Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja sam platio netbankingom (dvije lipe više za svaki slučaj 🙂 ): Lijepo ga isprintao i priložio zajedno sa izvješćem od Hite i izvješćem SKDD -a sa 31.12.2015. i sve to skupa sa JOPPD poslao- i bog te veselio pa ako žele računati nek računaju
I još jednom hvala svima ovdje koji su mi u tome pomogli

@johnny_w

Je li se obavezno uz JOPPD mora priložiti izračune od brokera i SKDD ili je to tvoja dobra volja?
Uplatio si odjednom ili posebno porez, posebno prirez?
[/quote]
Mislim da nije ,ali kako sam imao prodaje dionica stečenih prije 1.1,2016. a u primjeru popunjavanja koja je objavila Hita se kaže da se takve transakcije isto moraju prijaviti ali kao neoporezivi dobitak da ne bi bilo zabune što je oporezivo a što ne poslao sam i brokerska izvješća
uplatu poreza i prireza sam izvršio zajedno

moje poruke nisu poziv na kupnju, prodaju dionica niti savjet za ulaganje - za takve stvari imate vlastitu glavu SVE VAS BUM TUŽIL !

@johnny_w

Je li se obavezno uz JOPPD mora priložiti izračune od brokera i SKDD ili je to tvoja dobra volja?

@Zlatek
u prilogu ispod imaš primjer popunjavanja od Hite i Addiko BANKE

moje poruke nisu poziv na kupnju, prodaju dionica niti savjet za ulaganje - za takve stvari imate vlastitu glavu SVE VAS BUM TUŽIL !

Zna li ko dali se placa porez na darivanje dionica?
ne ako nisu stečene (darivatelj stekao) nakon 1.1.2016. pa su potom prodane

ako su još kod vas (a kupljene & primljene na dar nakon 1.1.2016) mirni ste do 1.1.2019. ako ih ne prodate do tada, prodate li padate u porezne škare
[/quote]

Fala lijepo.

@johnny_w

@Zlatek
u prilogu ispod imaš primjer popunjavanja od Hite i Addiko BANKE

[/quote]
Hvala Johnny

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

ako san kupija dionicu tokom 2016 jel vridi pravil 3 il 2 godine držat da nenma poreza?za kupljene tokom 2017 znam da je novo pravilo 2 godine

Smatram da je ovo od Hite u brošuri krivo izračunato što se tiče neoporezivog dijela pošto bi trebala biti prikazana razlika između nabavne i prodajne cijene a u njih stoji samo citiram: PRODAJA 500 dionica po 100 kn (provizija 1% tj 500 kn) = 49.500,00 kn neoporezivo i tako se treba unijeti u JOPPD
A po kojoj je cijeni to kupljeno ?
Pa valjda bi trebalo ovako ,uzet ću opet HITU kao primjer ali pod uvjetom da su dionice stečene prije 2016 a prodane u 2016:
KUPNJA 1.000 dionica po 100 kuna (s uključenom provizijom) =100.000,00 kn
PRODAJA 1.000 dionica po 110 kuna (s uključenom provizijom) =110.000,00 kn
Neoporeziva zarada 10.000,00 kn
I tako bi se valjda trebalo unijeti u JOPPD kao neoporezivi primitak znači 10.000 a ne 110.000.
Nek me ispravi netko molim ,hvala!

ps.Obavijest od porezne citiram: ostvareni kapitalni dobitak prema dostavljenoj obavijesti ako je manji od 112,00 kuna, te bi obveza poreza na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka, primjenom prosječne stope prireza od 12%, iznosila ukupno do 15,00 kuna, NISU u obvezi dostaviti Obrazac JOPPD do 31. siječnja 2017. godine i to iz razloga što bi trošak podnošenja Obrasca JOPPD bio u nerazmjeru naplaćenom porezu na dohodak i prirezu porezu na dohodak
Da li u ovo spadaju i oni koji nemaju ništa za platiti ,znači 0 kn oporezivo?

TKO VRIJEDI LETI TKO LETI VRIJEDI TKO NE LETI NE VRIJEDI

Smatram da je ovo od Hite u brošuri krivo izračunato što se tiče neoporezivog dijela pošto bi trebala biti prikazana razlika između nabavne i prodajne cijene a u njih stoji samo citiram: PRODAJA 500 dionica po 100 kn (provizija 1% tj 500 kn) = 49.500,00 kn neoporezivo i tako se treba unijeti u JOPPD
Pa valjda bi trebalo ovako ,uzet ću opet HITU kao primjer ali pod uvjetom da su dionice stečene prije 2016 a prodane u 2016:
I tako bi se valjda trebalo unijeti u JOPPD kao neoporezivi primitak znači 10.000 a ne 110.000.

ps.Obavijest od porezne citiram: ostvareni kapitalni dobitak prema dostavljenoj obavijesti ako je manji od 112,00 kuna, te bi obveza poreza na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka, primjenom prosječne stope prireza od 12%, iznosila ukupno do 15,00 kuna, NISU u obvezi dostaviti Obrazac JOPPD do 31. siječnja 2017. godine i to iz razloga što bi trošak podnošenja Obrasca JOPPD bio u nerazmjeru naplaćenom porezu na dohodak i prirezu porezu na dohodak

Zakon o porezu na hododak, kojim je utvrđeno oporezivanje kapitalne dobiti, stupio je na snagu 1.1.2016. Dakle, prodaja dionica, kupljenih nakon tog datuma se, pri prodaji oporezuje, ako ima dobiti i ako je prodaja nastala u roku od dvije godine nakon kupnje. Nakon isteka roka od 2 godine, prodaja se ne oporezuje.
Dionice kupljene prije 1.1.2016., se pri prodaji ne oporezuju, bez obzira kad će te ih prodati, danas ili za 10 godina. Zakon se, dakle, ne odnosi na imovinu stečenu prije donošenja istog. Obzirom da se ne oporezuje prodaja, tada nije ni bitna nabavna vrijedost istih, jer se ni ne utvrđuje dohodak. Međutim, Porezna želi znati, kad Vam kontrolira tekući račun (a od 1. 1. ove godine to imaju pravo po Općem poreznom zakonu), pa vide priliv od 49.500,00 kuna, na što se to odnosi. A Vi ćete im lijepo napisati u JOPPD obrascu, da se to tiče prodaje dionica, kupljenih prije 1.1.2016. I to je to.

Malo me buni ta logika, evo primjera:
Ove godine mi je isplaćena stambena štednja na tekući nakon proteka 5 godina,
Za porez i prirez na kamatu(kamata =primitak) stambena je podnosila joppd krajem svake godine otkad je na snazi zakon.
Sad znači po toj logici na isplaćenu glavnicu od xxxxx kn ja bih trebao podnijeti joppd da im bude jasno odakle priliv ?
Jer kako bi oni znali kolika je glavnica , njih zanima samo primitak u svezi oporezivanja (u ovom slučaju kamata) ista crta se može podvući na kupljene dionice po 100 a prodane po 110,njih zanima samo ona razlika tj 10kn, i to je u biti pravi primitak(oporeziv ili neoporeziv) .

TKO VRIJEDI LETI TKO LETI VRIJEDI TKO NE LETI NE VRIJEDI

Zakon o porezu na hododak, kojim je utvrđeno oporezivanje kapitalne dobiti, stupio je na snagu 1.1.2016. Dakle, prodaja dionica, kupljenih nakon tog datuma se, pri prodaji oporezuje, ako ima dobiti i ako je prodaja nastala u roku od dvije godine nakon kupnje. Nakon isteka roka od 2 godine, prodaja se ne oporezuje.
Dionice kupljene prije 1.1.2016., se pri prodaji ne oporezuju, bez obzira kad će te ih prodati, danas ili za 10 godina. Zakon se, dakle, ne odnosi na imovinu stečenu prije donošenja istog. Obzirom da se ne oporezuje prodaja, tada nije ni bitna nabavna vrijedost istih, jer se ni ne utvrđuje dohodak. Međutim, Porezna želi znati, kad Vam kontrolira tekući račun (a od 1. 1. ove godine to imaju pravo po Općem poreznom zakonu), pa vide priliv od 49.500,00 kuna, na što se to odnosi. A Vi ćete im lijepo napisati u JOPPD obrascu, da se to tiče prodaje dionica, kupljenih prije 1.1.2016. I to je to.

[/quote]

Sto ako mi taj novac nije ni stigao do tekuceg, odnosno tim novcem sam odmah kupio druge dionice (znaci samo sam pretocio pare) – prema ovome sta si napisao onda ne vidim smisao da saljem JOPPD obrazac za neoporezive transakcije?
Inace, broker mi je u izvjestaju koji mi je poslao za transakciju “starih” (neoporezivih) dionica kao nabavnu cijenu naveo 1.1.2016. (?) te je time ispalo i da prodajom nisam ostvario dobit – ne razumijem, jeste li i vi dobili takve izracune ili..? Realno mi je dobit 250%, neoporeziva, ali je dobit..

Trgovao sam na USA tržištu dionica i trebao bih prijaviti kapitalni porez. Je li procedura ista kao i za trgovanje u HR-u?

Trgovao sam na USA tržištu dionica i trebao bih prijaviti kapitalni porez. Je li procedura ista kao i za trgovanje u HR-u?

mislim da ovdje piše

https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/Kapital__163.pdf

Ja upravo preda obrazac. Rekli su da nikakve priloge ne triba, da to predajemo pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu… Eto…

I jos sam u krivu kucicu napisao jedan iznos pa mi je to kemijskom ispravila…

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

New Report

Close