Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Jedno pitanje: šta bi se moglo desiti ako ništa ne predam? Kad im proradi sustav i kontrola nek me pozovu i kazu mali” imas kapitalnu dobit od npr5000 kn, evo ti uplatnica i uplati lijepo 600 kn u proracun i jos 18% od 600 Baniću i čao đaci” . Moje je da skupim novac i donesem ih na burzu i probam zaraditi više nego u banci
I drugo pitanje: koliki vremenski period treba proci da se neplaca porez na kap dob; 2 kako je neko rekao ili 3 koje mislim da sam negdje pročitao

zgodna brošura iz FIMA vrijednosnica u prilogu, pa možda pomogne

Evo jos jedna zgodna brosura od porezne(ovo je valjda zakon,a ne interpretacije brokerskih kuca). Ja mislim da mi nemamo obavezu nista prijavit ako ja ovo dobro citam za transakcije ostvarene u RH.
https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/Kapital__163.pdf

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Evo da i ja dam svoj skroman doprinos ovoj raspravi, i da napišem šta sam ja zaključio iz svega:
1. moj slučaj je slijedeći: tokom 2016 godine sam prodavao neke dionice kupljene prije 1.1.2016, dakle kapitalni dobitak je neoporeziv, i prodavao sam ih preko dva različita brokera, FIMA i Agram
2. uvidom u joppd obrasce na servisu e-gradjani (financije i porezi, e-joppd) ustanovio sam da je jedan broker (FIMA) uredno poslao zbirne mjesečne joppd obrasce u poreznu upravu za iznose prodaje, pri čemu je kao oznaku neoporezivog primitka naveo 2, a oznaku načina isplate 3 (jer sam ostavio lovu na računu brokera za daljnje kupovine). iz toga zaključujem da te prodaje nisam dužan prijaviti poreznoj jer su već prijavljene
3. također, kod tog brokera sam jedan dio love povukao na tekući (znači, tražio isplatu) i broker za to nije poslao poseban joppd obrazac jer je prodaja već bila prijavljena mjesec ranije (ja sam tražio isplatu u 11 mjesecu a prodao sam dionice u 9 mjesecu), tako da je broker korektno samo jednom prijavio neoporezivi kapitalni dobitak.
4. Drugi broker (Agram) nije u poreznu poslao ništa, tako da zaključujem da to moram sam napraviti i to po meni do 31.01.2017 godine, što mi je logično, jer joppd predaješ za mjesec unatrag. Ja ću to napraviti na način da u period stavim cijelu godinu (01.01.2016-31.12.2016I i oznaka joppd 16366 (jer je februar 2016 imao 29 dana).
5. usput ću sa zadovoljstvom poslati i mail u agram, baš me zanima šta će mi reći na to, zašto nisu poslali joppd u poreznu …
eto, nadam se da sam nekom pomogao, siguran sam da ima slučajeva kao moj, dakle, prije obilaska porezne najprije provjerite da li vam je vaš broker slao joppd obrasce u poreznu ili ne, pa onda u akciju …

bravo mjanko5, hvala! najkorisniji post do sada na ovoj temi za mene. i ja otisao na servisu e-gradjani (financije i porezi, e-joppd) i ustanovio sam da je moj broker (pbz dd) uredno poslao zbirne mjesečne joppd obrasce u poreznu upravu s iznosima svih mojih prodaja dionica u 2016. jer su sve prodaje bile kupljene prije 1.1.2016. bravo pbz, svaka cast! s ovim je moja razbijanje glave porezna/dionice/2016. gotova, sretno svima ovdje!!!

au, al ga zakomplicirase – otkud sdad izdatak pod 11.1 – ispada da sad još i gibitkr moramo upidivati, nije dovoljno navesti neto dobitak tj. ukupno dobitak minus ukupno gubitak, sad se još i gubitak extra mora iskazivati

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

II. vrsta izvješća – 8.

ma to je krivo, vrsta izvješća 1,2 ili 3 govori da li je joppd obrazac izvorni, dopunjeni ili ponovljeni

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Jako korisno, super objašnjeno , i tek sad vidim prvi primjer kako bi tablica za kupnje i prodaje trebala izgledati (konačno).
Hvala

Ja gledam ovaj kupus i ne mogu virovat. Za ove 3 strane obrasca za ispunit slijedi objasnjenje na 16 stranica. Pa je.be.m te Boze u kojoj sam se qrcevoj drzavi okotija. Srica u Hrvatskoj ne radim,a od ove godine cu radit na tome da nista s ovom drzavom nemam. Jeb.en ti Isukrsta na krizu ovo je za po.pizdit kako od neceg jednostavnog napravit kupus da ljudi ode pisu stranice i stranice texta za qrac.Sve je nedoreceno u sukobu sa drugim zakonima/pravilnicima. Uopce vise ne razumis ko je u obvezi ovo predavat.Da li brokerske kuce ili porezni obveznik. Da li oni koji trguju vani ili u nas. Da li se pise gubitak ili dobitak. Pored toga obratite paznju za placanje. Dok sam dosa do racuna za grad Split otega sam jaja jer imamo vise gradova nego Amerika i jasno svaki ima svoj broj,svaki ima svoj prirez. I na kraju kaze zadnjih 5 znamenaka u pozivu na broj je broj izvjesca JOPPD prema kojemu se obavlja uplata (5 znamenki). Koji je to broj?? Nigdi toig broja nema na JOPDD.
Poanta ovoga je zakomplicirat sto vise ne bi li zaposlili jos ovih tuka u poreznoj koje ce vazno tuc pecat na dostavljene dokumente.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Jako korisno, super objašnjeno , i tek sad vidim prvi primjer kako bi tablica za kupnje i prodaje trebala izgledati (konačno).
Hvala
[/quote]

Hm,ažurirano u studenom 2015,to ti je staro,vjerojatno su već triput mijenjali od tada 🙂

"Only dead fish swim with the stream"

Što se piše na A strani Joppda pod vrsta izvješća? Na špranci PBZ-a piše 8, a na špranci Hite 1.

Vrsta izvješća je 1 ili 11. Vidi Pravilnik o porezu na dohodak članak 20 http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_01_1_3.html
[/quote]
sa stranica PU
Što je polje „vrsta izvješća“ na stranici A Obrasca JOPPD?
Vrstom izvješća se određuje da li se radi o prvom (izvornom) izvješću koje može biti samo jedno ili se radi o ispravku ili o dopuni izvornog izvješća.
Oznaka 1 – prvo (izvorno izvješće); Obrazac JOPPD sa oznakom 1 može se podnijeti samo jedanput i više se ne može ponavljati a za eventualne ispravke/dopune obrasca koji je prošao formalne, matematičke i logičke kontrole koriste se oznake 2 odnosno 3 .
Oznaka 2 – za ispravak već podnesenog izvješća.
Oznaka 3 – kada se dopunjuje izvorno izvješće.
[/quote]
…i investimir – hvala.

Dajte mi jeftino da vam prodam skupo.

Hvala
[/quote]

Ne sviđa mi se sad kada sam posložio.

poslala mi brokerska kuća, ali ne valja
registrirao sam 2016. dionice kupljene kod drugog brokera još
2015. i prodao 2016; a oni mi stavili u poreznu osnovicu.
Zato maksimalan oprez investitori.

New Report

Close