I ja sam pitao, za ovu vrstu dobiti rok za prijavu je do 28. veljače, ništa se ne plaća na svoju ruku, nego oni pošalju uplatnicu negdje sredinom godine, lokacija Split. Čudi me toliko različitih tumačenja, a sve je jasno opisano u članku PD-a.
Ponavljam, ne plaćati ništa prije nego vam porezna pošalje izračun.
Ne davati u privitku cijeli pregled trgovanja od brokerske kuće, nego samo zadnju stranicu na kojoj je iznos realizirane dobiti.
mene čudi da neki ovdje, PD, kao ni porezni službenici nakon 103 stranice ove teme ne znaju pročitati zakon i zbunjuju javnost.
Dali trebam prijaviti dionice RIVP , koje sam uzeo umjesto dividende u novcu za prijavu poreza na kapitalnu dobit ??
edit:
sad tek vidim da pitate za dividendu…. ne znam odgovor. isplate dividende inače prijavljuje isplatitelj.
Dakle , po mom izračunu s obzirom da sam primio dividende i štednnju ( dobitak) a na dionicama ( ove koje su prodane) imam gubitak , znači imam pravo na povrat poreza jer sam uplatio više poreza i prireza nego sam trebao.
A u poreznoj se čude kako sad imam povrat? Rekli su javiti pa ćemo vidjeti. Ima li iko sličan slučaj da ima povrat?
Dakle , po mom izračunu s obzirom da sam primio dividende i štednnju ( dobitak) a na dionicama ( ove koje su prodane) imam gubitak , znači imam pravo na povrat poreza jer sam uplatio više poreza i prireza nego sam trebao.
A u poreznoj se čude kako sad imam povrat? Rekli su javiti pa ćemo vidjeti. Ima li iko sličan slučaj da ima povrat?
Koliko mi je poznato, porez na dividende i štednju moraju automatski platiti trgovačka (tj. investicijska) društva tako da s tim ti nemaš veze. To možeš provjeriti na svom e-JOPPD obrasacima; tamo bi trebali biti već ispunjeni obrasci s označenim iznosima koji su plaćeni.
A za gubitke na osnovu dionica u RRIF-u piše: “Kapitalni gubici mogu se odbiti samo od dohotka od kapitalnih dobitaka koji je ostvaren u istoj kalendarskoj godini, pri čemu se isti iskazuje
najviše do visine porezne osnovice,..” što bi značilo da možeš maksimalno platiti 0,00 kn poreza, ali ne možeš dobiti povrat.
“kapitalni dobitak” je dohodak od prodaje fin imovine (npr dionica)
štednja i dividenda je drugo i to se ne može zbrajati.
ako su vam svi dohoci na godišnjoj razini (ovo sve od kapitala, plaća, honorari itd…) zajedno manji od osobnog odbitka onda mislim da bi vam porezna kroz godinu dana trebala vratiti sve što ste platili.
A fondovi?
I čemu onda ovaj obrazac KD-G od porezne. tamo ima kolona “razlika poreza za povrat” ( slika KD-g.png)?
Prema brošuri porezne ( https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/Kapital__163.pdf) dohodak od kapitala su između ostalog i : od kamata, dividendi ( slika capture.png u prilogu)
"kapitalni dobitak" je dohodak od prodaje fin imovine (npr dionica)
štednja i dividenda je drugo i to se ne može zbrajati.
ako su vam svi dohoci na godišnjoj razini (ovo sve od kapitala, plaća, honorari itd…) zajedno manji od osobnog odbitka onda mislim da bi vam porezna kroz godinu dana trebala vratiti sve što ste platili.
cbw: u dohodak ulaze plaća, kamate, dividende, dohodak od kapitala, ugovori o djelu i šta ja znam šta sve još (piše u toj brošuri od porezne). fora je u slijedećem:
– za sve vrste dohotka osim dohotka od kapitala, uplatu poreza vrši isplatioc umjesto vas, i o tome je dužan poreznoj dostaviti joppd obrazac, i to je AKONTACIJA poreza po toj isplati
– za dohodak od kapitala porezna nema informaciju jer se porez ne obustavlja prilikom prodaje dionica iz razloga jer nije poznato da li postoji dobitak ili ne (ako ste prodali sa gubitkom onda nema porezne obaveze)
– iz tog razloga je za dohodak od kapitala potrebno poreznoj dostaviti informaciju da li postoji dobitak i samim time porezna obaveza ili ne
– međutim, ono što puno ljudi ovdje ne razumije je to da je dohodak od kapitala samo jedan od mogućih oblika dohotka koji se prijavljuje u godišnjoj poreznoj prijavi
– samim time obzirom da ćete u prijavi navesti sve oblike dohotka koje ste imali (plaća, štednja, dividenda, dohodak od prodaje dionica (gubitak kako kažete), imate naravno pravo iskoristiti osobnu poreznu olakšicu ako već nije iskorištena u plaći (vjerojatno je) a koja iznosi 31.200 kn za 2016 godinu,
– joppd za dohodak od prodaje dionica bi trebalo predati do 31.01.2017 za 2016 godinu, i uplatiti AKONTACIJU poreza na dohodak po tom joppd obrascu. ako ste imali gubitak kako kažete, onda nećete platiti ništa
– ta akontacija će vam ući u konačni obračun poreza na dohodak koji će napraviti porezna i koji ćete dobiti na kućnu adresu tokom ljeta 2017 godine i po kojoj ćete platiti razliku poreza ili će vam se vratiti preplaćeni porez
– sad mi se ovdje ne da objašnjavati kako se vrši obračun poreza na dohodak po godišnjoj prijavi, uostalom to bi svaki pismeni građanin ove zemlje trebao znati
– eh sad, za 2015 godinu je porezna sama radila te obračune poreza na dohodak za sve fizičke osobe koje su imale neki drugi dohodak uz plaću, pa tako očekujem da će to isto raditi i ove godine. inače smo ranijih godina sami morali predavati te obračune (obrazac DOH-1) ako se sjećate do kraja veljače svake godine
– po novom, od 01.01.2017 godine više se neće u obračun poreza na dohodak uzimati dohodak od dividendi, štednje i dohodak od prodaje dionica, već će se on plaćati po stopi 12%+prirez i smatrati konačnim plaćenim porezom po toj osnovi
– po starom, zaključno sa ovom godinom, može se desiti da vam se dohodak od dividendi, štadnje i prodaje dionica oporezuje sa 25% pa i 40%, ako ste imali puno prihoda po toj osnovi, neovisno o tome što je na to već plaćena AKONTACIJA od 12% poreza
eto, nadam se da Vam je sad malo jasnije.
Netko je već pitao pa nije dobio odgovor… jel treba prvo uplatiti porez pa tek onda nositi JOPPD u PU ili mogu prvo odnijeti JOPPD pa predujam poreza platiti do kraja mjeseca?
Kapitalni gubitak se moze odbit samo od kapitalnog dobitka u istoj godini da bi se umanjila osnovica po kojoj se placa porez na osnovu tvojih kapitalnih dobitaka, kamata i dividenda spadaju u dohodak od kapitala, a taj povrat mozes dobit samo po osnovi osobnog odbitka ako imas pravo.
Netko je već pitao pa nije dobio odgovor… jel treba prvo uplatiti porez pa tek onda nositi JOPPD u PU ili mogu prvo odnijeti JOPPD pa predujam poreza platiti do kraja mjeseca?
Ja bio u tri sobe u koje su me poslali nitko se ne zeli izjasnit za nista samo da predam na protokol obrazac ukratko snadji se kako znas, meni bitno da sam preda uplatit cu do kraj mjeseca i to je to
Uplata bi se trebala izvršiti prije predaje obrazca te istu priložiti uz…
A fondovi?
I čemu onda ovaj obrazac KD-G od porezne. tamo ima kolona "razlika poreza za povrat" ( slika KD-g.png)?
Prema brošuri porezne ( https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/Kapital__163.pdf) dohodak od kapitala su između ostalog i : od kamata, dividendi ( slika capture.png u prilogu)
dohodak od kapitala može biti na osnovi kap dobitaka, dividendi, štednje….
jedino o cemu se na ovoj temi diskutira je na osnovi kap dobitaka.
prodaja udjela u fondu je isto kap dobitak i zbraja se s dionicama
što je kd-g? to nitko ne zna.
to je nešto što je ostalo od sumanute originalne verzije ovog zakona, prije uredbe 12/2015.
pročitajte postove od kraja 12/2016