Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@fradusoje

kolega molim da ovdje ne unosite dodatnu pomutnju… ovo što ste napisali ne stoji.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

U Splitu je oko ovoga luda kuca,a u poreznoj niko nista ne zna. Salju u jedne referentice jer ona razumi.Dole red od kilometra.

Ja sam odustao od razgovora s njima u Splitu u prvoj sobi dvije referentice pitam da treban to predat i da mi pogledaju jel to ispunjeno kako treba one me otkantale da idem sefici ako ona ima volje da to pregleda cim sam to cuo otisao na protokol predao kako sam napisao pa nek se oni snalaze ako im sta ne pase

Ignore : renči

@fradusoje

kolega molim da ovdje ne unosite dodatnu pomutnju… ovo što ste napisali ne stoji.

istina, ovi gubici su neoporezivi

Sve u svemu sramota je da se ne gledaju i gubici jer sad ispada kako plaćamo porez na one dionice na kojima smo u dobitku, a dionice na kojima smo u gubitku se uopće ne razmatraju i ne mogu se odbiti od dobitaka.

zakon je jasan, to što babe tamo laprdaju nije bitno.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

Naoružan pustim informacijama s foruma, otišao sam predati JOPPD u poreznu. Upravo sam došao iz porezne, pa ako još ikog to zanima, da podijelim s vama 2 stvari, iako je sve manje više jasno (mada zapravo nije):

1. Ako ste u 2016. trgovali i stvorili gubitak, to ih ne zanima, i to se ne prikazuje u "izdatke", niti bilo gdje drugdje. Dakle, ako ste zaradili 5000 kn, a izgubili 2000 kn, to poreznoj NIJE 3000 kn, već 5000 kn. Isto tako, ako ste izgubili 5000 kn, a zaradili 2000 kn, vi za poreznu niste u minusu 3000 kn, već će oporezovati 2000 kn.

2. Dionice kupljene prije 2016. i prodane u 2016. godini ih ne zanimaju. Kaže gospođa da ona taj iznos nema gdje unijeti. Kaže da redak Vll na stranici A nju ne zanima i da se tu ništa ne upisuje, isto kao i u polje 15.2 na stranici B. E sad, par postova prije imamo citiran odgovor gospođe iz porezne koje je rekla nešto drugo, jel da?

Briga me tko je u pravu, svima je jasno da svaka porezna ispostava ima svoja pravila. Ja sam svoju obvezu napola ispunio (trebam još platiti) i ne želim više o ovom misliti. Bavio sam se porezom, umjesto dionicama, pa sam propustio lijepe prilike.

Hvala svima koju su ovdje bilo što komentirali, iako je stvar poprilično jednostavna, puno mi je pomoglo da odradim prijavu.

To što oni sada laprdaju, to ne shvaćajte ozbiljno. Što vam usmeno kažu, možete objesiti mačku o rep. Ako dođe do problema, uvažavaju se samo mišljenja središnjeg ureda PU. Naučit će oni za 6 mjeseci,
ili kasnije, a onda će biti i zateznih kamata, a možda i kazni. Živi bili pa vidjeli. Inače, mislim da je primjer HITA vrijednosnica u redu.
[/quote]
Zato jer je krivo reko. Ti racunas kapitalni dobitak. I ako imas dobitak to ce oporezovati. Ali dobitak se racuna tako da uzmes sve u obzir, odnosno da oduzmes gubitke (naravno,samo ono kupljeno u 2016 i prodano u 2016). I to je tako. Nema ko sto rec drugacije.
[/quote] @fradusoje

kolega Kresso je već pisao o tome

使用を信頼し、あなた自身の能力の

E pa nije tako. Čak i ako vam je dobit manja od 112 kuna, dužni ste dostaviti poreznoj obavjesti koje ste dobili od brokera – pregled trgovanja u 2016. Samo niste dužni popuniti JOPPD. Tako piše u mišljenju PU. Dakle?

Ne. U “mišljenju” piše da će oni (Porezna) pokušati izravno od brokera / fondova dobiti te podatke. Te obavijesti građani sami nisu dužni dostavljati ni u kom slučaju, niti “slučaj manje od 112”, niti “više”.

Korisnička podrška portala www.kapitalnadobit.hr

Sve u svemu sramota je da se ne gledaju i gubici jer sad ispada kako plaćamo porez na one dionice na kojima smo u dobitku, a dionice na kojima smo u gubitku se uopće ne razmatraju i ne mogu se odbiti od dobitaka.

zakon je jasan, to što babe tamo laprdaju nije bitno.

[/quote]
moram se ispraviti, @PoAskuBidu u pravu si, gubici u 2016 se ipak uzimaju u obzir, gledao sam krivo, neoporezive gubitke iz proteklih godina, pardon na pomutnji, hvala na ukazanoj pogrešci 🙂

Naoružan pustim informacijama s foruma, otišao sam predati JOPPD u poreznu. Upravo sam došao iz porezne, pa ako još ikog to zanima, da podijelim s vama 2 stvari, iako je sve manje više jasno (mada zapravo nije):

1. Ako ste u 2016. trgovali i stvorili gubitak, to ih ne zanima, i to se ne prikazuje u "izdatke", niti bilo gdje drugdje. Dakle, ako ste zaradili 5000 kn, a izgubili 2000 kn, to poreznoj NIJE 3000 kn, već 5000 kn. Isto tako, ako ste izgubili 5000 kn, a zaradili 2000 kn, vi za poreznu niste u minusu 3000 kn, već će oporezovati 2000 kn.

2. Dionice kupljene prije 2016. i prodane u 2016. godini ih ne zanimaju. Kaže gospođa da ona taj iznos nema gdje unijeti. Kaže da redak Vll na stranici A nju ne zanima i da se tu ništa ne upisuje, isto kao i u polje 15.2 na stranici B. E sad, par postova prije imamo citiran odgovor gospođe iz porezne koje je rekla nešto drugo, jel da?

Briga me tko je u pravu, svima je jasno da svaka porezna ispostava ima svoja pravila. Ja sam svoju obvezu napola ispunio (trebam još platiti) i ne želim više o ovom misliti. Bavio sam se porezom, umjesto dionicama, pa sam propustio lijepe prilike.

Hvala svima koju su ovdje bilo što komentirali, iako je stvar poprilično jednostavna, puno mi je pomoglo da odradim prijavu.

To što oni sada laprdaju, to ne shvaćajte ozbiljno. Što vam usmeno kažu, možete objesiti mačku o rep. Ako dođe do problema, uvažavaju se samo mišljenja središnjeg ureda PU. Naučit će oni za 6 mjeseci,
ili kasnije, a onda će biti i zateznih kamata, a možda i kazni. Živi bili pa vidjeli. Inače, mislim da je primjer HITA vrijednosnica u redu.
[/quote]
Zato jer je krivo reko. Ti racunas kapitalni dobitak. I ako imas dobitak to ce oporezovati. Ali dobitak se racuna tako da uzmes sve u obzir, odnosno da oduzmes gubitke (naravno,samo ono kupljeno u 2016 i prodano u 2016). I to je tako. Nema ko sto rec drugacije.
[/quote] @fradusoje

kolega Kresso je već pisao o tome
[/quote]
u pravu ste, pogrešno sam gledao obračun od brokera

ma nema problema, znam i sam sam već paranoičan 🙂 pozz

使用を信頼し、あなた自身の能力の

Na mišljenje Porezne uprave objavljeno na stranicama iste dana 20.01.2017. Kaže da, u slučaju kad niste dužni platiti porez jer je dobit manja od 112 kuna, ipak trebate obavijest brokera dostaviti Poreznoj, kako bi ga oni unijeli u svoju evidenciju. I time je vaša porezna obveza izvršena. Kažu i da u tom slučaju niste dužni popunjavati JOPPD. Ja to tumačim tako kako vam kažem, a vi radite kako hoćete.

dobro, vidim što želite reći, i priznajem da se to može tako shvatiti, ja sam shvatio da broker njima nešto dostavlja.

rečenica je prva liga:

spekulant, 31.01.2017. u 14:45
Prijava se sa smatrati dostavljenom, dostavom podataka od strane financijskih posrednika (izdavatelja obavijesti), sukladno odredbi članka 79. stavka 1. Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj 115/16).

ako je važno tko dostavlja onda se ne piše u pasivu. Dobro bi im došao tečaj hrvatskog.

spekulant, 31.01.2017. u 14:45

79. (1) Opći porezni zakon
(1) Porezni obveznik [B] i druge osobekoje raspolažu podacima [/B] bitnima za oporezivanje, primjenu međunarodnih ugovora ili vode vlasničke pozicije vrijednosnih papira te upisnike o imovini i pravima poreznih obveznika [B]dužni su na zahtjev poreznog tijela dostaviti podatke[/B]

dakle niti iz ovog članka nije jasno tko dostavlja, ali piše da je dostava “na zahtjev”.
Ne vjerujem da jedna rečenica iz obavijesti na internetu pred sudom može proći kao “zahtjev poreznog tijela”.

Na mišljenje Porezne uprave objavljeno na stranicama iste dana 20.01.2017. Kaže da, u slučaju kad niste dužni platiti porez jer je dobit manja od 112 kuna, ipak trebate obavijest brokera dostaviti Poreznoj, kako bi ga oni unijeli u svoju evidenciju. I time je vaša porezna obveza izvršena. Kažu i da u tom slučaju niste dužni popunjavati JOPPD. Ja to tumačim tako kako vam kažem, a vi radite kako hoćete.

dobro, vidim što želite reći, i priznajem da se to može tako shvatiti, ja sam shvatio da broker njima nešto dostavlja.

rečenica je prva liga:

ina2, 31.01.2017. u 16:11
Prijava se sa smatrati dostavljenom, dostavom podataka od strane financijskih posrednika (izdavatelja obavijesti), sukladno odredbi članka 79. stavka 1. Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj 115/16).

ako je važno tko dostavlja onda se ne piše u pasivu. Dobro bi im došao tečaj hrvatskog.

ina2, 31.01.2017. u 16:11

79. (1) Opći porezni zakon
(1) Porezni obveznik [B] i druge osobekoje raspolažu podacima [/B] bitnima za oporezivanje, primjenu međunarodnih ugovora ili vode vlasničke pozicije vrijednosnih papira te upisnike o imovini i pravima poreznih obveznika [B]dužni su na zahtjev poreznog tijela dostaviti podatke[/B]

dakle niti iz ovog članka nije jasno tko dostavlja, ali piše da je dostava "na zahtjev".
Ne vjerujem da jedna rečenica iz obavijesti na internetu pred sudom može proći kao "zahtjev poreznog tijela".

[/quote]
Na žalost, takvi su. Porezne zakone donesu tako da ih ni ni sami ne razumiju. Na njihovim stranicama imate nekakvu brošuricu s kraja 2015., u kojoj o kap. dobiti piše nekoliko rečenica. U zakonu stoji da će ministar propisati oblik fifo evidencije. Ja to nisam uspio pronaći. Ovdje ljudi pišu da im odbijaju primiti priloge uz JOPPD obrasce. A kako će oni provjeravati iskazanu dobit, ako ste trgovali u zemlji i vani, preko više brokera, ulazili i izlazili iz investicijskih fondova…. Ispada da možete pisati što hoćete,
što je, opet, van pameti. Sve to ne mogu dobiti iz SKDD-a. I zato mislim da mi sami trebamo objediniti te podatke, te ih im dostaviti. Nešto će oni moći provjeriti, a nešto i ne.
Pretpostavljam što će se dogoditi. Za nekoliko mjeseci će početi obrađivati porezne prijave i tada će im se otvoriti niz pitanja. Bit će zivkanja da dostavite priloge, zato ih čuvajte.

Da li se JOPPD obrazac može poslati poštom? Na koju adresu se šalje u Zagrebu?

New Report

Close