Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ako iman 100 dionica HT kupljene prije 2016 i 100 dionica HT kupljene poslije 2016 i sad želim prodat 50 HT dali se računa da je to prodaja onih šta su kupljene prije 2016 i ako je tako neman obvezu to prijavit poreznoj..jel to znaći ako prdam svih onih 100 prije 2016 nema prijave ako prodam recimo 150 HT treba bi prijavit samo 50 HT koje su kupljene iza 2016??

Tako je

Sve 5 ali ako smo trgovali preko 2 brokerske kuće tu ni vi ne možete pomoći.

Možemo, možete učitati trgovanja od obje brokerske kuće kroz XLS datoteku i dobit ćete izračun te ispunjeni JOPPD obrazac.

Korisnička podrška portala www.kapitalnadobit.hr

@spekulant
, nije samo ZB invest. Ima ih jos koji tako navode.
Izemdu ostalih ih Addiko.
Vaš link …

…a ne znam što da kažem… ako u zakonu izričito piše da se ne prizaju izdaci, onda tu nema spora.

kontradikcija u ovom zakonu se sastoji u tome što je primtak je u cijelom zakonu o por na dohodak uvijek neka isplata por obvezniku, a izdatak je ono što je obvaznik platio nekome.
npr ako je primitak je prodaja, a izdatak bi mogla biti kupnja.

međutim brokeri i rrif su na svoju ruku redefinirali oporezivi primitak kao rezultat nekakvog izračuna, pa to sada više nije isplata, a u neoporezivom slučaju primitak je i dalje prodaja, dakle isplata.

ali ni to nema nikakvog uporišta u zakonu. mi sada zapravo raspravljamo kako pravilno prijavti porez po pravilima koja sadrže pogrešku.

kao da u zakonu pišu nekakve gluposti kao
“neoporezivi primitak od kapitalne dobiti je primitak u smislu svih drugih odredbi ovog zakona.”
“oporezivi primitak od kapitalne dobiti je razlika stvarnog primitka i nabavne vrijednosti imovine.”

mene stvarno živcira da ni jedna banka, niti broker niti navodno nezavisna udruga kao što je RRIF nema petlje javno reći da je zakon neprovediv, nego se umjesto toga bave kreativnim tumačenjima i pokrivaju nepojmljivu nekompetenciju ministarstva, porezne i svih koji su radili na tom zakonu.

Izgleda da ima problema i sa predajom JOPPD preko e-porezne.

“Je li netko pokušao predati JOPPD na kapitalne dobitke preko e-porezne? Ja popunio temeljem upute koju je dostavio ZB invest, ali javlja da nije odgovarajuća kombinacija oznaka stjecatelja (stavio 1001), oznaka primitka (1006) i oznaka podnositelja (4).
Može pomoć?”

“neces moci poslati ne znaju ni u poreznoj zasto ja se krenuo i dopisivati s njima, ali brzo su odustali sa odgovaranjem..
drzava nam je jebeno urnebesna ”

probaj 31.01. poslati

http://www.forum.hr/showthread.php?t=763309&page=190

"Only dead fish swim with the stream"

Sve 5 ali ako smo trgovali preko 2 brokerske kuće tu ni vi ne možete pomoći.

Možemo, možete učitati trgovanja od obje brokerske kuće kroz XLS datoteku i dobit ćete izračun te ispunjeni JOPPD obrazac.
[/quote] jutros sam predao obrazac. ukoliko ne budu bili zadovoljni obratiti ću vam se pa mogu na taj način pokušati, hvala.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

@podrška17
budući da ste se pohvalili da za vas rade vrsni računovođe:
kako vi tumačite to što većina brokera tvrdi: da je oporezivi primitak od kapitalne dobiti rezultat izračuna, a izdatka nema, a neoporezivi primitak je jednostavno isplata (ili suma više isplata kroz godinu)
(pitam za definiciju primitka koji se prijavljuje preko joppd, a ne za osnovicu na koju se stvarno plaća porez, to znamo kako se računa)

možete li se pozvati na neki članak zakona ili pravilnika koji potkrepljuje vaš stav?

Zna li ko dali se placa porez na darivanje dionica?

Evo JOPPD u excel-u… popunjava se samo prva stranica…

Jako lijepo, hvala.
Ali kad popunim sve iznos za isplatu 16.2 ?mi je 0 kn

@podrška17
kako vi tumačite to što većina brokera tvrdi: da je oporezivi primitak od kapitalne dobiti rezultat izračuna, a izdatka nema, a neoporezivi primitak je jednostavno isplata (ili suma više isplata kroz godinu)
(pitam za definiciju primitka koji se prijavljuje preko joppd, a ne za osnovicu na koju se stvarno plaća porez, to znamo kako se računa)

možete li se pozvati na neki članak zakona ili pravilnika koji potkrepljuje vaš stav?

Nemamo članak zakona ili pravilnika u kojem bi to eksplicitno pisalo, ali možemo potvrditi da i mi tako radimo. Imamo uputu od Porezne uprave da tako treba popuniti, pa tako i popunjavamo. Porezna može imati druge razloge zašto želi da se tako popunjava, primjerice, u softveru za obradu JOPPD-ova možda postoje kontrole, koje nisu prilagođene kapitalnoj dobiti, zbog kojih mora tako biti.

@podrška17

Nemamo članak zakona ili pravilnika u kojem bi to eksplicitno pisalo, ali možemo potvrditi da i mi tako radimo. Imamo uputu od Porezne uprave da tako treba popuniti, pa tako i popunjavamo. Porezna može imati druge razloge zašto želi da se tako popunjava, primjerice, u softveru za obradu JOPPD-ova možda postoje kontrole, koje nisu prilagođene kapitalnoj dobiti, zbog kojih mora tako biti.
[/quote]
hvala i lijepo što ste nam otkrili izvor (…uputa iz porezne…)

nadam se da razumijete da takav “primitak” koji nije nigdje knjižen, a kamoli isplaćen, nego je jednostavno nakon godine dana ispao iz kompjutera, je u neskladu s općenitim pojmom primitka iz zak. o por. na doh.
I posebno, polje “način isplate” sa takvom definicijom primitka nema nikakvoga smisla.

spekulant, 26.01.2017. u 18:01

…u softveru za obradu JOPPD-ova možda postoje kontrole, koje nisu prilagođene kapitalnoj dobiti,

sasvim sigurno opravdana pretpostavka, ovdje ni pravilnik zakonu nije prilagođen.

Sad se još postavlja pitanje, kako se može tolerirati da službenici porezne “dilaju” informacije ispod stola umjesto da službenu uputu stave na internet, pa da svi (i njihovi vlastiti šalterski službenici) znaju što treba.

Naime stavova o ispunjavanju polja “primitak” “izdatak” i “način isplate” ima otprilike toliko, koliko ima brokera i vjerujem da su svi u nekoj vrsti privilegiranog kontakta sa službenicima porezne uprave, samo očito ne s istima.

Naime stavova o ispunjavanju polja "primitak" "izdatak" i "način isplate" ima otprilike toliko, koliko ima brokera i vjerujem da su svi u nekoj vrsti privilegiranog kontakta sa službenicima porezne uprave, samo očito ne s istima.

Mi kada gledamo što su neki od brokera / investicijskih društava pisali u uputama, imamo dojam da ne da nemaju neki privilegirani kontakt u Poreznoj upravi, nego da nisu nikoga ništa pitali…

Za jedno brokersko društvo npr. znamo da su oni pitali svoj računovodstveni servis (koji radi računovodstvo za njih i nije se nikada do sada naravno susreo s porezom na kapitalnu dobit niti je proučavao tu tematiku) kako popuniti taj JOPPD. Razlog zašto mi o tome znamo je — jer su im u rač. servisu odgovorili “odite to pogledati na kapitalnadobit.hr”. 🙂

Vjerojatno glupo pitanje ali kako ste uplaćivali? Ja sam htio preko Pošte ali naknada je 80 kn. Može li se uplata predujma izvršiti preko netbankinga?

使用を信頼し、あなた自身の能力の

New Report

Close