nekoj drugoj dionici . Vuk sit a ovca čitava.
Nema ti vişe tih razreda od 2017. Oporeziva ti se čitava kapitalna dobit po stopi 12 % + prirez i to ti je konačno.
Izmjenom zakona o porezu na dohodak više i ne postoje te stope od 12,25 i 40 % . Sad su na snazi stope od 24 i 36 % od 2017 kao i novi osobni odbici i porezni razredi putem kojih se radi obračun plaća i porezna prijva.
Boca
Hvala!
A ono da postoje razredi. Do 12000 dobiti 12% , preko 30000 15%, itd.?
I da se pribraja ostaloj zaradi, mirovini, nekoj prodaji , pa ako sve promaši 150000 kn plaća se porez čak 40%?!
Tako smo od početka diskutirali na ovoj temi.
pitanje za porezne znalce.
kako je moguće da osoba koja je prijavljena kao porezna olaksica dobije povrat poreza na dividendu.
upravo mi je stiglo riješenje za 2 osobe.
prosle god bila ista situacija pa nije nista doslo….
ovo godine bi lako mog bit u minusu..ako san u minusu jel moram predat zahtjev poreznoj jer nema šta platit jer nema kapitalne dobit?
rekli su da dobit do 112 kuna se nepredava onda to znaći da za gubitak zakodjer ne predajem prijavu???