ina2, ne znam na koje mišljenje ciljate.
nigdje u zakonu ne piše da morate dostavljati nešto od brokera. piše samo da morate [B]voditi[/B] fifo evidenciju. a brokeri moraju voditi listu prometa.
A u ovoj zadnjoj uputi porezna kaže da se na osnovi dopisa brokera odlučuje kolika je visina poreza i treba li predati joppd.
Opet, dopis brokera ne morate dostaviti.
Meni je ta formulacija nedosljedna (kao i većina ovih nepismenih propisa) jer ako agram tvrdi da nije njihova obveza ustanoviti osnovicu pa zbog toga traže 50 kuna ekstra onda porezna ne može nešto uvjetovati kroz brokerov izračun, nego si to mogu i sam izračunati. Naravno, porezna može tražiti ispis prometa (i to od brokera izravno), a od mene mogu dobiti moju fifo evidenciju.
isto tako ZB investov izračun koji su mi poslali za fondove je notorno pogrešan, i ako po tome platim (pre mali) porez, tko je onda kriv?
Bas tako, pa nek mi neko kaze da to ima smisla. I zasto bi prijavljivao te neoporezive iz 2016 kada ne moram prijaviti ni ove nove ukoliko mi je dobit manja od 112kn?! Luda zemlja!! Znam bar 5 knjigovodja na rubu zivaca, zele u raniju penziju, mijenjaju posao itd..
[/quote]
E pa nije tako. Čak i ako vam je dobit manja od 112 kuna, dužni ste dostaviti poreznoj obavjesti koje ste dobili od brokera – pregled trgovanja u 2016. Samo niste dužni popuniti JOPPD. Tako piše u mišljenju PU. Dakle?
[/quote]
? A šta znači sad to “dakle”? Trebam nešto komentirat? Evo, prvi put čujem, nisam imao pojma..može pliz link na zakon ili šta god gdje to piše? Tnx.
Predao JOPPD danas.
Ni dan danas nisu znali di trebam predati, izvozali me po tri šaltera i u jednu kancelariju.
Službenicama je najveći domet bio: "Jel to ovo nešto novo što se sad mora…"
Na kraju nisu htjeli uzeti ni popis transakcija ni potvrdu o uplati.
Zanimao ih je samo popunjeni JOPPD.
Zar ne treba popunjavati i stranicu B? Kako se popunjava samo prva stranica, nije mi baš jasno?
BTW, file je dosta zgodan
Poslao poštom u petak, danas dobio mail da je JOPPD uredno popunjen, zašto si komplicirate život?
[/quote]
Bas tako, pa nek mi neko kaze da to ima smisla. I zasto bi prijavljivao te neoporezive iz 2016 kada ne moram prijaviti ni ove nove ukoliko mi je dobit manja od 112kn?! Luda zemlja!! Znam bar 5 knjigovodja na rubu zivaca, zele u raniju penziju, mijenjaju posao itd..
[/quote]
E pa nije tako. Čak i ako vam je dobit manja od 112 kuna, dužni ste dostaviti poreznoj obavjesti koje ste dobili od brokera – pregled trgovanja u 2016. Samo niste dužni popuniti JOPPD. Tako piše u mišljenju PU. Dakle?
[/quote]
Ja sam predao JOPPD i nisu mi ništa od priloga uzeli.Samo tri lista obrasca.
Naoružan pustim informacijama s foruma, otišao sam predati JOPPD u poreznu. Upravo sam došao iz porezne, pa ako još ikog to zanima, da podijelim s vama 2 stvari, iako je sve manje više jasno (mada zapravo nije):
1. Ako ste u 2016. trgovali i stvorili gubitak, to ih ne zanima, i to se ne prikazuje u "izdatke", niti bilo gdje drugdje. Dakle, ako ste zaradili 5000 kn, a izgubili 2000 kn, to poreznoj NIJE 3000 kn, već 5000 kn. Isto tako, ako ste izgubili 5000 kn, a zaradili 2000 kn, vi za poreznu niste u minusu 3000 kn, već će oporezovati 2000 kn.
2. Dionice kupljene prije 2016. i prodane u 2016. godini ih ne zanimaju. Kaže gospođa da ona taj iznos nema gdje unijeti. Kaže da redak Vll na stranici A nju ne zanima i da se tu ništa ne upisuje, isto kao i u polje 15.2 na stranici B. E sad, par postova prije imamo citiran odgovor gospođe iz porezne koje je rekla nešto drugo, jel da?
Briga me tko je u pravu, svima je jasno da svaka porezna ispostava ima svoja pravila. Ja sam svoju obvezu napola ispunio (trebam još platiti) i ne želim više o ovom misliti. Bavio sam se porezom, umjesto dionicama, pa sam propustio lijepe prilike.
Hvala svima koju su ovdje bilo što komentirali, iako je stvar poprilično jednostavna, puno mi je pomoglo da odradim prijavu.
Ako je ovo pod rednim brojem 1 točno mi smo jedini slučaj u svijetu gdje se ne priznaju gubici.Drugim riječima uspješno trgovanje pod takvim uvjetima je apsurd, potpuno je nemoguće doći do pozitivne nule.Mogu slobodno zatvoriti ZSE ili prodavati svake dvije godine.
[/quote]ž
Hehe..
Eeee dečki moji… i cure… priča ima nastavak. 🙂
Jutros idem uplatit porez preko neta, al reko ajd da prije uplate prvo provjerim e-mail.
Neću citirati mail, ali nasmijao sam se. Uglavnom, kaže ljubazna gospođa u mailu da mi je prvotni obrazac koji sam htio predati ipak bio ispravan, tj. da se gubici ipak priznaju, pa da navratim u poreznu s korigiranim obrascem. 🙂 I sad idem s novim / starim obrascem kojeg sam u početku odnio.
Službenica je bila strašno ljubazna, tako da nemam srca ništa reć protiv nje.
Ja sam predao JOPPD, izvjesce koliko sam ostvario dobit i izvjesce o gubitku , djelatnica mi ispunila uplatnicu, koju platio i to je to .
Nije htjela uzeti nikakve druge papire, rekla da ce najvjerojatnije oni to trazit sluzbeno od skdd
Sada cekam dal ce me nazvat neko i trazit jos nesto 🙂
Bit će zanimljivo vidjeti rezultate ako ih budu od SKDD trražili.
Jer meni je broker poslao dobit umanjenu za brokerske naknade… nekako sumnjam da SKDD zna koliko tko ima brokerskih naknada.
A iskreno, u 2016 sam imao preko 10.000 kn brokerskih naknada… ako mi ih ne budu uvažili nego gledali podatke SKDD koji ih možda neće uračunati, pa onda ćemo svi ostati dužni poreza.
Samo da do tog ne dođe. Muka mi je više birokracije.
U Splitu je oko ovoga luda kuca,a u poreznoj niko nista ne zna. Salju u jedne referentice jer ona razumi.Dole red od kilometra.
Naoružan pustim informacijama s foruma, otišao sam predati JOPPD u poreznu. Upravo sam došao iz porezne, pa ako još ikog to zanima, da podijelim s vama 2 stvari, iako je sve manje više jasno (mada zapravo nije):
1. Ako ste u 2016. trgovali i stvorili gubitak, to ih ne zanima, i to se ne prikazuje u "izdatke", niti bilo gdje drugdje. Dakle, ako ste zaradili 5000 kn, a izgubili 2000 kn, to poreznoj NIJE 3000 kn, već 5000 kn. Isto tako, ako ste izgubili 5000 kn, a zaradili 2000 kn, vi za poreznu niste u minusu 3000 kn, već će oporezovati 2000 kn.
2. Dionice kupljene prije 2016. i prodane u 2016. godini ih ne zanimaju. Kaže gospođa da ona taj iznos nema gdje unijeti. Kaže da redak Vll na stranici A nju ne zanima i da se tu ništa ne upisuje, isto kao i u polje 15.2 na stranici B. E sad, par postova prije imamo citiran odgovor gospođe iz porezne koje je rekla nešto drugo, jel da?
Briga me tko je u pravu, svima je jasno da svaka porezna ispostava ima svoja pravila. Ja sam svoju obvezu napola ispunio (trebam još platiti) i ne želim više o ovom misliti. Bavio sam se porezom, umjesto dionicama, pa sam propustio lijepe prilike.
Hvala svima koju su ovdje bilo što komentirali, iako je stvar poprilično jednostavna, puno mi je pomoglo da odradim prijavu.
Ako je ovo pod rednim brojem 1 točno mi smo jedini slučaj u svijetu gdje se ne priznaju gubici.Drugim riječima uspješno trgovanje pod takvim uvjetima je apsurd, potpuno je nemoguće doći do pozitivne nule.Mogu slobodno zatvoriti ZSE ili prodavati svake dvije godine.
[/quote]ž
Hehe..
Eeee dečki moji… i cure… priča ima nastavak. 🙂
Jutros idem uplatit porez preko neta, al reko ajd da prije uplate prvo provjerim e-mail.
Neću citirati mail, ali nasmijao sam se. Uglavnom, kaže ljubazna gospođa u mailu da mi je prvotni obrazac koji sam htio predati ipak bio ispravan, tj. da se gubici ipak priznaju, pa da navratim u poreznu s korigiranim obrascem. 🙂 I sad idem s novim / starim obrascem kojeg sam u početku odnio.
Službenica je bila strašno ljubazna, tako da nemam srca ništa reć protiv nje.
[/quote] Isuse Kriste. Jadni mi s takvima.
Glavna porezna u Aveniji Dubrovnik nas šalje u općinu na kojoj smo prijavljeni, tako da ne idete tamo bezveze. Djelatnica u općini je dobila moj JOPPD i onu zadnju stranicu od brokera i rekla mi javiti emailom. Potvrdu da si predao ne izdaju već sam morao uslikati pečat na JOPPD sa mobitelom. Sve u svemu sramota je da se ne gledaju i gubici jer sad ispada kako plaćamo porez na one dionice na kojima smo u dobitku, a dionice na kojima smo u gubitku se uopće ne razmatraju i ne mogu se odbiti od dobitaka. Sramotan, nepravedan i jadan zakon. Hvala ti Lalovac, vratit ce ti to život istom mjerom.
ina2, ne znam na koje mišljenje ciljate.
nigdje u zakonu ne piše da morate dostavljati nešto od brokera. piše samo da morate [B]voditi[/B] fifo evidenciju. a brokeri moraju voditi listu prometa.
A u ovoj zadnjoj uputi porezna kaže da se na osnovi dopisa brokera odlučuje kolika je visina poreza i treba li predati joppd.
Opet, dopis brokera ne morate dostaviti.
Na mišljenje Porezne uprave objavljeno na stranicama iste dana 20.01.2017. Kaže da, u slučaju kad niste dužni platiti porez jer je dobit manja od 112 kuna, ipak trebate obavijest brokera dostaviti Poreznoj, kako bi ga oni unijeli u svoju evidenciju. I time je vaša porezna obveza izvršena. Kažu i da u tom slučaju niste dužni popunjavati JOPPD. Ja to tumačim tako kako vam kažem, a vi radite kako hoćete.
Meni je ta formulacija nedosljedna (kao i većina ovih nepismenih propisa) jer ako agram tvrdi da nije njihova obveza ustanoviti osnovicu pa zbog toga traže 50 kuna ekstra onda porezna ne može nešto uvjetovati kroz brokerov izračun, nego si to mogu i sam izračunati. Naravno, porezna može tražiti ispis prometa (i to od brokera izravno), a od mene mogu dobiti moju fifo evidenciju.
isto tako ZB investov izračun koji su mi poslali za fondove je notorno pogrešan, i ako po tome platim (pre mali) porez, tko je onda kriv?
Šta je ova tema još uvjek živa.
Bože koliko netkom treba da shvati kako ovo napraviti i da oni koji su imali gubitak kroz cijelu nišu trgovanja u 2016 NE TREBAJU NIŠTA PREDAVATI….dok oni koji su ostvarili ukupni dobitak trebaju.
A ovdje vas 90% filozofira kao da je znanstvena fantastika..
Ovo je zaista zadnji put da sam otvorio ovu temu.
Koliko vas ima što ne razumije i najjednostavniju stvar , a ulažete na buri…
Velika većina vas ovdje na ovom topiću stvarno (uz isprike ali ovo moram napisati) stvarno niste normalni…