da, tebe sam pita. Naravno da je jednostavno kad si trgovao preko jedne 🙂 ako nisi nije uopće jednostavno, dapače grozno je.
Evo ja upravo uplatio putem internet bankarstva. Ako ne griješim, model je 68, a poziv na broj mora biti u trodijelnoj formi 1910-OIB-oznaka izviješća.
Na mail sam dobio od porezne obavijest da je obrazac koji sam predao na šalteru ispravan, a u privitak.zip
se navodi broj oznake izviješća (mora biti peteroznamenkasti).
Bez oznake izviješća internet bankarstvo neće da primi uplatu.
Sve zajedno užasno komplicirano.
Za ostvarene kapitalne dobitke tijekom 1/2017 jesmo li trebali predati JOOPD do 15.02.2017.godine i platiti porez i prirez,ili je za nas to obavila SKDD.
Za ostvarene kapitalne dobitke tijekom 1/2017 jesmo li trebali predati JOOPD do 15.02.2017.godine i platiti porez i prirez,ili je za nas to obavila SKDD.
O bože, pa zar ste kolega Vi došli iz amerike…. pa ovo je hrvatska..
Kakav luksuz
bw…porez na KD plaća se na godišnjoj razini – protekloj kalendarskoj godini
Molim informaciju za dionice kupljene tijekom 2016. godine vrijedi rok 2 ili 3 god za ne placanje poreza?
Koliko ja razumijem izmjene zakona o porezu na dohodak, a mislim da će Vam i svaki bolji knjigovođa ili poreznik to potvrditi, u njemu se uopće ne spominje za koje dionice važi rok od 2 godine (prije bilo 3), što znači da rok od 2 godine važi za sve dionice kupljene nakon 1.1.2016 godine. Da je zakonadavac htio drugačije, onda je trebao eksplicite navesti da za one kupljene u 2016 važi 3 godine (jer je onda bio takav zakon) a od 1.1.2017 naovamo 2 godine. Obzirom da to nije navedeno, znači da 2 godine važi za sve dionice. Neka me ispravi netko ako misli da griješim, ali gotovo sam siguran da je tako kako sam pojasnio…
Nisan siguran pa ako netko je nek bude ljubazan u svezi FIFO metode:
-kako se vodi fifo metodu gdje su recimo 2 brokerske kuće u igri?
Zasebno fifo za svaku brokersku kuću ili zbirno fifo za obe kuće?
Npr .kupio dionice u kući AX 135 kom po cijeni 10
Kupio u kući BX 65 kom po cijeni 20 . Zbirno 200.
Prodano 15 kom iz kuće BX.
Jel se racuna 15 kom po cijeni iz BX ili ipak po cijeni iz AX pošto su kupljene prve(iako od tu nema odljeva dionica) .
Od todex trakavice skroz sam zaboravio na donju peticiju, potpisao sam je prije par tjedana a tiče se i joppd obrazaca, pa ako netko ima sugestije može poslati prijedlog na racunovodstvo.rh@gmail.com – da bi se isti riješili u suradnji s PU- došla mi obavijest od autora peticije
Ovo se pokrenulo i drago mi je.
https://www.peticija24.com/zahtjev_ministarstvu_financija_za_ukidanjem_nepotrebnih_obrazaca
Jel se racuna 15 kom po cijeni iz BX ili ipak po cijeni iz AX pošto su kupljene prve(iako od tu nema odljeva dionica) .
FIFO metoda je metoda prvi ulaz = prvi izlaz, tj. prve se prodaju one koje su prve kupljene. I tako po redu. Mora se slijediti vremenski slijed, neovisno preko kojeg brokera ste trgovali. Znači, jedan pregled trgovanja za oba brokera.
Ne pratim dugo temu. Recimo da atpl prodam s 5000 kn plusa a Ledo s 5000 minusa, da li plaćam porez? Hvala!
Hvala na odgovoru,tako sam i mislio.
FIFO metoda je metoda prvi ulaz = prvi izlaz, tj. prve se prodaju one koje su prve kupljene. I tako po redu. Mora se slijediti vremenski slijed, neovisno preko kojeg brokera ste trgovali. Znači, jedan pregled trgovanja za oba brokera.
[/quote]